Annonce
forside

Godt nyt til ornitologer: Tættere på via nyt fuglekig

Et flydende fuglekig kalder Fugeleværnfonden deres helt nye skjul i Tryggelev Nor, der giver fugelinteresserede mulighed for at komme tættere på fuglene end nogensinde før. Foto: Allan Gudio Nielsen.

Fuglekiggere, fuglefotografer og alle naturinteresserede får en helt ny mulighed for at komme tættere på naturen i Tryggelev Nor - tre fonde har lagt grundlaget for et unikt flydende fugleskjul.

Annonce

Tryggelev: Det er en helt ny form for fuglekig, der på tirsdag den 25. september indvies i Tryggelev Nor. Her kan man sidde midt i rørskoven og kigge på fuglene.

Fuglene kommer tæt på betragteren, fordi glasset er envejsglas, og fuglene ikke kan se ind i fuglekigget, det giver fuglefotografer, som der er rigtigt mange af på Langeland, gode muligheder, ligesom de mange ornitologer og naturinteresserede kan få nye oplevelser, hvis man vel at mærke ikke skramler for meget.

Fugleværnsfonden kalder det nye fugleskjul for det "innovative observationsskjul". Det er det første af sin slags i Danmark, konstrueret til at indgå i den omkringliggende natur som et flydende skjulested, i højde med vandoverfladen. Lige nu kniber det lidt med vandet i Tryggelev Nor på grund af den tørre sommer, men det kommer formodentlig, efterhånden som efteråret sætter ind.

Projektleder og biolog i Fugleværnsfonden Jørn Dyhrberg Larsen ser frem til, at det nye fuglekig bliver taget i brug.

- Det er en prototype, og nu skal vi skaffe os erfaringer herfra, og så kan der måske etableres lignende andre steder. Men det er oplagt at prøve det af i Tryggelev, som er et meget stort område, efter vi har fået Salme og Nørreballe Nor med, og her er rigtigt meget at se på. I efteråret vil der være mange trækfugle, der raster i noret, så det er rigtig interessant, men generelt er der altid livligt i noret, siger han.

- Reservatet på Langland er meget besøgt, og der er et gammelt traditionelt fugleskjul i forvejen i Tryggelev Nor. Men dels ligger de traditionelle fugleskjul lidt på afstand af vandet, dels kan fuglene se gennem ruderne på fugleskjul, siger han.

Fugleskjulet vil kunne laves for 700.000 kroner. Skjulet i Tryggelev Nor har dog været noget dyrere, fordi der er en del udviklingsomkostninger på det første skjul.

Det nye fugleskjul er lavet af lokale entreprenører. Fondens reservater vedligeholdes af frivillige i Fugleværnsfonden.

- Vore reservater på Langeland er meget velbesøgte, hvilket kræver et jævnligt vedligehold. Vi har heldigvis også en meget engageret gruppe frivillige, der lægger et stort arbejde i blandt andet at vedligeholde adgangsvejene i områderne, siger Jørn Dyhrberg Larsen.

Det er Fugleværnsfondens naturvejleder, Allan Gudio Nielsen, der har taget initiativ til det nye projektet, som han fik idéen til under et besøg i Ungarn. - Hvis man sidder nogenlunde roligt og ikke larmer alt for meget, så opdager fuglene ikke, at der sidder mennesker kun ganske få centimeter fra dem. Lidt som at sidde hjemme i stuen og studere fuglene på foderbrættet, her er vi blot i den vilde natur. Det giver en enestående og helt anderledes oplevelse end fugletårnenes overordnede udsyn over et givent område, siger Allan Gudio Nielsen.

Det er tre fonde, Aage V. Jensens Naturfond, Realdania og Fugleværnsfonden, der har betalt det nye fuglekig.

Fugleværnsfonden er er også i gang med at bygget nyt fugletårn ved Gulstav, hvor frivillige allerede har revet det gamle tårn ned. Også her bliver tårnet bygget af lokale entreprenører.

- Det får en lidt anden udformning end det tidligere tårn, blandt andet bliver trappen op til udsigtsplatformen mindre stejl. Men det bliver stadig et udkigstårn uden tag, for netop Gulstav er interessant i forhold til efterårstrækket, og så er det oplagt at stå i tårnet og følge de trækkende fugle, siger Jørn Dyhrberg Larsen.

Det nye flydende fuglekig i Tryggelev Nor indvies tirsdag den 25. september kl. 11. Der vil være taler af blandt andre borgmester Tonni Hansen (SF), Fugleværnsfondens formand Martin Iversen og naturvejleder i Fuglværnsfonden Allan Gudio Nielsen.

Tryggelev Nor

Tryggelev Nor udgør den ene af Fugleværnsfondens tre lagunesøer, der også tæller Salme Nor og Nørreballe Nor, på Sydlangeland. Sammen udgør de 180 hektar fuglevenlig natur, som foruden lagunerne består af rørskov, strandeng, overdrev og krat. Naturområdet er i dag et af de mest fuglerige vådområder i Danmark. Tryggelve Nor er Fugleværensfonden første område og blev købt i 1975 og indviet med deltagelse af Prins Henrik. Siden kom Salme Nor til i 1980 og endelig Nørreballe Nor 2004.

Fiskehejre - et af de første fotos taget fra fugleskjulet. Foto: Keld Skytte-Petersen.
Fiskehejre - et af de første fotos taget fra fugleskjulet. Foto: Keld Skytte-Petersen.
Fiskehejre - et af de første fotos taget fra fugleskjulet. Foto: Keld Skytte-Petersen.
Fugleskjulet set indefra - vinduerne er envejsglas - de besøgende kan se ud, men fuglene kan ikke se ind. Foto: Gitte Kjeldal
Via en 25 meter lang gangbro kommer man ind i fugleskjulet, hvis indgang er kamoufleret med granrafter. Foto: Gitte Kjeldal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce