Annonce
Kultur

Glem alt om Gao Xingjian

NOBEL: Årets modtager er ikke oversat til dansk

Havde De tænkt Dem at gå i byen i dag og købe en bog af den kinesiske forfatter Gao Xingjian, der i går fik årets Nobelpris i litteratur?

Så kan De godt tænke om igen.

- Vi kender ikke manden, og vi kan ikke umiddelbart skaffe noget af ham, siger Johan Rasmussen, boghandler gennem 30 år og ansvarlig for det skønlitterære indkøb hos Gad i Vestergade i Odense.

Den 60-årige Gao Xingjian, der er født i det østlige Kina, har i de senere år boet i Paris. Efter massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989 forlod han kommunistpartiet, og da han skrev teaterstykket "På Flugt", som tager udgangspunkt i de dramatiske begivenheder i 1989, blev han erklæret "persona non grata" og hans litterære produkter blev forbudt i Kina. Han anses som en af landets mest kendte systemkritikere.

Svenska Akademin, som uddeler Nobels litteraturpris, motiverer sit valg med, at Xingjians værker er "af universel gyldighed, med bitter indsigt og sproglig følsomhed, som har åbnet nye veje for kinesisk romankunst og dramatik".

Ingen salgssucces

Hvorom alting er, bliver han ikke nogen merkantil succes for de fynske boghandlere. Ingen af hans bøger er oversat til dansk - og det er lidet sandsynligt, at de kan nå at blive det, så de kan nå at blive solgt, så længe nyheden er ny.

- En Nobelpristagers bøger kan som udgangspunkt sælges i 14 dage til en måned efter offentliggørelsen. Sidste år havde vi et rigtigt godt salg af Günther Grass, men han var kendt i forvejen, og forlaget Gyldendal gjorde en stor indsats for at genoptrykke hans tidligere værker meget hurtigt, siger Johan Rasmussen.

Sådan bliver det ikke med Gao Xingjian.

Kulturrevolutionen

Som barn blev Gao Xingjian opmuntret til at male, skrive og spille violin, og 17 år gammel begyndte han på Beijings Institut for Fremmede Sprog, hvor han tog eksamen i fransk og litteratur.

Da Kulturrevolutionen var på sit højeste, blev Gao nødt til at brænde hele sin tidligere litterære produktion - en kuffert fyldt med manuskripter, adskillige romaner, artikler om æstetik og omkring 15 skuespil, og han blev sendt på landet til "genopdragelse". En af hans bøger om teknikkerne i moderne fiktion blev anledning til en større debat i den kinesiske litterære verden, fordi den udfordrede den socialrealisme, der var adelsmærket i kinesisk litteratur og kunst under Mao. Myndighederne fordømte bogen, og Gao blev sat under overvågning.

I 1986 blev skuespillet "The Other Shore" - Den Anden Kyst - forbudt, og siden er ingen af hans skuespil blevet opført i Kina. I 1987 forlod han Kina og bosatte sig et år senere i Paris som politisk flygtning.

Adskillige af Gao Xingjians bøger er oversat til flere sprog, og hans skuespil bliver i dag opført rundt om i verden. Gao Xingjian er også billedkunstner og har udstillet internationalt omkring 30 gange. Desuden udformer han omslagene til egne bøger.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Fem små killinger efterladt foran børnehave i en lille papkasse uden mad og drikke: - Det er aldrig okay

Erhverv For abonnenter

Rekordgodt år for en Fyns største virksomheder: Overskuddet stiger trods konkurrenter og mangel på arbejdskraft

Faaborg-Midtfyn

Kæmpeplan flytter bibliotek: Så vilde er planerne for byens største øjebæ

Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce