Annonce
Indland

Grænsen er nået: 157 øjenlæger skal behandle 690.000 patienter

Flere kan behandles mod øjensygdomme i dag end tidligere, og det giver længere ventetider. Arkivfoto: Timo Battefeld
Et stigende antal patienter hos øjenlægerne giver længere ventetid på behandling. Grænsen er nået, lyder det fra Danske Øjenlægers Organisation.

Det kræver tålmodighed at skulle have sine øjne tilset ved en behandler. Flere øjenlæger oplever et stigende antal patienter, og det får ventetiden på behandling til at blive længere.

Ifølge formand for Danske Øjenlægers Organisation og øjenlæge i Skanderborg Jens Lundgaard Andresen er den øgede efterspørgsel med til at lægge et pres på øjenlægerne.

- Grænsen er nået, og der er langtfra nok øjenlæger i landet til at følge med efterspørgslen, siger han.

Jesper Lundgaard Andresen har været i praksis i 11 år og får ligesom mange andre øjenlæger flere patienter i klinikken.

På landsplan er der i de seneste ti år blevet over 30 procent flere patienter hos øjenlægerne, samtidig med at antallet af øjenlæger er stagneret på omkring 157 privatpraktiserende læger. I 2018 blev der fem færre øjenlæger end året før. Det giver en udfordring for speciallægerne med at få patienter igennem til en konsultation og kunne give den rette behandling.

- Vi kan ikke sige nej til flere patienter, men vi må sige til dem, når de henvender sig, at der går lang tid, før de kan komme til, siger Jens Lundgaard Andresen.

Direktør for Øjenforeningen Marijke Vittrup mener også, at efterspørgslen har skabt et problem.

- Der har ikke været nok politisk fokus på problemet, og det går ud over patienternes syn, hvis de ikke bliver behandlet i tide, siger hun.

Annonce

Længere levetid og bedre teknologi tynger ventelister

Øjenlæger har oplevet en stigning på 30 pct. flere patienter i de seneste ti år, hvilket giver udfordringer med lange ventelister.

Der er flere årsager til, at patientantallet stiger. Der bliver flere ældre i befolkningen, som søger øjenlæge, og bedre teknologi har gjort det muligt at kunne kurere patienters sygdomme i dag, som det ikke var muligt for bare få år siden. Det gælder blandt andet inden for sygdommen AMD, som forringer synet og rammer omkring 10 pct. af ældre over 75 år.

Derudover bliver flere patienter også henvist fra optikere ifølge Danske Øjenlægers Organisation, og flere diabetikere bliver i disse år ramt af øjensygdomme.

Patienter behøver ikke henvisning fra en alm. praktiserende læge for at kunne få en tid hos en øjenlæge.

Kræver behandling i tide

Jens Lundgaard Andresen peger på flere årsager til, at patientantallet stiger hos øjenlægerne.

- For det første bliver der flere ældre og flere diabetikere, som får øjenproblemer. Der bliver også sendt flere patienter til øjenlæge fra optikerne, hvilket genererer mange, ofte overflødige, kontakter, siger Jens Lundgaard Andresen og fortsætter:

- Derudover er der kommet et stigende fokus på sygdomme, som vi kan behandle i dag modsat tidligere.

Marijke Vittrup supplerer:

- Teknologien er blevet bedre, og der er blandt andet kommet et behandlingsgennembrud inden for AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration, som forringer synet, red.). Hvor man tidligere var magtesløse, kan man i dag hjælpe de ældre patienter, der ellers risikerer at miste synet.

På landsplan blev omkring 85.000 patienter behandlet mod AMD i 2017 mod 5500 i 2007, men øjenlæger må skride hurtigt ind, hvis de skal kunne hjælpe patienten.

- Udfordringen er, at sygdommen kan skifte til en aggressiv form. Hvis ikke man bliver behandlet i tide, kan man på kun to uger gå fra at beholde sit kørekort til at skulle leve med svagsyn resten af livet, siger hun.

Store forskelle i regionerne

I landets fem regioner er der store forskelle på, hvor let eller svært det er at komme til hos en øjenlæge. Det viser tal, som avisen Danmark har undersøgt på den offentlige sundhedsportal Sundhed.dk, som er drevet af Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Sundheds- og Ældreministeriet.

Flere steder i landet har øjenlæger ventetider på over halvandet år, men der er også øjenlæger, hvor patienter kan komme til på under en måned. For øjenlægerne handler det ifølge Jens Lundgaard Andresen om, at patienterne bliver fordelt geografisk bedre.

- Der er altid nogle steder, hvor der er kortere ventetider, så der ligger et ansvar hos regionerne om at gøre sundhedsportalen mere funktionel og synlig, så folk søger derhen, hvor de kan komme hurtigere til, også selv om de skal køre lidt længere, siger han.

Hos Ældre Sagen er man opmærksom på de lange ventetider hos øjenlæger, som kan påvirke især mange ældre, og de opfordrer til, at regeringen handler på området.

- Når regeringen vil udvide patientrettighederne i sit nye sundhedsudspil, mener vi, at det bør omfatte øjenlæger, siger Mirjana Saabye, chefkonsulent for Ældre Sagen.

Jens Lundgaard Andresen mener også, at politikerne må se på antallet af øjenlæger i regionerne.

- Økonomien er begrænset, men der er behov for flere ydernumre med flere øjenlæger, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce