Annonce
Assens

Glad i låget i Snave: Bornholmer betalte 50.000 kr. for Peter Ingemanns gule styrthjelm

Peter Ingemann signerer sin gule styrthjelm, inden han overdrager den til bornholmeren Michael Møller. Foto: Søren Plovgaard
Snave lever stadig med senfølgerne fra Polle-feberen. Skiltene i den lille landsby forsvinder, men der er også gode nyheder. Tirsdag sørgede en glad bornholmer for, at Snavefesten blev 25.000 kroner rigere.

Snave: Det har altid været omgærdet af en god portion eventyrlyst og vovemod at begive sig rundt i Snave-området på knallert.

For trekvart menneskealder siden kunne man ofte møde medlemmer af Brunshusebanden på deres 4-gearede Honda CD 50'ere i clinch med nabobyernes unge knallertkørere, inden territoriet igen var kridtet op, og der kunne sluttes fred over en par pilsnere og raflebægre på værtshuset Stævnen nede i Brydegård.

Måske blev kladden allerede dengang skrevet til figuren Polle fra Snave - den utidige landsbytosse med det uringule Bundesligahår og den uundværlige grønne mælkekasse bag på Puch Maxi'en.

Annonce

Det er over 20 år siden, Sonofon-reklamerne lagde landet ned, men Polle fra Snave-universet rumsterer stadig som en folkelig subkultur rundt om i de danske hjem.

Hver gang der vises en Pollefilm i tv, eller Snave af den ene eller anden grund får en lufttur i mediemøllen, er det som om den sydvestfynske landsby får tilført et nyt skud viagra, og en modificeret virus spreder sig dybt ind i Dreslette Sogn.

Så gentager mønstret sig med klinisk stringens: Snave-skiltene forsvinder som dug for solen, og byen sættes i en nærmest post-apokalyptisk tilstand.

I Snave bor der stadig folk, der kan huske dengang uddeler Hartmut Petersen måtte rydde en køledisk i Dreslette Brugs for at få plads til et farverigt udvalg af slam-Heinos simili-underbukser, og da dobbeltdækkerbusser med forventningsfulde turister kørte i sneglefart gennem byen som var det kullisser til en dyr Metro-Goldwyn-Mayer-produktion i Hollywood.

Men der bor også mennesker, som er godt og grundigt trætte af, at det lille bysamfund konstant rippes for byzoneskilte, og at de er blevet sagesløse sandhedsvidner til et ustoppeligt bad taste-party Jenseits von Eden.

Styrthjelm på auktion

Skiltetyverierne i Snave fik ny dræ og næring, da tv-værten Peter Ingemann for halvanden måned siden luftede sin Puch Monza Juvel midt i flow-tv's ypperste sendetid. Her fortalte han i serien "Ingemann, Fyn & Lolland-Falster" om de berømte Snave-skilte, der hvert år koster Assens Kommune en pæn klat penge, fordi langfingrede ransmænd ikke kan holde sig fra dem. Og han opfordrede i sin udsendelse indtrængende til, at man nøjedes med at tage en selfie med skiltene i stedet for at skrue dem løs fra galgerne.

Michael Møller havde taget turen til Snave fra Rønne på Bornholm for at modtage Peter Ingemanns gule styrthjelm, som han har købt på auktion for 50.000 kroner. I tidens løb er der stjålet flere hundrede byskilte i Snave, der blev kendt viden om, da figuren Polle dukkede op for 20 år siden. Foto: Søren Plovgaard

Men det, der var tænkt som en inciterende exposé af Snave-egnen, fyrede igen op under den lokale folkesport. Snave mistede på et splitsekund fem skilte, og det blev Peter Ingemann så ked af at erfare, at han straks gav en uforbeholden undskyldning på sin Facebook-profil.

For at råde bod på det hele, besluttede Peter Ingemann sig for, at han ville sætte sin karakteristiske gule styrthjelm på auktion og ad den vej forsøge at dække udgifterne til indkøb af nye skilte. Og som bonus kunne aftageren tilmed få hans Underberg-bælte med små skarpladte krydderbitterflasker med i købet.

Tirsdag eftermiddag skiftede styrthjelmen ejer for 50.000 kroner, og man kan ikke fortænke nogen i at spekulere over, om det ikke er lovligt mange penge at betale for en gammel styrthjelm, der har kostet 200 kroner og kørt 2500 svedige kilometer på de danske landeveje.

Michael Møller havde taget den helt store tur fra Rønne på Bornholm til landsbyen Snave for at blive ejer af tv-værten Peter Ingemanns ikoniske styrthjelm. Foto: Søren Plovgaard

Men sådan tænker Michael Møller ikke. Det er ham, der har trukket 50 af de store op ad baglommen. Michael Møller bor i Rønne og driver tre restauranter i Gudhjem, Hammershus og Allinge, og den 49-årige erhvervsmand ejer desuden lejlighedskomplekset Bornholmerslottet i Rønne.

- Jeg er nogle gange lidt skør, og da jeg læste om de stjålne skilte i Snave, kunne jeg ikke sige nej til at byde på styrthjelmen, fortalte Michael Møller.

Annonce

Snavefest og Blå Kors

De 50.000 kroner har Peter Ingemann nu sendt videre til to veldægtige formål:

Halvdelen af pengene tilfalder Snavefesten, som flere foreninger og byens forsamlingshus står bag. Snaveboerne må dog vente med at feste og snave til næste år, for Snavefestens tovholder David Anderson er mere end 90 procent sikker på, at festen i lighed med sidste år også aflyses i 2021. Til gengæld har både Michael Møller og Peter Ingemann lovet at dukke op og deltage i Snavefestens 2022-udgave.

Der bliver også 25.000 kroner til Blå Kors' støttecenter for misbrugsbørn i Rønne, og de penge falder ifølge kommunikationschef Thomas Røddik på et godt sted.


Jeg er nogen gange lidt skør, og da jeg læste om de stjålne skilte i Snave, kunne jeg ikke sige nej til at byde på styrthjelmen

Michael Møller


- Pengene skal bruges til at give børnene nogle gode oplevelser, og vi er meget glade for, at Peter Ingemann på den her måde har tænkt Blå Kors ind i det og givet organisationen lidt opmærksomhed, sagde Thomas Røddik.

Seancen fandt sted hos Snave-vognmanden Jesper Thorsen, der to gange har lagt grund og garager til Snavefesten, og borgmester Søren Steen Andersen (V) var også på pletten med et vaskeægte Snave-skilt, som Michael Møller nu kan tage med sig tilbage til Bornholm.

Hans partifælle i byrådet, Knud Søby, der driver enkeltmandsvirksomheden Sportigan Klub & Erhverv, havde medbragt to t-shirts med Snave trykt på brystet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce