Annonce
Odense

Glad for at ansætte ex-kriminelle: - Nogle af drengene fra Vollsmose er blandt vores dygtigste medarbejdere

Kørselsleder Michael Mertov fra fragtfirmaet Peder Olsen & Søn hjælper unge med en plet på straffeattesten til at komme videre: - Jeg har en mand ansat, der har siddet 10 år i fængsel. Det gør ham ikke til en dårligere person, for han har udstået sin straf, og han skal i gang igen. Ellers kommer jeg som skatteborger til at betale for ham resten af livet. Foto: Nils Svalbøg
Fragtmand Peder Olsen & Søn er et af de firmaer, der ansætter folk med en plet på straffeattesten og har gode erfaringer med det. Rådmand Brian Dybro (SF) ser gerne flere gøre det samme - udbyttet er loyale medarbejdere.

Der er sund fornuft i at ansætte folk med en plet på straffeattesten - hvis de ellers er klar til at arbejde, mener kørselsleder Michael Mertov fra fragtmand Peder Olsen & Søn:

- Jeg har en mand ansat, der har siddet 10 år i fængsel. Det gør ham ikke til en dårligere person, for han har udstået sin straf, og han skal i gang igen. Ellers kommer jeg som skatteborger til at betale for ham resten af livet, siger Michael Mertov.

- Her hos os kan de begynde på en frisk og skabe sig en ny identitet på egne vilkår, fordi ingen af os kender dem fra tidligere. Og hvis du har været med en fragtbil 50 steder i centrum på en dag, så laver du ikke ballade, når du kommer hjem. Så lægger du dig til at sove, fordi du er træt. Samtidig tjener man fornuftigt med penge og får ofte nogle andre værdier.

- Jeg synes, det er vigtigt, at dem med potentiale kommer ud på arbejdsmarkedet, så de kan forsørge sig selv og være med til at betale til samfundet. Odense Kommune ligger med en af landets højeste arbejdsløshedsprocenter - blandt andet fordi vi har nogle boligområder, hvor folk nærmest er bandlyst på arbejdsmarkedet, når andre hører, de kommer derfra. Hvis man ovenikøbet har en blakket fortid, er man endnu mere udsat. Vi har som virksomhed i Odense en forpligtelse og et ansvar til at hjælpe med til at få arbejdsløshedsprocenten ned og få flere i beskæftigelse, siger Michael Mertov.

- Hvis du tager en ung arabisk dreng på 18 år, der har rendt rundt med nogle ballademagere i Vollsmose, så er han stemplet på forhånd. Vi har et par af drengene fra Vollsmose hos os, og her fem-seks år efter er de blandt vores dygtigste medarbejdere. De har stiftet familie og er stabile medarbejdere.

Michael Mertov, kørselsleder hos fragtmand Peder Olsen & Søn

Gode medarbejdere

Peder Olsen & Søn er på alle måder en mangfoldig arbejdsplads med omkring 100 ansatte fordelt på ti forskellige nationaliteter. En enkelt medarbejder har således i rigtig mange år haft et alvorligt stofbrug, mens en lille gruppe har siddet i fængsel - fra mellem tre måneder og ti år - og andre har alt for længe været helt ude af arbejdsmarkedet og levet af kontanthjælp.

Michael Mertov mener, at vi herhjemme generelt har en tendens til at dømme folk for hårdt, hvis de har trådt ved siden af på et tidspunkt.

- Hvis du tager en ung arabisk dreng på 18 år, der har rendt rundt med nogle ballademagere i Vollsmose, så er han stemplet på forhånd. Vi har et par af drengene fra Vollsmose hos os, og her fem-seks år efter er de blandt vores dygtigste medarbejdere. De har stiftet familie og er stabile medarbejdere, siger han.

- Jeg boede selv nogle år i Vollsmose og har stadig nogle gode venner derudefra fra den tid. Det er et fåtal, der skaber overskrifterne - de fleste er bare mennesker, som enten er kommet i forkert selskab eller har kedet sig lidt og så lavet noget skrammel. Og jeg synes, at langt de fleste fortjener en ny chance. Får de den, oplever du også, at de opfører sig loyalt over for virksomheden.

Annonce

Rådmand håber flere vil være med

Rådmand Brian Dybro (SF) opfordrede i den forløbne uge flere fynske virksomheder til at byde ind og give unge med en plet på straffeattesten en ny chance. Det skete til et arrangement med fokus på rummelige arbejdspladser - arrangeret af Odense Mangfoldighedscharter.

- Nogle af virksomhederne er lidt tilbageholdende, for de ved ikke helt, hvad de går ind til. Set fra min stol handler det derfor også om at få tingene afdramatiseret. Man ansætter ikke en straffeattest, men et menneske. Og man skal huske på, at man kan forandre sig Tager virksomhederne et socialt ansvar, får de til gengæld nogle hamrende loyale medarbejdere, siger Brian Dybro.

En måde at afdramatisere tingene på er ved at snakke om dem. At virksomheder som Peder Olsen & Søn fortæller om deres gode erfaringer - eller at interesserede virksomheder kan snakke med nogen, der ved, hvad det handler om.

Og en helt central aktør her er virksomheden High: Five, som i flere år har haft et formelt samarbejde med kommunen. High: Five finder egnede unge til virksomhederne og står inde for, at de er klar til at arbejde og har en succesrate på 75 procent et år efter ansættelsen. Man kan læse mere om High: Five her.

Peder Olsen & Søn er på alle måder en mangfoldig arbejdsplads med omkring 100 ansatte fordelt på ti forskellige nationaliteter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Fyn For abonnenter

Ny viceborgmester i Odense smækker røret på: Vred over spørgsmål om 112.000 kroner i honorar

Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Navne For abonnenter

Ung skuespillers dagbog op til sidste del af "Stormfulde højder": Jeg gi’r den syv stjerner, én til hver af mine medskuespillere

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Nyborg

Debat: Lovændring er godt for Nyborg og hele Fyn

Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprang alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Fyn

Hjælp til bilister i kø: Storebæltsbroen lukker to gange natten til søndag

Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Erhverv For abonnenter

Nordsjællandske Kamma og Jakob jubler: Har fået 900.000 kroner til drømmeprojekt på Fyn, men én vigtig ting mangler

Annonce