Annonce
Faaborg-Midtfyn

Glubske måger på rov efter øhavets nye ål

Med mågerne kredsene om ørerne hælder Vagn Gram endne en portion små ål i øhavet. Foto: Palle Søby
Den årlige udsætning af åleyngel i Det Sydfynske Øhav fandt sted tirsdag eftermiddag, hvor der blev sat 5000 bittesmå ål ud i Faaborg Fjord og 7000 i Helnæsbugten.

Faaborg: Alfred Hitchcocks legendariske gyser "Fuglene" dukker op på det indre lærred, da Vagn Gram og Willy Nielsen fra Faaborg Amatørfiskerforening tirsdag eftermiddag stævner ud på Faaborg Fjord i den gamle Dyreborg-jolle "Bibber".

En flok glubske måger kredser faretruende omkring båden. Ikke fordi de vil hakke på de to fritidsfiskere, men fordi de har fået færden af bådens dyrebare last: 5000 bittesmå ål, der åler rundt i deres eget slim i hvide flamingokasser.

Da vi kommer ud på det laveste sted på Faaborg Fjord, hvor vanddybden kun er en lille meter, hælder Vagn Gram lidt efter lidt de små ål i havet, mens Willy Nielsen prøver at holde mågerne på afstand ved at klappe i hænderne.

- Vi var vist rimelig heldige. Jeg tror, vi næsten undgik, at mågerne fik fat i ålene. Jeg så også et par skarver, og i modsætning til mågerne kan de dykke ned på bunden efter ålene, siger Willy Nielsen, da vi sejler tilbage til Øhavscentret i Faaborg.

I alt 12.000 bittesmå ål blev tirsdag over middag leveret til Øhavscentret fra Lyksvad Fiskefarm i Vamdrup i Sønderjylland. De blev fanget i havet ved Nordspanien og Sydfrankrig omkring 1. marts og har siden været i karantæne i tre måneder på fiskefarmen, for at man kan være sikker på, at de ikke er ramt af sygdom.

De 5000 ål blev sat ud i fjorden ud for Faaborg, mens de resterende 7000 blev kørt til Helnæs, hvor lokale fritidsfiskere fra Helnæs Fiskeriforening på tilsvarende vis sejlede ud og satte dem ud i Helnæsbugten.

- 60 procent af ålene forventes at overleve. Nu skal de leve de næste mange år her i øhavet. Efter syv år er de stegeklare, og efter 15 år er de kønsmodne. Og så er det, at de ligesom alle andre ål vil søge mod Sargassohavet i Atlanterhavet ud for Nordamerika for at gyde. Det er et mysterium, som aldrig er blevet opklaret, fortæller Vagn Gram, formand for Faaborg Amatørfiskerforening.

De 12.000 ål, der er sat ud i øhavet tirsdag eftermiddag, koster 2,50 kroner stykket. Altså i alt 30.000 kroner. Udsætningen finansieres via de penge, som landets cirka 30.000 fritidsfiskere hvert år betaler i fisketegn. Et fisketegn koster 300 kroner årligt.

Annonce
Mogens Larsen fra Lyksvad Fiskefarm i Vamdrup er ankommet til Øhavscentret med de 12.000 små ål i hvide flamingokasser. Foto: Palle Søby
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce