Annonce
Indland

Glem planloven: Landsbyer skal sættes fri

Formand for beboerforeningen i Ny Stenderup, Bjarne Brøndgaard, har istandsat sin egen landejendom. Han håber, at det bliver muligt at rive huse langs hovedvejen ned og trække dem længere ud i landskabet, så det bliver attraktivt at flytte til landsbyen.

I to landsbyer i hver fynsk kommune skal der kunne bygges frit uden hensyn til planlov.

Regeringen vil gå nye veje i håb om at give ny ilt til skrantende landsbyer.

Hver kommune får lov til at eksperimentere i to landsbyer, hvor huse og erhverv kan placeres uden hensyn til planloven, der blandt andet begrænser byggeri i det åbne land.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der i denne uge fører forhandlinger om regeringens udspil til et Danmark i bedre balance, lægger stor vægt på at få sådanne frilandsbyer.

- Vores landsbyer og landdistrikter er under et voldsomt pres, og vi er nødt til at afsøge nye muligheder for at få vendt udviklingen, siger ministeren.

Han afviser, at regeringen på den måde lader hånt om de landskabelige værdier.

- Vi skal ikke have plastret det åbne land til med spredt bebyggelse, men her er tale om,at vi gør os erfaringer ved at tillade friere rammer i udvalgte landsbyer, siger han.

Det er ikke sådan, at beboerne kan gøre, hvad de vil i de udpegede "omdannelseslandsbyer". Kommunen skal i samarbejde med beboerne lave en helhedsplan for landsbyen, og det er den plan, der udstikker retningslinjerne.

I Ny Stenderup har de tyvstartet ved at lave en helhedsplan i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune. Visionen er at gå fra at være en nedslidt landsby langs en hovedvej til en attraktiv landsby i flot natur, hvor huse langs vejen er revet ned, og der kan bygges længere væk fra vej. Det tillader loven ikke i dag.

- Og vi er nødt til at gøre noget for at kunne tiltrække nye beboere, siger formand for beboerforeningen Bjarne Brøndgaard.

Han efterlyser, at regeringen også sætter flere penge af til landsbyfornyelse. Det afviser Troels Lund Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce