Annonce
Livsstil

Glow Odense – den fynske version af verdens største julefestival

Der er skruet op for magien, når Glow Odense slår dørene op til den første julefestival af sin slalgs i Odense. Foto: Christian Nordholt
Glow er en sanselig lysfest, hvor julehygge, leg og særlige oplevelser er tænkt ind i hver eneste detalje. Duften af jul blander sig med skæret fra julelysene, og man kan lade sanserne gå på opdagelse i det gigantiske julemekka, der opstår for en enkelt måned.

Det er svært at sætte ord på, hvor stor Glow er. Som helt almindelig fynbo med kendskab til diverse danske og fynske julemarkeder, bliver man tvunget til at tænke helt ud af boksen. For det månedlange arrangement, der beskrives som et vintereventyr på 6000 kvadratmeter, er langt vildere, end man kan forestille sig. Det er USA, der møder Danmark, men stærkt forankret i Fyn.

De gamle haller i det sydvestlige Odense er dog knap så eventyrlige, da vi besøger Glow i slutningen af oktober. Men event manager Sanne Brigsted tager os med fra begyndelsen. Med ildhu maler hun Glow levende.

Annonce

Glow Odense

Faaborgvej 248 B, Odense SV.

Fra torsdag 21. november 2019 til og med lørdag 4. januar 2020.

Åbent torsdag-fredag fra 16-22 og lørdag og skoleferie fra 13-22 og søndag kl.13-20

Entrepriserne bliver 149 kroner for voksne og 119 kroner for børn (3-12 år). Børn under 3 år er gratis. Der er også mulighed for at købe et sæsonkort, der giver adgang i hele perioden.

Billetter kan købe på www.glowgardens.dk, hvor man også kan læse mere om julefestivalen.

En særlig oplevelse

Når man besøger Glow, bliver man først og fremmest budt velkommen af et udendørs streetfoodmarked, inden man træder ind i varmen og de mange hyggelige lysinstallationer og pynt, der er skabt af én million LED-lys. Her venter der gæsterne et julemarked med lokal kunsthåndværk og specialiteter.

- Det hele er bygget op, så man følger en bestemt rute. Man går fra oplevelse til oplevelse, men samtidig er der tænkt smutveje ind, så der ikke danner sig propper ved ind- og udgang. Det er bygget op, så mor og far kan spise eller nyde en kop kaffe, mens børnene leger, fortæller Sanne Brigsted og viser et kæmpe legetårn frem. Det ligner et slot bygget op af bolsjestribet slik.

- Gæsternes oplevelse er helt essentiel for os. Der er tænkt på alle detaljer, som er nødvendige for at give gæsterne den bedste oplevelse. Glow er skabt til sanserne. Det betyder, at man gerne må bruge lysinstallationerne. Man kan gynge i lysgynger, tage selfies og børnene kan kravle op i julemandens kane, beskriver Sanne Brigsted det levende.

Fra Canada til Danmark

Glow er verdens største julefestival. Det har sin oprindelse i Canada, hvor en familie fra Vancouver har skabt Glow Gardens som et globalt eventkoncept, der samtidig er dybt forankret i lokalsamfundet. Den første Glow-festival fandt sted tæt på Vancouver i 2017. På få år har festivalen spredt sig til ni forskellige destinationer i Canada, USA og nu også i Europa. Den lokale forankring er lige præcis det, der har trukket Glow til Odense.

- Odense og Fyn er beboet af utrolig åbne og nysgerrige mennesker. Der er en stor stolthed, og hver gang der sker noget nyt, involverer man sig og bakker op om det. Derfor er Odense oplagt, som det første sted i Europa at afholde Glow, fortæller Sanne Brigsted.

Men Odense får ikke bare fornøjelsen af at være det første sted i Europa med verdens største julefestival, det er også planen, at Odense skal være hjem for Glow Gardens hovedkvarter i Europa.

Glow på verdensplan

Den canadiske familie Jansen fik idéen, og skabte virksomheden Glow Gardens.

Den første Glow-festival fandt sted i 2017. Siden da, er begivenheden vokset markant. I år kan man opleve Glow på ni forskellige destinationer i Canada, USA og Europa.

I alt råder Glow over mere end:

10 millioner LED-lys
1,5 millioner gæster
250 julemarkedsboder
100 foodtrucks
1 million kvadratmeter
30.000 parkerings pladser

Det fynske Glow

Den lokale forankring på Fyn betyder blandt andet, at det er lokale håndværkere, der er med til at bygge Glow op, det er udstillere og forhandlere fra Fyn, der står i boderne, det er lokale kunstnere, der optæder på scenen og selv baggrundsmusikken er produceret af to fynske dj’s.

- Glow samarbejder med lokale virksomheder, så vidt det er muligt. Blandt andet har vi en aftale om, at man kan overnatte på den fynske hotelkæde Milling Hotels, når man besøger Glow, fortæller Sanne Brigsted.

På nuværende tidspunkt er der solgt over 20.000 billetter til festivalen i Odense, og gæsterne kommer fra alle hjørner af Danmark.

- Fra torsdag til lørdag har vi særligt fokus på unge og voksne, der kommer som par, til firmajulefrokost eller en aften ude med vennerne. Der underholder fynske artister på scenen, og man kan få sig en anderledes oplevelse. Det er ikke ualmindeligt, at nogen finder på at fri i de romantiske omgivelser, fortæller Sanne Brigsted.

Men søndagen står 100 procent i børnefamiliernes tegn. Her kan ungerne slå sig løs. Der er gang i julemandens værksted, man kan køre med Glow-toget eller bage julesmåkager. Det er en oplevelse for store og små.

Sanne Brigsted kan desuden afsløre, at det er en begivenhed, der er kommet for at blive.

- Vi kommer igen år efter år, men med et nyt tema hvert år.

Når dørene åbner 21. november kan man som gæst se frem til at blive ført igennem et overdådigt lyseventyr fyldt med oplyste træer, fortryllende sne, kæmpestore lysende gaver, glitrende og gigantiske slikkepinde, stjerneskud og et eventyrslot med tusindvis af glødende pærer. For Glow er imponerende og ekstravagant. Det er alt det, man ellers kun ser i julefilm, men i år bliver det til virkelighed.

Glow og miljøet

En million LED-lys lyder umiddelbart af meget, men Glow har ekstra fokus på bæredygtighed og miljø. Det betyder blandt andet, at strømmen, der bruges under festivalen, er CO2-neutral. Man behøver altså ikke bekymre sig om planetens ve og vel, når man indløser billet hos Glow.

Der er ligeledes tænkt i intelligent behandling af skrald. I samarbejde med et lokalt projekt er der blevet sat skraldespande op, hvor det er nemt at sorterer, og hvor skraldespanden giver en rosende bemærkning med på vejen, når man smider noget i den. Desuden kan selvsamme skraldespand presse skraldet så meget sammen, at skraldebilerne skal køre færre gange frem og tilbage mellem festivalen og lossepladsen.

Julemarkedet bliver bygget som et bytorv med lygtepæle langs gaden. Foto: Christian Nordholt
Det store arbejde med klargøring af hallerne er klaret. Nu gælder det lys og pynt. Foto: Christian Nordholt
Sanne Brigsted er eventmanager hos Glow Odense. Foto: Christian Nordholt
Det tager sin tid at omdanne 6000 kvadratmeter til et magisk juleeventyr. Foto: Christian Nordholt
Glimmer og lys tager langsomt form. Foto: Christian Nordholt
Glow Odense er en sanselig lysfest. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce