Annonce
Indland

Glem planloven: Landsbyer skal sættes fri

Formand for beboerforeningen i Ny Stenderup, Bjarne Brøndgaard, har istandsat sin egen landejendom. Han håber, at det bliver muligt at rive huse langs hovedvejen ned og trække dem længere ud i landskabet, så det bliver attraktivt at flytte til landsbyen.

I to landsbyer i hver fynsk kommune skal der kunne bygges frit uden hensyn til planlov.

Annonce

Regeringen vil gå nye veje i håb om at give ny ilt til skrantende landsbyer.

Hver kommune får lov til at eksperimentere i to landsbyer, hvor huse og erhverv kan placeres uden hensyn til planloven, der blandt andet begrænser byggeri i det åbne land.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der i denne uge fører forhandlinger om regeringens udspil til et Danmark i bedre balance, lægger stor vægt på at få sådanne frilandsbyer.

- Vores landsbyer og landdistrikter er under et voldsomt pres, og vi er nødt til at afsøge nye muligheder for at få vendt udviklingen, siger ministeren.

Han afviser, at regeringen på den måde lader hånt om de landskabelige værdier.

- Vi skal ikke have plastret det åbne land til med spredt bebyggelse, men her er tale om,at vi gør os erfaringer ved at tillade friere rammer i udvalgte landsbyer, siger han.

Det er ikke sådan, at beboerne kan gøre, hvad de vil i de udpegede "omdannelseslandsbyer". Kommunen skal i samarbejde med beboerne lave en helhedsplan for landsbyen, og det er den plan, der udstikker retningslinjerne.

I Ny Stenderup har de tyvstartet ved at lave en helhedsplan i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune. Visionen er at gå fra at være en nedslidt landsby langs en hovedvej til en attraktiv landsby i flot natur, hvor huse langs vejen er revet ned, og der kan bygges længere væk fra vej. Det tillader loven ikke i dag.

- Og vi er nødt til at gøre noget for at kunne tiltrække nye beboere, siger formand for beboerforeningen Bjarne Brøndgaard.

Han efterlyser, at regeringen også sætter flere penge af til landsbyfornyelse. Det afviser Troels Lund Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce