Annonce
Nyborg

Glorups park får den store tur

Godsejer Jacob Rosenkrantz (th) blev mandag hædret med bevaringsprisen fra Foreningen for By og Landskabsklutur i Nyborg. Det skete ved et uformelt møde på Glorup, hvor man naturligvis beså det nyrenoverede spejbassin. Fra foreningens bestyrelse ses Aksel Andersen, formand Ulrik Nielsen og Lars Henrik Jacobsen.

Glorup får bevaringspris, fordi parkens spejlbassin igen er så flot som i 1700-tallet. Men det er kun begyndelsen. Godsejer Jacob Rosenkrantz vil renovere hele den enorme park.

Glorup: Da parken med det store spejlbassin blev anlagt i midten af 1700-tallet, skulle den vise, at der også i Danmark var mægtige og rige mænd, som fulgte med i tidens mode. En berømt fransk arkitekt blev hentet op til landet, og han skabte det nye Glorup med en park, der næsten kunne give mindelser om selveste solkongens slot ved Paris.

Parken og herregården ligger der endnu mellem Svindinge og Øksendrup, men vejr og vind slider på anlæggene, og nu er tiden kommet til at give parken den helt store tur, mener ejeren.

Godsejer Jacob Rosenkrantz kan sætte flueben ud for spejlbassinet, og inden længe kommer turen til det lille, fredede Andromeda Tempel længere nede i parken. Det helt store projekt bliver genskabelsen af hængebroen, der spænder over en dyb kløft i romantiske del af parken.

H.C. Andersen var i øvrigt til stede ved indvielsen af broen, og den følsomme digter var naturligvis helt skræmt ved højderne. Men i mellemtiden er broen nærmest faldet sammen.

Glorup i Kulturkanonen

Glorup blev som den eneste herregård i landet optaget i Kulturkanonen fra 2006.

Parken var en vigtig grund til, at Glorup blev optaget i Kulturkanonen: Udvalget bag kanonen skrev dengang:

"...et lille barokslot med lave, hvidkalkede længer tilknyttet et dybt haverum, der med alleer som vægge strækker sig ud i landskabet. Inden for rammen af næsten parallelt liggende lindealleer blev i midten af 1700-tallet skabt en af de tidligste romantiske haver i landet, en såkaldt anglo-kinesisk have med egetræer, frugttræer og eksoter, pavilloner, statuer og vaser forbundet af bugtede stier.

.. Som et samlet anlæg er Glorup Herregård et fornemt eksempel på arkitektur, der bygger på store tanker ude fra verden, men er blevet omsat til en dansk sammenhæng."

Herregården blev bygget i 1400-tallet, men bygningerne og parken fik sit nuværende udseende i 1760'erne - efter tegninger af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin. Bygherre var overhofmarskal Adam Gottlob Moltke.

Parken og bygningerne fra 1700-tallet er i store træk bevaret.

H.C. Andersen kom meget på Glorup, hvor han boede tilsammen i omkring et år.

Godsejer Jacob Rosenkrantz ved det renoverede spejlbassin. Foto: Mogens Rasmussen.

Mindede om en mose

Første punkt i den plan var altså spejlbassinet lige syd for herregården. Mere end 200 meter langt, rektangulært og med en rund ø lige midt i. Men siderne skvattede sammen, trapper og terrasser var forvitrede, og så indeholdt bassinet efterhånden mere mudder end rent vand, da Jacob Rosenkrantz gik i gang.

Den transformation har bestyrelsen i Foreningen for By og Landskabskultur i Nyborg haft øje for, og mandag troppede det meste af bestyrelsen op på Glorup for at overrække prisen og rose godsejeren for arbejdet.

- Spejlbassinet var vokset til med siv, og om sommeren mindede det mere om en mose end om et spejlbassin, siger Jacob Rosenkrantz.

Han kastede sig derfor ud i arbejdet med at genskabe bassinet. Det krævede at man tømte det for vand, og kørte mange tons slam væk. Senere blev de snorlige kanter genskabt, og der blev støbt nye trapper og så videre.

- Projektet med bassinet har kostet omkring fem millioner kroner, men vi har heldigvis fået hjælp af fonde, siger Jacob Rosenkrantz.

Hartmann Fonden, 5. juni Fonden, Augustinus Fonden og Ny Carlsberg Fondet har støttet renoveringen ligesom godset selv har betalt en del.

Vejret var stille og spejlsøen levede op til sit navn, da godsejer Jacob Rosenkrantz (i midten) mandag modtog bevaringsprisen fra Foreningen for By og Landskabskultur. Til venstre er det foreningens formand, Ulrik Nielsen og til højre bestyrelsesmedlem Lars Henrik Jacobsen. Foto: Mogens Rasmussen.
Annonce

Med hjertet

Men det er altså kun starten, og Jacob Rosenkrantz må til computeren igen, når der skal skaffes penge til resten af parken.

- Du arbejder med hjertet - og med baggrund i viden, i faglighed og et sejt engagement har du sammen med dine samarbejdspartnere opnået et flot resultat til glæde for jer, som bor her. Men sandelig også for alle, som besøger Glorups Slotspark, sagde købmand Ulrik Nielsen, formand for By og Land på Østfyn, da foreningen overrakte et diplom og en check til godsejeren.

Jacob Rosenkrantz bor i det gule slot sammen med sin hustru, Clara og deres to små børn, men parken er tilgængelig for offentligheden, og det har den været i mange, mange år.

Da Jacob Rosenkrantz overtog slottet for godt ti år, siden sagde han til Fyens Stiftstidende, at han ikke ønskede, at Glorup skulle blive et nyt Egeskov med en stor turistforretning. Det er stadig hans opfattelse, selv om parken med en omfattende renovering bliver en endnu større attraktion, end den er i forvejen.

- Vi er glade for, at folk kommer i parken, og jeg kan faktisk godt lide, at stedet er lidt ukendt for de fleste, siger Jacob Rosenkrantz.

Siden han overtog slottet, har parken og gårdspladsen dog været rammen og nogle offentlige arrangementer. Beboerforeningen i Svindinge har flere gange holdt sommerfest i parken, der har været skulptur festival, og der har endda været teaterforestillinger på gårdspladsen, blandt andet en Shakespeare-forestilling.

Spejlbassinet set fra Glorups havetrappe. Foto: Mogens Rasmussen.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce