Annonce
Nyborg

Godt nyt for klimaet: Ørbæk Bryggeri bobler med ny teknologi

Fra øl til sodavand. Ørbæk Bryggeri kan nu opsamle co2 fra ølproduktionen og bruge det til boblerne i sodavand. Det er medejer Nicolai Rømer bryggeriets populære Fynsk Forår, mens ingeniør Kim Dalum står med en boblende vand. Foto: Emilie Halberg
På Ørbæk Bryggeri er der godt gang i de små grå. Her har en iværksætter sammen med resten af holdet opfundet en maskine, der kan opsamle boblerne fra øllet og genanvende dem i sodavandet. Det er godt nyt for klimaet og for de små bryggerier.

Ørbæk: Har du nogensinde tænkt på, hvor boblerne i din vederkvægende, brusende sodavand kommer fra? Hvis ikke, så er det måske en tanke værd.

På Ørbæk Bryggeri har de nemlig fat i noget, som er en ret god nyhed for de små og mellemstore bryggerier. Og for klimaet. Virksomheden har sammen med det nystartede firma Dalum Beverage Equipment sat et nyt apparat i produktion, som kan opsamle CO2-boblerne fra ølproduktionen og bruge dem i deres egne sodavand.

- Vi har hele tiden været et økologisk bryggeri, som kun bruger økologiske råvarer, men nu sparer vi endnu mere på naturen og luften og også på økonomien, smiler Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group og tilføjer, at arbejdsmiljøet også er blevet bedre.

Annonce

- Jeg synes, det er lidt af en verdensnyhed. Der er faktisk ikke noget minus ved det her. Det er en rigtig god deal.


Folk vil hellere have smagfuld øl end mainstream-øl. Derfor ville jeg gerne prøve at lave noget, der kunne hjælpe de mindre bryggerier til at blive mere effektive og mere bæredygtige.

Kim Dalum, grundlægger af Dalum Beverage Equipment


På Ørbæk Bryggeri har de hidtil indkøbt 100 tons CO2 om året til at lave bobler i primært sodavands- men også ølproduktionen. Det er ikke specielt bæredygtigt, fordi den CO2 man har indkøbt, typisk kommer fra Norge eller Nordsverige, hvor den er et produkt fra produktionen af kunstgødning.

Men der har ikke været mange andre muligheder hverken for Ørbæk Bryggeri eller andre små- og mellemstore bryggerier. For der findes ikke noget CO2 genanvendelsesanlæg i mindre skala. Altså før nu.

Opfinder får frit spil på Ørbæk Bryggeri

Kim Christian Dalum, ingeniør, opfinder og grundlægger af Dalum Beverage Equipment, har tænkt over koblingen mellem øl, CO2 og sodavand i lang tid. Ikke mindst fordi han har mere end 25 års topledererfaring i bryggeribranchen.

Det sidste halvandet år har han haft sin gang på Ørbæk Bryggeri, hvor han har eksperimenteret og udviklet på sin idé: Det apparat, der kan opsamle overskydende CO2 fra ølproduktionen og genanvende den i sodavandsproduktionen.

Under gæringsprocessen afgives nemlig et overskud af CO2. Noget af det bruges i øllet, men der vil altid være et overskud af CO2, som normalt bliver udledt i luften som et spildprodukt.

Med det nye apparat er det muligt at opsamle meget af overskuddet af CO2, rense, filtrere og opsamle det i en tank for i sidste ende at genbruge det i sodavand eller øl. Endda uden bismag. Og så koster det endda kun 0,1 watt at lave et kilo CO2.


Jeg synes, det er lidt af en verdensnyhed. Der er faktisk ikke noget minus ved det her. Det er en rigtig god deal.

Tørk Eskild Furhauge, administrerende direktør i Naturfrisk Group


Det er smart, men faktisk ikke noget nyt for de store bryggerier, som har gjort det længe. For de små og mellemstore bryggerier er det dog noget helt nyt, fortæller Kim Dalum.

- De små og mellemstore bryggerier har ikke kunnet gøre det samme, fordi teknologien ikke har været der, og fordi investeringen har været for stor. Men nu er det muligt.

Annonce

Gylden fremtid for de små bryggerier

Kim Dalum forudser en fremtid, hvor de små og mellemstore bryggerier får mere og mere vind i sejlene, mens de store bryggerier bliver mere trængt. Specialøl udgør 25 procent af værdien af ølsalget i Danmark, og det tal vil kun vokse - også på verdensplan, mener han.

- Folk vil hellere have smagfuld øl end mainstream-øl. Derfor ville jeg gerne prøve at lave noget, der kunne hjælpe de mindre bryggerier til at blive mere effektive og mere bæredygtige, siger Kim Dalum.

Det anlæg, som Kim Dalum har opfundet og de sidste par år udviklet på i samarbejde med brygmester på Ørbæk Bryggeri Andreas Falkenberg og grundlægger Nicolai Rømer, er allerede i fuld sving. Og der er store forventninger til den. Bryggeriet forventer at kunne reducere deres indkøb af CO2 med 50 tons årligt, hvilket er en halvering af det årlige indkøb.

- Der er rigtig mange wins ved det her. Vi slipper for at skulle indkøbe så meget CO2 udefra, hvilket er godt for vores økonomi og godt for klimaet, og så er det ovenikøbet bedre og renere, end det vi kan købe, siger Tørk Eskild Furhauge, der også glæder sig over, at bryggeriet kan hjælpe en ny virksomhed i gang med noget, som han mener kan gå hen og blive et nyt, dansk eksporteventyr.

Annonce

Kæmpe potentiale

Genanvendelsesanlægget er støttet af innovationsfonden, men er ellers Kim Dalums egen investering. Tørk Eskild Furhauge er ikke i tvivl om, at opfindelsen har både har et stort klimamæssigt og økonomisk potentiale.

- På verdensplan findes der omkring 30.000 små og mellemstore bryggerier, som også vil kunne få glæde af den her teknologi, så jeg tror virkelig, der er et stort marked for det, siger Tørk Eskild Furhauge.

Det er bryggeriets specialøl Fynsk Forår, der er blevet eksperimenteret med. Den afgiver hurtigere CO2 end andre øl under gæringsprocessen.

- Måske er det saften fra hyldeblomsten, der gør det, siger Nicolai Rømer.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce