x
Annonce
Debat

Grøn Energi. Assens Fjernvarme og den "grønne" energi

I en pressemeddelelse kan formand for Assens Fjernvarme, Søren Edlefsen, glæde forbrugerne ved at oplyse, at udledningen af drivhusgasser fra Assens Fjernvarme er et stort rundt nul. Der bliver kun brugt lokal, dansk biomasse, der er "dokumenteret bæredygtig" og udviser CO2-neutralitet".

Ingen af påstandene er problemfri. Påstanden om, at det er CO2-neutralt at brænde flis, blot man genplanter træerne, overser, at det kan tage år eller årtier, før nye træer har optaget samme mængde CO2. Dermed ophobes en "klimagæld".

Når Edlefsen hævder, at biomassen er dokumenteret bæredygtig og certificeret, glemmer han, at en stor del af biomassen, ifølge Assens Fjernvarmes egen afrapportering i 2018 faktisk ikke havde nogen dokumentation. Hvordan ved man så, at den var bæredygtig?

Det undrer Verdens Skove, når Edlefsen siger, at "udelukkende" lokal biomasse bruges. Ifølge den uafhængige kontrollant blev der også anvendt biomasse af udenlandsk oprindelse i 2018.

Samtidig er det en vovet påstand, at Assens Fjernvarme overhovedet ikke udleder drivhusgasser. Vil Søren Edlefsen påstå, at der hverken udledes CO2 i produktion, transport eller drift af selskabets anlæg?

Assens Fjernvarme var engang en frontløber ved at satse på biomasse i stedet for fossile brændsler. Desværre virker det, som selskabet ikke er fulgt med tiden. Fremtiden tilhører sol, vind, og varmepumper, ikke flis.

Kommer der en afgift på biomasse, vil forbrugerne betale prisen for selskabets manglende evne til at forny sig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce