Annonce
Fyn

Gode råd fra OUH-læge: Drik lidt og ofte, og husk salt

En hedebølge, med en række tropedage i sigte, har ramt Danmark.Helle Winther og Denice Winther fra Sjælland er sammen med børnene Sofia og Frederik på sommerbesøg hos mormor på Fyn, hvorfra turen gik til Fuglsang strand ved Tørresø. Foto: Nils Svalebøg
Kroppen kan i varmen kun optage én deciliter vand hvert kvarter, og især ældre skal huske på at drikke vand, for de glemmer det meget ofte.
Annonce

Mens hedebølgen får temperaturerne op over 30 grader er der al mulig grund til at huske at drikke, men det skal ikke bare være postevand fra hanen og det dur heller ikke at drikke meget på én gang.

Det fortæller Sune Laugesen, overlæge på Fælles Akut Modtagelsen (FAM) på Odense Universitetshospital, som de kommende dage forventer at få op imod en halv snes personer ind om dagen med alvorlig behandlingskrævende dehydrering, fordi de ikke har lyttet efter alle de råd, som netop nu er ude hos offentligheden.

- En tommelfingerregel er, at man skal drikke to til tre liter væske, men det er afhængig af fysisk aktivitetsniveau og alder, siger overlægen.

Det dur ikke, at man nogle få gange i løbet af dagen drikker store mængder vand, for kroppen kan kun optage cirka én deciliter hvert kvarter. Dvs. fire deciliter i timen. Derfor skal man drikke små slurke ad gangen, lyder rådet fra overlægen, ligesom det er afhængigt af, om man er ude i solen eller indenfor i skyggen.

- I første omgang skal man forebygge hedeslag og dehydrering, siger Sune Laugesen, som helt konkret foreslår at stille en kande med to liter vand i køleskabet. Den skulle gerne være tom sidst på dagen.

Hedeslag

Hedeslag kan komme langsomt, og for nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning.

Er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handicap, er gravid, har små børn eller tager medicin skal man være særlig opmærksom.

For at forebygge hedeslag bør man beskytte sig mod solen ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat, og man skal huske at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler sig tørstig.

Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor på et sted med luftafkøling eller aircondition.

Er uheldet ude og hedeslaget opstår, vil det give en række symptomer, man bør være opmærksom på. Alle symptomer behøver dog ikke være til stede på samme tid.

Man kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper.

Bliver man ramt af hedeslag kan huden blive rød, varm og tør, hvilket er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan man have hurtig og kraftig puls eller nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på væske- eller saltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce

Danskvand, juice og saft

Det er især ældre og små børn, som skal tvinges til at drikke, selv om de ikke er tørstige.

- Ældre har nedsat evne til at svede, og de føler sig ikke tørstige, selv om kroppen mangler vand, siger Sune Laugesen.

Mange kender det med at få svedskjolder på skjorten eller blusen, og det er, fordi vi afgiver meget salt, når vi sveder. Derfor er det ifølge overlægen ikke nok blot at drikke postevand, for der skal også salt til.

- Man mister både væske og salt, så man skal komme ekstra salt på maden eller spise noget salt, siger Sune Laugesen.

Væsken kan være danskvand med brus, juice eller saft, mens kaffe, te og alkohol er vanddrivende. Derfor kan man ikke medregne en stor fadøl eller et glas rosévin i regnskabet over ens indtag af væske. Tværtimod, for så skal man drikke mere vand for at udligne den vanddrivende effekt.

- Jeg gør selv det, at når jeg tager en kop kaffe tager jeg samtidig et glas vand, siger overlægen.

Annonce

De vigtigste symptomer

DMI har de kommende dage varslet hedebølge over Danmark, og hvis den fortsætter forventer han at få mellem 5 og 10 patienter pr. døgn ind med dehydrering, som kræver behandling.

- Det er helt klassisk ældre personer, som over flere dage ikke har fået væske nok. De er så syge, at de er indlæggelseskrævende, og så vil der være mange, som ikke har behov for at komme på sygehuset, siger Sune Laugesen.

Symptomerne på væskemangel er typisk, at personerne er forvirrede, ved ikke hvor de er, har hovedpine og kvalme, er svimmel og utilpas, og i nogle tilfælde har diarré, som kun gør væskemanglen endnu værre. Ifølge overlægen kan man gøre meget selv, længe inden det overhovedet kommer på tale at skulle forbi akutmodtagelsen.

- Det begynder typisk med træthed, kvalme, slaphed i hele kroppen, man har lyst til at sove, og let hovedpine. Oplever man det skal man tænke, at man mangler væske. Det er egentligt helt udramatisk, siger overlægen.

En hedebølge, med en række tropedage i sigte, har ramt Danmark. Sofia og Frederik Winther Schrøder på fire og seks år hygger sig i vandet ved Fuglsang strand ved Tørresø. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce