Annonce
Fyn

Gode råd: Sådan hjælper du forældre til børn med autisme

Dorthe Stieper er aktuel med bogen "Historien om en mor", der er 11 fortællinger om mødre med et eller flere autistiske børn. Det er en historie om kærlighed, forbudte følelser, sorg og tab, skyld og skam og om at finde kræfterne og glæden i livet. Foto: Taini Stieper
Forfatter Dorthe Stieper er bogaktuel med "Historien om en mor", der er 11 beretninger fra mødre til børn med autisme. Hun giver her nogle gode råd til andre forældre i samme situation, deres pårørende og de fagfolk, de møder på deres vej.
Annonce

Forældrene

Er du "nybagt" forælder til et barn med en autisme-diagnose, er det vigtigt ikke at tøve med at bede om hjælp. Det får du brug for, lyder det fra Dorthe Stieper.

- Det er helt okay at bede om hjælp, for ingen mennesker kan klare det hele selv. Vær åben og tydelig omkring, hvilken hjælp du har brug for. Det kan for eksempel være praktisk hjælp i forhold til barnet eller til at fylde fryseren med færdigretter, siger hun.

Dorthe Stieper anbefaler også, at man sørger for at skabe sig nogle åndehuller i hverdagen, uanset hvor hektisk hverdagen kan se ud. Det kan være i form af en netværksgruppe for forældre i samme situation, hvor man mentalt kan "læsse af".

Endelig er det vigtigt, at man væbner sig med tålmodighed i alle aspekter. Hvis det ikke er en dyd, man besidder i forvejen, så lærer man det.

Pårørende

Når man er tæt på nogen, der har fået børn med autisme, kan det være svært at vide, hvordan man skal give den nødvendige hjælp og støtte. Her er det vigtigt, at man ikke trækker sig, fortæller Dorthe Stieper.

- Omverdenen forstår ikke altid, hvad det er for udfordringer, de står med. Autisme kan være meget skjult, og man kan ikke altid se, at mange ting er anderledes og langt sværere for den familie end for andre. Men man skal først og fremmest lade være med bare at konkludere, hvordan tilværelsen ser ud. Spørg i stedet. Vis at du er der og gerne vil hjælpe og støtte, fortæller Dorthe Stieper.

Professionelle

Dorthe Stieper har i sit arbejde som pårørende-mentor oplevet, hvordan især mødrene til børn med autister bliver misforstået og tolket som pyldrende eller beskyttende i forhold til de fagpersoner, de møder. Med bogen håber hun, at de professionelle fagfolk får en større forståelse for, hvorfor mødrene handler, som de gør.

- Jeg vil råde dem til at møde dem mindre fordomsfuldt og give dem noget respekt og anerkendelse for det store arbejde, de gør for dere børn. Mange af disse forældre - især mødrene - har befundet sig i en livskrise i mange år og kan derfor godt handle lidt uhensigtsmæssigt. Det gør de ikke af ond vilje, men fordi de er slidte. Så jeg håber, de vil kunne vise dem lidt større forståelse og albuerum, så samarbejdet kan blive bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce