Annonce
Fyn

Gode til at finde nyredonorer: Flere vil på venteliste på OUH

Nyretransplantationer foregår på Odense Universitetshospital (Region Syddanmark), Aarhus Universitetshospital i Skejby (Region Midtjylland og Nordjylland) og på Rigshospitalet (Region Sjælland og Hovedstaden). Foto: Michael Bager
På Odense Universitetshospital er de gode til at finde nyredonerer, derfor vil flere patienter fra andre regioner gerne over på hospitalets venteliste. OUH bruger også flere levende donorer end andre afdelinger, og universitetshospitalet er nu blevet hjemsted for en særlig vurderingsenhed for anonyme donorer.

I 2018 fik 230 patienter i Danmark en ny nyre. 60 af transplantationerne fandt sted på Odense Universitetshospital.

I alt 97 patienter står på OUH's venteliste til en ny nyre. De 68 patienter er klar til at modtage en ny nyre i dag, mens de resterende af den ene eller anden grund ikke er klar til at modtage en nyre her og nu.

- I forhold landets andre nyrecentre har vi en kort venteliste. Men i forhold til sidste år, er ventelisten faktisk lidt længere. Folk har i årevis, især i København og på Sjælland, hørt, at vi har en kort venteliste, og derfor vil de gerne på vores venteliste i stedet for Rigshospitalets, fortæller overlæge på nyremedicinsk afdeling på OUH, Claus Bidstrup.

I Danmark er der frit sygehusvalg, og derfor kan man selv beslutte, om man ønsker behandling på et andet sygehus end hjemsygehuset, man skal blot selv betale de ekstra transportomkostninger.

Ifølge Claus Bidstrup skyldes den korte venteliste til en ny nyre på OUH blandt andet, at de på den neurokirurgiske afdeling - hvor hjernedød optræder langt oftere blandt patienter end på andre afdelinger - er gode til at spørge pårørende og tjekke donorregistret, når en patient, der kan bruges som donor, bliver erklæret hjernedød.

Annonce

Nyredonation i tal

  • I 2018 fik 230 danskere en ny nyre. 77 af dem kom fra levende donorer.
  • 60 af transplantationerne foregik på OUH, her var 23 af dem fra levende donorer.
  • På OUH døde tre personer sidste år, mens de stod på venteliste til en ny nyre - der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem dødsfaldet og behovet for en ny nyre.
  • Ved udgangen af 2018 stod 405 danskere på venteliste til en ny nyre - den 15. august 2019 står i alt 97 patienter på OUH's venteliste til en ny nyre.
  • I 2018 var der i alt 100 afdøde donorer i Danmark, der havde givet samtykke til donation, var vurderet egnet og hvor operation blev påbegyndt.
  • To ud af tre danskere har taget stilling til organdonation - enten ved at registrere sig i organdonorregistret, få et donorkort eller fortælle familien sit valg.
  • Den 30. juni 2019 var der i alt registreret 207.307 donorer i det online organdonorregister i Region Syddanmark.

Kilde: Organdonor.dk

Flere levende donorer

Når en nyre skal doneres fra en levende donor, er det patienten selv, der skal finde en donor. At donere en nyre kræver ikke andet end at man er sund og rask, og at nyrefunktionen er i orden. Og så skal det selvfølgelig være helt frivilligt.

- Det er selvfølgelig en fordel, hvis der er match mellem donor og modtager. Men hvis alternativet til en nyretransplantation er at være i dialyse, mens man står på venteliste til en nyre, så er det meget bedre at blive transplanteret med en nyre, der ikke passer 100 procent - eller 50 procent for den sags skyld. For det andet er et hårdt, slidsomt og træls liv.

- Og så er det et lidt anderledes lotteri, at vente på en død donor. Dem, der står på venteliste, ved ikke, hvornår nyren kommer. Den kan komme om en time, om en uge, om et år, om fem år, eller om 11 år. De går bare hele tiden og håber.

Ifølge Claus Bidstrup har man på OUH over de seneste 15 år brugt flere levende donorer end på andre hospitaler, hvis man regner det ud per million indbygger i regionen. I 2018 foretog man på OUH 23 transplantationer med nyrer fra levende donorer.

- På OUH er vi åbne over for dem, der gerne vil give en nyre. Det skal de have lov til. Hvorfor de andre hospitaler ikke ligger helt ligeså højt, kan jeg ikke svare på, for jeg kender ikke deres interne arbejdsgange.

Anonym donation

For at skaffe flere donorer har Folketinget ønsket at gøre det lettere for levende personer at donere nyrer til personer, de ikke kender. Derfor er der i 2019 blevet etableret en vurderingsenhed på OUH, der skal tage imod henvendelser fra anonyme donorer og vurdere, om de er egnede. På OUH har man endnu aldrig brugt en anonym donor.

- Der skal nok komme nogle donorer med den nye ordning. Men det vil aldrig medføre, at ventelisten til en nyretransplantation bliver nul. Hvis vi er absurd heldige, tror jeg, at vi om nogle år vil komme op på fem eller maksimalt 10 anonyme donorer om året. Men det tager tid, siger Claus Bidstrup.

Der er flere fordele ved en levende donor, blandt andet kan indgrebet planlægges nøje, og så holder nyren i gennemsnit længere. Omvendt er det ikke risikofrit at få fjernet en nyre. I værste tilfælde kan man dø. Det er endnu ikke sket i Danmark, men i USA dør omkring tre ud af 10.000 i forbindelse med en nyredonation. Derfor vil man også helst anvende nyrer fra afdøde donorer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Efterlysning: 32-årig fundet i god behold

Annonce