Annonce
Nyborg

Google hjælper: Nem adgang til svindelnumre

Det tog Fyens Stiftstidende mindre end fem sekunder at finde Nyborg Kommunes EAN-numre på nettet. Arkivfoto: Morten Pape
Det tog Fyens Stiftstidende mindre end fem sekunder at finde de EAN-numre, der har gjort det muligt for en bedrager at bestille vare til Nyborg Kommune.

Nyborg: Det er ingen sag at skaffe sig adgang til de såkaldte EAN-numre, der har været benyttet i et svindelnummer mod blandt andre Nyborg Kommune.

Det tog således Fyens Stiftstidende mindre end fem sekunder at skrive "EAN-numre Nyborg Kommune" i Googles søgefelt og få både Nyborg Kommunes fælles EAN-nummer og den kommunale direktions EAN-nummer op på skærmen.

EAN-numre, som leverandører benytter sig af, når de skal e-fakturere deres leverancer, er nemlig offentlige.

Og derfor kan det være svært at undgå web-svindel, hvor bedragere bestiller varer på nettet og ved hjælp af EAN-numre sender regningen videre til for eksempel en kommune.

Annonce

Stigende tendens

Nyborg Kommune har været udsat for adskillige tilfælde af web-svindel, hvor vicekommunaldirektør Søren Møllegaards navn og kommunes EAN-nummer er blevet misbrugt.

Og ifølge Henrik Theil, kommunikationschef i brancheforeningen for dansk internethandel, kan det være svært at komme den slags svindel til livs.

- Der er generelt en stigende tendens til, at nogen forsøger at fuppe os til at betale for noget, vi aldrig har bestilt. Når det gælder vores medlemmer, som jo leverer varerne, er de fleste blevet kvikke nok til at opdage det. Men man skal virkelig være opmærksom for at ikke at ryge i fælden, siger Henrik Theil.

Han opfordrer således webbutikker, der modtager bestillinger fra kommuner, til at foretage en høflig opringning for at sikre, at det rent faktisk er kommunen, der har bestilt de pågældende varer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce