Annonce
Indland

Gorms børn er ikke vaccineret: - Jeg spørger dagligt mig selv, om jeg gør det rigtige

52-årige Gorm Lundshøj har truffet et aktivt valg om ikke at vaccinere sine børn. - Det er ikke en statisk beslutning. Jeg kan til enhver tid træffe et andet valg, men lige nu er det det rigtige for mine børn, siger han. Foto: Katrine Becher Damkjær

Gorm Lundshøj fra Vester Skerninge på Sydfyn er blandt det lille mindretal af forældre, der ikke vil lade deres børn vaccinere. Et bevidst fravalg, der ikke har været let for hverken Gorm eller hans hustru.

Mæslinger har siden september 2017 haft status som elimineret i Danmark. Men kommer der fortsat udbrud af mæslinger, som dét vi ser netop nu, er denne status i fare, advarer læger. Det skyldes blandt andet, at der stadig er mennesker i Danmark, som ikke vil lade deres børn vaccinere.

En af dem er Gorm Lundshøj og hans hustru, der bor i Vester Skerninge på Sydfyn. De har to små drenge på tre og fem år. Parret har truffet et kontroversielt - og for mange helt uforståeligt - valg om sige nej til samtlige stik hos lægen. Det betyder, at deres børn hverken er beskyttet mod mæslinger eller nogle af de andre sygdomme, man kan vaccinere imod igennem børnevaccinationsprogrammet.

Og det har ikke været noget nemt valg, fortæller Gorm Lundshøj.

- Tværtimod. Men det er et aktivt fravalg. Jeg har vejet for og imod, ligesom Sundhedsstyrelsen har gjort det i sine anbefalinger. Det har krævet mange overvejelser, mange diskussioner og meget research. Og jeg forstår godt alle argumenterne for vaccinerne. Jeg tipper bare til den anden side, siger han.

For Gorm handler det blandt andet om, at han ikke er bange for sygdommene. Hverken for mæslinger, fåresyge, polio eller nogen af de andre sygdomme, man kan vaccinere mod i Danmark.

- Mæslinger er farlige i ulande, hvor børn er underernærede og har et svækket immunsystem. Det er her, vi ser de mange dødsfald. Men for et sundt og raskt barn i Danmark er det ubehageligt, men ikke farligt. Selv før 1987, da mæslingevaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet, var det mere sandsynligt at blive ramt af lynet end at dø af mæslinger, forklarer han.

Annonce

Mæslinger


  • Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der netop nu udbrud af mæslinger i Danmark. Senest blev en ung mand fra Fyn smittet med mæslinger. Han arbejder på HF & VUC Odense.


  • Fem danskere blev i februar smittet med mæslinger, og SSI forventer flere tilfælde i den kommende tid. Sidst Danmark oplevede et stort udbrud af mæslinger, var i 2011, hvor over 80 mennesker blev smittet.


  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn bliver vaccineret med MFR-vaccine, som sikrer imod smitte. MFR-vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 1987.


  • Man kan bære på mæslinger i 18 dage, inden man får tydelige symptomer, men der går typisk lidt over en uge.


  • Mæslinger er den mest alvorlige af børnesygdommene. Det påvirker immunforsvaret, og der er stor risiko for sygdomme som mellemøre- og lungebetændelse. De alvorligste komplikationer er dog dødsfald og varig hjerneskade.


  • Mæslinger ledsages af alvorlig hjernebetændelse hos én af 1000. Man antager, at én af 100.000 får en såkaldt subakut skleroserende panencefalitis, som er en meget alvorlig hjernebetændelse. Cirka 15 procent får følgesygdomme som mellemøre- og lungebetændelse. Risikoen for komplikationer er højere hos teenagere og voksne end for børn.


  • Siden september 2017 har mæslinger haft status som elimineret i Danmark. Det skyldes, at næsten 95 procent af alle børn i Danmark bliver vaccineret. Siden 1998 og til 2017 har mellem 85 og 95 procent af de fynske årganges børn fået den første mæslinge-vaccine.


  • Har man mistanke om, at man er smittet, skal man ikke møde uanmeldt op hos sin læge eller på sygehuset, da mæslinger er ekstremt smitsomt.

Kilde: Statens Serum Institut og Sundhed.dk

Psykoterapeut Gorm Lundshøj har tidligere været udsat for massiv kritik, fordi han åbent har stået frem om sit fravalg af vaccine til sine børn. - Jeg er efterhånden blevet immun overfor dødstruslerne, for dem har jeg fået mange af. Men det gør selvfølgelig indtryk, når folk fortæller hjerteskærende historier om børn eller søskende, der er døde i deres mors arme på grund af mæslinger. Det giver da stof til eftertanke, siger han. Foto: Katrine Becher Damkjær

Bekymret for bivirkninger

Men de risikerer jo at få meningitis eller andre følgesygdomme, som kan undgås med et lille stik. Så hvorfor ikke vælge vaccinen?

- Ja, hvorfor ikke spare sit søde lille barn for at blive syg? Jeg forstår godt det argument. Men en vaccine kan så have nogle andre bivirkninger. Og det går generelt imod mine værdier at give medicinsk behandling til et sundt og raskt barn, siger han.

Hvad er det for nogle bivirkninger, du er bekymret for?

- Jeg mener ikke, at vi ved nok om de sundhedsmæssige konsekvenser af vaccinerne. Nogen mener, at de er fuldkommen ufarlige, mens andre siger noget andet. Men der er ingen, der har lavet studier af børn, der er vaccineret i forhold til børn, der ikke er vaccineret over en længere årrække. Det vil jeg gerne se, før jeg eventuelt træffer et andet valg, siger han.

Gorm Lungshøj frygter også, at vaccinen ligefrem kan få fatale konsekvenser.

- Jeg kender et forældrepar, der mistede deres søn få dage efter, at han blev vaccineret. De er overbevist om, at det skyldes vaccinen. De historier findes altså. Og jeg kender andre, der har fået erstatning, fordi deres barn fik en hjerneskade. Det ville jeg ikke kunne leve med. Det er langt sværere at træffe et valg, som har konsekvenser end et fravalg, som har konsekvenser, siger han.

For andres skyld

Gorm Lundshøj kender dog godt argumenterne for at vaccinere sine børn af hensyn til resten af samfundet - altså for at opnå såkaldt 'flokimmunitet'. Eller at vaccinere sine børn af hensyn til de syge og handicappede børn, der ikke kan tåle for eksempel mæslinger.

- Det gør da voldsomt indtryk på mig, når jeg hører om kræftsyge eller immunsvækkede børn, der skal skærmes af for resten af verden. Men det, jeg tænker om det, er, at vi hele tiden skal gøre op med os selv, om vi vil gøre noget for det fælles bedste eller vores eget bedste. Og for mig er det en høj pris at betale at komme en vaccine ind i mit barn for andres skyld. Det kan man ryste på hovedet af. Men det er først og fremmest mine egne børn, jeg har et ansvar for, siger han.

Men dine børn nyder jo også godt af, at andre er vaccinerede, fordi risikoen for at de bliver syge af for eksempel mæslinger, derfor er meget lille?

- Ja, det er rigtigt. Men jeg har ikke bedt om, at andre skal gøre noget for mine børns skyld. Enhver må træffe sit eget valg. Og jeg spørger da dagligt mig selv, om jeg gør det rigtige. Og hvis jeg en dag beslutter mig for noget andet, er det jo ikke for sent, siger han.

MFR-vaccinen, der beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, gives af to omgange, når barnet er 15 måneder og fire år. WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinen, men det er ikke lovpligtigt i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];