Annonce
Fyn

Gode råd: Sådan hjælper du forældre til børn med autisme

Dorthe Stieper er aktuel med bogen "Historien om en mor", der er 11 fortællinger om mødre med et eller flere autistiske børn. Det er en historie om kærlighed, forbudte følelser, sorg og tab, skyld og skam og om at finde kræfterne og glæden i livet. Foto: Taini Stieper
Forfatter Dorthe Stieper er bogaktuel med "Historien om en mor", der er 11 beretninger fra mødre til børn med autisme. Hun giver her nogle gode råd til andre forældre i samme situation, deres pårørende og de fagfolk, de møder på deres vej.
Annonce

Forældrene

Er du "nybagt" forælder til et barn med en autisme-diagnose, er det vigtigt ikke at tøve med at bede om hjælp. Det får du brug for, lyder det fra Dorthe Stieper.

- Det er helt okay at bede om hjælp, for ingen mennesker kan klare det hele selv. Vær åben og tydelig omkring, hvilken hjælp du har brug for. Det kan for eksempel være praktisk hjælp i forhold til barnet eller til at fylde fryseren med færdigretter, siger hun.

Dorthe Stieper anbefaler også, at man sørger for at skabe sig nogle åndehuller i hverdagen, uanset hvor hektisk hverdagen kan se ud. Det kan være i form af en netværksgruppe for forældre i samme situation, hvor man mentalt kan "læsse af".

Endelig er det vigtigt, at man væbner sig med tålmodighed i alle aspekter. Hvis det ikke er en dyd, man besidder i forvejen, så lærer man det.

Pårørende

Når man er tæt på nogen, der har fået børn med autisme, kan det være svært at vide, hvordan man skal give den nødvendige hjælp og støtte. Her er det vigtigt, at man ikke trækker sig, fortæller Dorthe Stieper.

- Omverdenen forstår ikke altid, hvad det er for udfordringer, de står med. Autisme kan være meget skjult, og man kan ikke altid se, at mange ting er anderledes og langt sværere for den familie end for andre. Men man skal først og fremmest lade være med bare at konkludere, hvordan tilværelsen ser ud. Spørg i stedet. Vis at du er der og gerne vil hjælpe og støtte, fortæller Dorthe Stieper.

Professionelle

Dorthe Stieper har i sit arbejde som pårørende-mentor oplevet, hvordan især mødrene til børn med autister bliver misforstået og tolket som pyldrende eller beskyttende i forhold til de fagpersoner, de møder. Med bogen håber hun, at de professionelle fagfolk får en større forståelse for, hvorfor mødrene handler, som de gør.

- Jeg vil råde dem til at møde dem mindre fordomsfuldt og give dem noget respekt og anerkendelse for det store arbejde, de gør for dere børn. Mange af disse forældre - især mødrene - har befundet sig i en livskrise i mange år og kan derfor godt handle lidt uhensigtsmæssigt. Det gør de ikke af ond vilje, men fordi de er slidte. Så jeg håber, de vil kunne vise dem lidt større forståelse og albuerum, så samarbejdet kan blive bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce