Annonce
Læserbrev

Godhavn. Der kom en dag

Læserbrev: Det var en rapport fra Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg i 2010, der for alvor afslørede forholdene på en række børnehjem i perioden fra 1945 frem til 1976.

Det gjorde ondt på rigtig mange og i særdeleshed dem, det hele handlede om.

Efterfølgende blev der lavet en film - "Der kommer en dag". Filmen blev vist på TV 2 søndag aften. Filmen viste de hjerteskærende og ondskabsfulde forhold på børnehjemmet Godhavn.

For få dage siden gav statsminister Mette Frederiksen godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn fra efterkrigstiden en officiel undskyldning fra Staten.

Det var på sin plads, og det var stærkt af statsministeren. Det giver ikke en barndom tilbage. Men det giver håb. Det handlede ikke om forældres manglende kærlighed til deres børn, men om systemets manglende indsigt og kompetencer ved en syg kultur til at kunne - og ville - reagere ved svigt. Historien kan vi også den dag i dag lære af.

Med undskyldningen anerkender statsministeren, at det var Statens ansvar. Rapporten beskrev, hvad der gik galt, og har man set filmen, er man ikke i tvivl om den ondskabsfuldhed, som fandt sted. Det er aldrig for sent at gøre det rigtige.

Undskyldningen fra en empatisk statsminister er med til at genopbygge en tillid og tro for alle fremad - oven på den knuste tillid de børn og de familier i efterkrigstiden, som kæmpede mod systemet, oplevede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Ung skuespillerinde fra Odense Teater har fået hjernerystelse

1995 Brugerbetaling var et vigtigt argument, da Storebæltsforbindelsen skulle vedtages, men endnu inden broen står færdig, er debatten om at få fjernet bropengene begyndt. Lektor i trafikpolitik ved Handelshøjskolen I København, Uffe Jacobsen, mener, at pression fra blandet andet erhvervslivet på Fyn vil presse bropengene på Storebælt ned på en tredjedel af den pris, som A/S Storebæltsforbindelsen i dag tænker sig. Hvis det holder stik, vil prisen for at krydse Storebælt i bil blive ca. 80 kroner. Det fynske folketingsmedlem, Niels Langkilde (K) siger, at man af hensyn til DSB ikke kan droppe en brugerbetaling for bilisterne, men at han og hans parti vil arbejde for at få prisen sat væsentlig ned. 1970 Korup-Ubberud indvier i dag den nye hal, som bliver samlingspunktet for fritidsaktiviteterne i den store omegnskommune. Den endelige opførelsespris er på 1,6 millioner kroner, og heraf er omkring 50.000 kroner indsamlet blandt lokale beboere. Hallen, der har de internationale mål for fem sportsgrene, er opført på den gamle fodboldbane bag Korup Skole. Den indeholder foruden bade- og garderobefaciliteter også mødelokale og restauration. Indtil videre skal hallen aflaste lokalemanglen på Korup Skole. Korup-Ubberud Hallen er en naturlig konsekvens af den udvikling, der tog fart i kommunen i begyndelsen af tresserne. På mindre end 10 år er det stille landsogn forvandlet til en moderne villaby. 1945 Den unge skuespillerinde, frøken Rigmor Gadborg, har i formiddag været så uheldig at snuble på vej ned ad trappen på sin bopæl, Hans Tausensgade 2, da hun ville gå til generalprøve på Filharmonisk Orkesters koncert på Fyns Forsamlingshus. Ved faldet forslog hun hovedet og ryggen og måtte i en ambulance føres til Odense Amts og Bys Sygehus, hvor hun straks kom under behandling. Efter en røntgenundersøgelse kunne lægerne dog fastslå, at der ikke var tale om alvorligere læsioner, men at den unge skuespillerinde har pådraget sig en lettere hjernerystelse. Da hun vil være indlagt i nogle dage, overtages hendes rolle i ”Manden, der kom til middag” på Odense Teater af frk. Grethe Carlsen.

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce