Annonce
Faaborg-Midtfyn

Gode råd: Sådan hjælper du de vilde katte

Kattens Værn oplever et stigende antal henvendelser om vilde katte i Faaborg-Midtfyn Kommune. Her kigger Karin Sørensen fra dyreinternattet Husdyrenes Vel i Ringe til nogle af de herreløse katte. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Organisationer som Kattens Værn og Inges Kattehjem bliver ofte kontaktet af mennesker med spørgsmål om håndtering af vilde og herreløse katte. Her følger en række råd til, hvad du skal gøre, hvis du render ind i en herreløs kat.

1. Hvis du oplever en kat strejfe omkring

Forsøg først og fremmest at skabe tillid til katten: Gå roligt frem, og lok eventuelt med lidt mad. Katten er måske slet ikke vild, men blot bange. Du skal tæt nok på katten til at se, om den har et øremærke. Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister kan hjælpe dig med at finde frem til ejeren, også selvom du kun kan læse en del af øremærket. Du kan også tage et billede af katten og fremlyse den via opslag i lokalområdet eller digitalt.

2. Hvis katten er vild og ikke øremærket

Måske er katten så aggressiv eller sky, at du ikke kan komme i kontakt med den, måske er den ikke øremærket - eller begge dele. I så fald skal du sørge for at få den indfanget af professionelle dyreværnsarbejdere, eksempelvis fra Kattens Værn. Hvis din kommune ikke har en aftale med en sådan organisation, skal du selv betale de udgifter, der er forbundet med indfangningen. Hos Kattens Værn koster det 550 kroner per kat samt et kørselsgebyr på 250 kroner per dag. Du har også mulighed for selv at indfange en vildtlevende kat. Vælger du denne løsning, skal du - jævnfør dansk lovgivning - først indhente en kommunetilladelse, også selvom indfangningen sker i egen baghave. Når du har fået godkendelsen, skal du låne en godkendt kattefælde, eksempelvis på et dyrehospital. Herefter laves en aftale med en dyrlæge om prisen per kat for aflivning eller genudsætning, eller katten indleveres på et dyreinternat.

3. Hvis katten skal genudsættes

Genudsætning dækker over, at en vild kat bliver indfanget, neutraliseret, øremærket og dyrlægetjekket, inden den bliver sat tilbage i sit vante område. På den måde kan katten fortsat hjælpe til med at holde mus og rotter væk fra området, samtidig med neutraliseringen forhindrer katten i at formere sig yderligere. Kattens Værn genudsætter kun katte, hvis en fodervært skriver under på at tage ansvaret for katten resten af kattens liv. En fodervært sørger for daglig mad, frisk vand og et sted, hvor katten kan komme i læ og sove tørt. Hos Kattens Værn er prisen for en genudsætningskat 600 kroner - bemærk, at hvis du selv betaler for indfangningen, lægges beløbet for genudsætning oveni indfangningsprisen.

4. Hvis katten er syg eller tilskadekommen

Finder du en syg eller tilskadekommen kat, skal du kontakte Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. Telefonen er åben hele døgnet alle årets dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce