Annonce
Kerteminde

Godt nyt fra forsyningen: Både vand og varme bliver billigere

Kerteminde Forsyning har været omkring i kommunen i jagten på det rene vand. Et af de helt store fund blev gjort i Bremerskoven, hvor det pureste klildevand kan pumpes op. De nye fund er nu med til at sænke prisen på vand. Arkivfoto: Helle Kryger
9,7 millioner kroner har Kerteminde Forsyning i overskud på fjernvarmekontoen - de bliver nu sendt tilbage til forbrugerne. Vandet bliver også billigere trods store investeringer.

Kerteminde: Forbrugerne hos Kerteminde Forsyning kan godt finde de store smil frem: Både vand og varme falder i pris til næste år.

- Vi har lige været ude og sætte renovationen op med 155 kroner for en standardforbruger, erkender direktør for Kerteminde Forsyning Michael Høj-Larsen.

- Men de forbrugere, der får vand og varme fra os, kan nu glæde sig over, at vandet bliver 129 kroner billigere om året. Desuden falder varmeprisen fra 500 kroner pr. MWh til 460 kroner. Det betyder, at en standard parcelhusfamilie sparer godt 700 kroner om året.

Selvom det er forsyningen, der står for det hele, så kører vand, varme og renovation i hvert sit regnskab, og ingen af dem må give overskud - de skal hver især blot økonomisk hvile i sig selv.

- I fjernvarmen har vi nu i et par år haft overskud, så nu sender vi 9,7 millioner kroner tilbage til forbrugerne.

Annonce

I fjernvarmen har vi nu i et par år haft overskud, så nu sender vi 9,7 millioner kroner tilbage til forbrugerne.

Michael Høj-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning

Vand bliver både bedre og billigere

Også vand fra Kerteminde Forsyning bliver billigere - og det endda selvom den forurening, der blev konstateret for et par år siden, har fremtvunget store investeringer.

- Vi har i de sidste par år været ude og finde rent vand både ved Urup og ved Bremerskov. Der er trukket ledninger til vandværket, og derfor kan vi til næste år levere masser af rent vand. Der er vand nok til også at forsyne Munkebo, som hidtil har fået vand, vi har købt i Odense, forklarer Michael Høj-Larsen.

- Der er i hvert fald vand nok til delvist at forsyne Munkebo i 2020. Og når vi får begge de to nye vandmagasiner færdigudviklet, har vi til størstedelen om ikke Munkebo. Dermed sparer vi penge, for det er billigere at lave vandet selv, end at købe det udefra.

Med de nye boringer forbedrer forsyningen også vandkvaliteten, idet de sænker vi kalkindholdet. Det er nu noget nær Danmarks højeste med enhårdhedsgrad 21. Når de sætter gang i de nye boringer, kommer de ned på 10-12.

De store investeringer, vandforsyningen har været igennem de sidste par år, gør, at der nu er en meget høj grad af forsyningssikkerhed. Der er trukket tre forskellige hovedledninger, som kan stoppes efter behov, hvis der viser sig nye ubehagelige overraskelser lig det pesticid-chok, landet fik i 2017.

Garderet mod nye overraskelser

- Vi har prøvet at gardere os mod fremtidige overraskelser, forsikrer Hans Luunbjerg (V), formand for forsyningens bestyrelse.

Den gardering inkluderer også et nyt vandværk, der skal bygges i 2022.

- Vi har lidt opsparing, og selvom vi nu vælger at sætte prisen på vand ned til næste år, så får vi stadig et lille overskud på driften. De penge skal vi bruge til at bygge det nye vandværk, så vi kan nøjes med at låne nogle af de cirka 20 millioner kroner, det vil koste, fortæller formanden.

- Men det er i virkeligheden ikke af storhed, vi bygger et nyt vandværk, for det nuværende er i etaper bygget for 50 og 75 år siden.

Michael Høj-Larsen kan til gengæld love, at vandprisen vil blive faldende de kommende år - for det dikterer loven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce