Annonce
Kerteminde

Godt nyt fra forsyningen: Både vand og varme bliver billigere

Kerteminde Forsyning har været omkring i kommunen i jagten på det rene vand. Et af de helt store fund blev gjort i Bremerskoven, hvor det pureste klildevand kan pumpes op. De nye fund er nu med til at sænke prisen på vand. Arkivfoto: Helle Kryger
9,7 millioner kroner har Kerteminde Forsyning i overskud på fjernvarmekontoen - de bliver nu sendt tilbage til forbrugerne. Vandet bliver også billigere trods store investeringer.

Kerteminde: Forbrugerne hos Kerteminde Forsyning kan godt finde de store smil frem: Både vand og varme falder i pris til næste år.

- Vi har lige været ude og sætte renovationen op med 155 kroner for en standardforbruger, erkender direktør for Kerteminde Forsyning Michael Høj-Larsen.

- Men de forbrugere, der får vand og varme fra os, kan nu glæde sig over, at vandet bliver 129 kroner billigere om året. Desuden falder varmeprisen fra 500 kroner pr. MWh til 460 kroner. Det betyder, at en standard parcelhusfamilie sparer godt 700 kroner om året.

Selvom det er forsyningen, der står for det hele, så kører vand, varme og renovation i hvert sit regnskab, og ingen af dem må give overskud - de skal hver især blot økonomisk hvile i sig selv.

- I fjernvarmen har vi nu i et par år haft overskud, så nu sender vi 9,7 millioner kroner tilbage til forbrugerne.

Annonce

I fjernvarmen har vi nu i et par år haft overskud, så nu sender vi 9,7 millioner kroner tilbage til forbrugerne.

Michael Høj-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning

Vand bliver både bedre og billigere

Også vand fra Kerteminde Forsyning bliver billigere - og det endda selvom den forurening, der blev konstateret for et par år siden, har fremtvunget store investeringer.

- Vi har i de sidste par år været ude og finde rent vand både ved Urup og ved Bremerskov. Der er trukket ledninger til vandværket, og derfor kan vi til næste år levere masser af rent vand. Der er vand nok til også at forsyne Munkebo, som hidtil har fået vand, vi har købt i Odense, forklarer Michael Høj-Larsen.

- Der er i hvert fald vand nok til delvist at forsyne Munkebo i 2020. Og når vi får begge de to nye vandmagasiner færdigudviklet, har vi til størstedelen om ikke Munkebo. Dermed sparer vi penge, for det er billigere at lave vandet selv, end at købe det udefra.

Med de nye boringer forbedrer forsyningen også vandkvaliteten, idet de sænker vi kalkindholdet. Det er nu noget nær Danmarks højeste med enhårdhedsgrad 21. Når de sætter gang i de nye boringer, kommer de ned på 10-12.

De store investeringer, vandforsyningen har været igennem de sidste par år, gør, at der nu er en meget høj grad af forsyningssikkerhed. Der er trukket tre forskellige hovedledninger, som kan stoppes efter behov, hvis der viser sig nye ubehagelige overraskelser lig det pesticid-chok, landet fik i 2017.

Garderet mod nye overraskelser

- Vi har prøvet at gardere os mod fremtidige overraskelser, forsikrer Hans Luunbjerg (V), formand for forsyningens bestyrelse.

Den gardering inkluderer også et nyt vandværk, der skal bygges i 2022.

- Vi har lidt opsparing, og selvom vi nu vælger at sætte prisen på vand ned til næste år, så får vi stadig et lille overskud på driften. De penge skal vi bruge til at bygge det nye vandværk, så vi kan nøjes med at låne nogle af de cirka 20 millioner kroner, det vil koste, fortæller formanden.

- Men det er i virkeligheden ikke af storhed, vi bygger et nyt vandværk, for det nuværende er i etaper bygget for 50 og 75 år siden.

Michael Høj-Larsen kan til gengæld love, at vandprisen vil blive faldende de kommende år - for det dikterer loven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce