Annonce
Middelfart

Gode råd til lokale ildsjæle: Det handler om at samle et fællesskab om projektet

Altid at huske den positive indstilling er et af de råd, Elisabeth Christiansen, Anders Møllegaard Kolind og Caroline Dietz fra henholdsvis Sdr. Åby, Hygind og Husby giver til andre, der gerne vil skabe et lokalt projekt på benene. Foto: Peter Leth-Larsen
Caroline Dietz, Elisabeth Christiansen og Anders Møllegaard Kolind giver tre gode råd til, hvordan man bedst får gang i et lokalt initiativ.

Husby: Først skal det gøres konkret, herefter skal andre frivillige have ejerskab, og så skal den positive indstilling være med hele vejen igennem.

Det er ifølge de tre ildsjæle Caroline Dietz, Elisabeth Christiansen og Anders Møllegaard Kolind opskriften på et vellykket, lokalt projekt, som deres halbyggeri ved Husby Forsamlingshus, der nu har sikret dem en indstilling til Bland dig Prisen, meget vel kan gå hen og blive.

Annonce

1. Gør det konkret

- Man skal have et konkret projekt, man gerne vil arbejde på, og finde noget helt bestemt, som man brænder for. Hvis et projekt er konkret, er det lettere at få gjort opmærksom på det og få det formidlet.

2. Skab ejerskab

- Når man har fundet projektet, skal man samle et fællesskab omkring det og få skabt en fællesskabsfølelse. Det styrker projektet, at de involverede føler, at de har et ejerskab over det. Det er for eksempel godt at have nogle mindre opgaver, som alle vil kunne byde ind på. Et eksempel er fra vores arbejdsweekend, hvor vi kun brugte 500 kroner på mad, fordi folk kom med resten, og én havde bagt boller og så videre.

3. Vær positiv

- Man skal være positiv, selv i modgang, og hele tiden tænke, at det nok skal løse sig på en eller anden måde. Og så bliver man nødt til at give meget af sin fritid og engagere sig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce