Annonce
Kerteminde

Glidebane med synkehuller blev gangbar med frivillig hjælp: Samarbejdet fører til stærkere løsninger

Biologen Søren Larsen er begejstret over det rige plante- og dyreliv, man kan opleve i Sybergland. Især fuglene har taget naturområdet til sig. Foto: Mathias Banke
For et halvt år siden åbnede stien mellem Over Kærby og naturområdet Sybergland, og siden da har en gruppe frivillige arbejdet på at forbedre oplevelsen med at gå på stien. Gruppen er blot én af flere parter, der samarbejder om at få mest ud af Sybergland.

Kerteminde: Stenene knaser under Søren Larsen støvler, mens han går ned ad en sti. Til venstre er en mark, hvor en landmand er i gang med at sprøjte, til højre står en hæk, der adskiller stien og golfklubben Great Northerns baner.

Foran ham breder det kunstige naturområde Sybergland sig, og bag ham ligger Over Kærby, der er en lomme af bebyggelse vest for Kerteminde by.

Her på stien har han gået mange gange før. Både når han bare går en tur, men også som del af en gruppe frivillige, der siden jul har arbejdet på at forbedre både stien og Sybergland.

Annonce

- Stien her binder de omkringliggende landsbyer sammen. Den forbinder Over Kærby og Drigstrup med Taarup, og det er altafgørende for livet i landsbyerne, forklarer Søren Larsen.

Glidebane

Gruppen af i alt 15 frivillige, som Søren Larsen repræsenterer, holder sig ude af al politik og konflikter, der kan opstå mellem kommunen, Great Northern og de naturorganisationer, der har interesse i områdets natur.

Sybergland

Sybergland er et kunstigt naturområde i udkanten af Kerteminde, der er skabt til gavn for naturgladere borgere og dyrelivet.

Området er opkaldt efter maleren Fritz Syberg, som boede i Over Kærby og fandt inspiration til sine malerier i den omkringliggende natur.

Oprindeligt var området en lavvandet fjord, som blev inddæmmet i 1812, så det kunne dyrkes. Frem til 1920 bestod området af våde enge med rigt plante- og dyreliv, men i 1920'erne blev pumperne så effektive, at området blev tørlagt. Biodiversiteten forsvandt sammen med vandet.

Det gamle område har været inspirationen til Sybergland, som i dag benyttes af omkring 130 fuglearter og tilbyder fugletårne og overnatning i sheltere til de naturglade.

I stedet fokuserer frivilliggruppen kun på at komme med konkrete forslag løsninger og at låne deres muskler ud til det fysiske arbejde med at forbedre stien.


Inddragelse giver også en større fornemmelse af ejerskab over området, i stedet for vi bare sidder og beslutter noget inde i kommunen.

Martin Køhl Søholm, biolog


- Da stien åbnede for et halvt års tid siden var det øverste lag ler, og det var som at gå på en glidebane, og der var bløde huller, man sank i, når man trådte på dem. Da fik vi den idé at bruge store sten fra to lokale landmænds marker til at fylde hullerne og skabe et solidt fundament til at lægge småsten og grus oven på stien, fortæller Søren Larsen.

- Samtidig kom landmændene af med stenene, så det var win-win, siger han.

Sådan er det fortsat. Eksempelvis har gruppen kørt hobevis af landbrugs-levn væk fra stien i trillebøre, hjulpet med at anlægge sten og grus på stien, og for nylig fik gruppen et oplæg af ornitologen Ivan Sejer Beck, hvilket har givet dem idéer til, hvordan man kan gøre noget ekstra for fuglelivet langs stien.

Annonce

Samarbejde

Søren Larsen fortsætter ad stien ned til Sybergland, hvor han fortæller om, hvordan området på blot to år har tiltrukket 130 fuglearter. Den 58-årige havbiolog ser frem til, at større fisk med tiden finder vej til Syberglands sø.

På vej tilbage ad stien mødes Søren Larsen med Martin Køhl Søholm, der er leder af Naturteamet i Kerteminde Kommune. Han har ageret bindeled mellem frivilliggruppen og kommunen.

Søren Larsen og 14 andre frivillige kommer med forslag til kommunen og stiller deres arbejdskraft til rådighed til forbedring af naturområdet Sybergland.

Søren Larsen går straks i gang med at pitche de frivilliges idéer til mejseredder og stærekasser til fuglene i området. Det er et godt billede på, hvordan samarbejdet fungerer.

- Vi hører idéerne, og så snakker vi sammen med Great Northern om, hvad der er muligt, forklarer Martin Køhl Søholm.

Ud over Great Northern og frivilliggruppen, samarbejder kommunen også med naturorganisationer samt den lokale landmand Peter Bisgaard, der hjælper med at regulere rævebestanden, og hvis sybergkvæg hjælper med naturpleje ved græsning.

- Det betyder, at vi fanger problemstillinger tidligere, og vi finder løsninger, som er forankret i flere grupper, hvilket gør dem stærkere. Inddragelse giver også en større fornemmelse af ejerskab over området, i stedet for vi bare sidder og beslutter noget inde i kommunen, siger Martin Køhl Søholm.

- Det får også pengene til at række længere, pointerer han.

Annonce

Ambassadører

Nye tiltag og forbedringer omkring stien og Sybergland skal behandles politisk, og derfor går der nok noget tid, inden der sker noget større for området igen.

I mellemtiden vil Søren Larsen og de andre frivillige arbejde hen mod et andet mål: At udbrede kendskabet til stien og skabe en god stemning om den.

Søren Larsen og 14 andre frivillige kommer med forslag til kommunen og stiller deres arbejdskraft til rådighed til forbedring af naturområdet Sybergland.

- Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er vigtigt, at vi hilser på folk, der går på stien, og prøver at være lidt rummelige over for de mange forskellige måder, folk bruger stien på. Nogle cykler på mountainbike, nogle går her for at kigge på fugle og nogle går og snakker i grupper. Der skal være plads til det hele, siger Søren Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce