Annonce
Indland

GoMore-bilist om Fynske Motorvej: - Passagerer et sjældent syn i andre biler

Trafikken på motorvejen syd om Odense er steget med 44 procent i løbet af ti år.

Esbjergensiske Anders Schmidt er vikar på OUH og har siden maj sidste år pendlet mellem hjembyen og hospitalet i Odense. Han tager passagerer med via GoMore for pengene, miljøet og selskabets skyld.

Du må ikke køre med fremmede. Pas på, hvem du møder på internettet. Sådan har formaningerne fra forældre lydt gennem mange år, men i dag er cirka hver tiende dansker medlem af GoMore, som kombinerer netop kørsel med fremmede via internettet.

En af brugerne af samkørselstjenesten er den 29-årige fysioterapeut Anders Schmidt fra Esberg. Han har siden maj sidste år taget turen fra Danmarks femtestørste by til den tredjestørste og til hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, hvor han arbejder i et vikariat. Med sig i Seat Leon'en har han indimellem passagerer, som via GoMore køber et lift.

- Det giver lidt til udgifterne, og det giver god mening i forhold til CO2. Man kan lige så godt samle sig i bilerne i stedet for at køre i hver sin bil. Og var der flere, der gjorde det, var der måske også færre biler på vejene. Det er sjældent, man ser biler, hvor der sidder andre end føreren, siger Anders Schmidt.

Han forstår godt, hvis nogle foretrækker at køre selv, men for ham er det rart med selskab.

- Tiden går hurtigere, når man har nogle at snakke med. Det giver adspredelse, nogle spændende samtaler og andre perspektiver. Henover Fyn er det ofte trafikken, vi snakker om. Den er tit anledning til diskussion.

Om GoMore

Samkørselstjenesten GoMore blev stiftet i 2005 af to studerende, men slog først for alvor igennem i 2013, hvor apps og sociale medier var mere udbredt.I 2005 var der 3.000 tilmeldte. Det tal er nu vokset til 623.869 - altså cirka hver tiende dansker. Sidste år fik 310.000 et lift via GoMore.

Firmaet opkræver et gebyr på 12,5 procent af den pris, bilisten tager for et lift. Og 20 procent af prisen i de tilfælde, hvor en bilejer deler sin bil med en anden via tjenesten. Over 76.000 biler er blevet delt via GoMore.

Både bilister og passagerer kan bedømme hinanden efter en tur. Det sker via appen eller hjemmesiden, hvor man også arrangerer samkørslerne ved at slå ture op eller søge lift.

Kilde: GoMore.dk og Politiken

Anders Schmidt fra Esbjerg har kørt 28948 km med passagerer fra GoMore ombord i sin Seat Leon. Han har udbudt 674 ture og givet 367 lift. Og så har han selv fået to lift på i alt 596 kilometer. Foto: Privatfoto

- Befriende at nå til Jylland

På hans profil på GoMore kan man se, at Anders Schmidt har tilbudt lift 674 gange - og 367 gange haft en eller flere passagerer med på de 28948 kilometer i GoMore-regi. Han kender med andre ord alt til den stigende trængsel på den vestfynske motorvej.

- Der er kø næsten dagligt, og det behøver ikke være, fordi der er sket et uheld. Jeg har oplevet at holde stille i 20 minutter, uden der reelt var sket noget på motorvejen. Det er frustrerende. Hvis der var tre spor, var det nok en helt anden situation. Men nu er det dét, vi har at gøre med, siger esbjergenseren, der kalder det befriende at nå til Jylland på turen hjem.

Ifølge Anders Schmidt er bilisternes adfærd med blandt andet manglende opmærksomhed en del af problemet. Men på den tresporede del af strækningen oplever han, at der er bedre plads, og at bilisterne er bedre til at trække til højre. Derfor har han også svært ved at forstå, hvorfor der endnu ikke er fundet penge til udvidelsen af resten af vejen til Odense.

- Det virker fjollet, der skal gå så længe, inden man gør noget ved det. Enhver, der kører der, kan se, der er et problem.

Anders Schmidt prøver så vidt muligt at indrette arbejdsdagen, så han kan køre ud af byen før klokken 15. En af dagene har fysioterapeuten først fri klokken 16, men på grund af motorvejen arbejder han til klokken 17.

- Jeg har fået lov at udskyde det til klokken fem. Hvis jeg kommer ud på motorvejen klokken fire, bliver det noget rod, og jeg kommer alligevel først hjem til samme tid, som hvis jeg kørte fra Odense klokken fem. Så kan jeg lige så godt arbejde en time mere, siger han.


Vær med i kampen

Skriv et postkort til din politiker


Klik på billedet herover og udfyld et digitalt postkort, hvor du fortæller, hvorfor du har brug for det tredje spor. Så viderebringer vi din begrundelse til de ansvarlige politikere i Folketinget. Du kan også dele postkortet på Facebook for at vise andre, at du er med i kampen for et tredje spor.

Sæt et klistermærke i bagruden


Støtter du kampen for et tredje spor på Fynske Motorvej, kan du vise det ved at sætte et klistermærke i bagruden på din bil. Du kan gratis hente mærkatet på et af Fyens Stiftstidendes kontorer.

Tips os om uheld/kø


For at vise, hvor meget vi har brug for det tredje spor, har vi på Fyens.dk lavet en alarm. Vi starter alarmen hver gang, der er kø eller uheld på Fynske Motorvej. Så bilister bliver advaret, og så politikerne ikke kan undgå at se, hvor slemt det står til på motorvejen. Klik på billedet herover og tip os, når den er gal på E20.
Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce