Annonce
Kultur

Glad levemand og hård hund

Nuanceret og velskrevet portrætbog om statsministeren

Landets statsminister er en kombination af en uhøjtidelig levemand og en hård hund. Ægte folkelig i fritiden og rå og kynisk i det politiske spil i magtens korridorer. Og da han i sit voksne liv stort set aldrig har beskæftiget sig med andet end politik, er personen på den fornemme taburet i Statsministeriet altså så at sige arketypen på en politiker.

Anede man det ikke i forvejen, så står det lysende klart efter læsningen af portrætbogen.

Endnu har befolkningen til gode at høre om Lars Løkke Rasmussens langsigtede vision, men da han har fået "snor" til januar 2010, hvor klimatopmødet er overstået, og hvor alle venter en regeringsrokade, må man acceptere, at heller ikke bogen afslører ret meget af, hvad medierne kalder "Løkkes projekt".

Lidt spændende er det måske, om Løkke overhovedet barsler med et sådant. For bogen giver primært indtryk af en politiker, der både som amtsborgmester i Frederiksborg og som indenrigs- og sundhedsminister nok havde den liberale ideologi med ved forhandlingsbordet, men det var en ideologi, der kørte på den korte bane - udlicitering, valgfrihed i sundhedsvæsenet og den slags.

Niels Krause-Kjærs bog er dygtigt professionelt håndværk. Den balancerer fint mellem Løkkes private liv og hans politiske karriere, som især i begyndelsen var temmelig besværlig. Løkke var bestemt ingen stemmesluger, og set i bakspejlet var hans fire år som amtsborgmester heller ingen succes.

Som det er de fleste bekendt har Lars Løkke Rasmussens politiske vej være strøget med sager, som på jysk kaldes rigtig trælse. I dag overskygger bilagssagen alle andre, og den får i bogen en passede dosis.

Løkkes ekstravagante side skjules ikke, og læseren får historien om, hvordan - og hvorfor - skandalen blev rullet op. Det er beretningen om den tidligere amtsrådskollega og nuværende Hørsholm-borgmester, konservative Uffe Thorndahl, som gjorde et personligt og politisk regnskab op med et næsten manisk hævntogt. Thorndahl må have brugt oceaner af tid på at fremskaffe gamle bilag.

Krause-Kjær tager også læseren med i Venstres inderkreds, hvor anonyme kilder svarer henholdende, når de bliver spurgt om Løkkes ordholdenhed over for fortrolige politiske aftaler.

Den velresearchede bog, der også omfatter interviews med hovedpersonen selv, er kritisk, men fair og dermed ikke i nærheden af at være et karaktermord.

Statsministeren er en erfaren og særdeles kompetent realpolitiker - med de menneskelige svagheder, mange danskere kan genkende.

Godt eller skidt? Tilstrækkeligt eller ikke? Det lader Krause-Kjær være op til læseren.

Om bogen

Niels Krause-Kjær: "Lars Løkke. Et portræt af Danmarks statsminister". 272 sider, 250 kroner, Jyllands-Postens Forlag. Bogen er udkommet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce