Annonce
Odense

Glad for at ansætte ex-kriminelle: - Nogle af drengene fra Vollsmose er blandt vores dygtigste medarbejdere

Kørselsleder Michael Mertov fra fragtfirmaet Peder Olsen & Søn hjælper unge med en plet på straffeattesten til at komme videre: - Jeg har en mand ansat, der har siddet 10 år i fængsel. Det gør ham ikke til en dårligere person, for han har udstået sin straf, og han skal i gang igen. Ellers kommer jeg som skatteborger til at betale for ham resten af livet. Foto: Nils Svalbøg
Fragtmand Peder Olsen & Søn er et af de firmaer, der ansætter folk med en plet på straffeattesten og har gode erfaringer med det. Rådmand Brian Dybro (SF) ser gerne flere gøre det samme - udbyttet er loyale medarbejdere.

Der er sund fornuft i at ansætte folk med en plet på straffeattesten - hvis de ellers er klar til at arbejde, mener kørselsleder Michael Mertov fra fragtmand Peder Olsen & Søn:

- Jeg har en mand ansat, der har siddet 10 år i fængsel. Det gør ham ikke til en dårligere person, for han har udstået sin straf, og han skal i gang igen. Ellers kommer jeg som skatteborger til at betale for ham resten af livet, siger Michael Mertov.

- Her hos os kan de begynde på en frisk og skabe sig en ny identitet på egne vilkår, fordi ingen af os kender dem fra tidligere. Og hvis du har været med en fragtbil 50 steder i centrum på en dag, så laver du ikke ballade, når du kommer hjem. Så lægger du dig til at sove, fordi du er træt. Samtidig tjener man fornuftigt med penge og får ofte nogle andre værdier.

- Jeg synes, det er vigtigt, at dem med potentiale kommer ud på arbejdsmarkedet, så de kan forsørge sig selv og være med til at betale til samfundet. Odense Kommune ligger med en af landets højeste arbejdsløshedsprocenter - blandt andet fordi vi har nogle boligområder, hvor folk nærmest er bandlyst på arbejdsmarkedet, når andre hører, de kommer derfra. Hvis man ovenikøbet har en blakket fortid, er man endnu mere udsat. Vi har som virksomhed i Odense en forpligtelse og et ansvar til at hjælpe med til at få arbejdsløshedsprocenten ned og få flere i beskæftigelse, siger Michael Mertov.

Annonce

- Hvis du tager en ung arabisk dreng på 18 år, der har rendt rundt med nogle ballademagere i Vollsmose, så er han stemplet på forhånd. Vi har et par af drengene fra Vollsmose hos os, og her fem-seks år efter er de blandt vores dygtigste medarbejdere. De har stiftet familie og er stabile medarbejdere.

Michael Mertov, kørselsleder hos fragtmand Peder Olsen & Søn

Gode medarbejdere

Peder Olsen & Søn er på alle måder en mangfoldig arbejdsplads med omkring 100 ansatte fordelt på ti forskellige nationaliteter. En enkelt medarbejder har således i rigtig mange år haft et alvorligt stofbrug, mens en lille gruppe har siddet i fængsel - fra mellem tre måneder og ti år - og andre har alt for længe været helt ude af arbejdsmarkedet og levet af kontanthjælp.

Michael Mertov mener, at vi herhjemme generelt har en tendens til at dømme folk for hårdt, hvis de har trådt ved siden af på et tidspunkt.

- Hvis du tager en ung arabisk dreng på 18 år, der har rendt rundt med nogle ballademagere i Vollsmose, så er han stemplet på forhånd. Vi har et par af drengene fra Vollsmose hos os, og her fem-seks år efter er de blandt vores dygtigste medarbejdere. De har stiftet familie og er stabile medarbejdere, siger han.

- Jeg boede selv nogle år i Vollsmose og har stadig nogle gode venner derudefra fra den tid. Det er et fåtal, der skaber overskrifterne - de fleste er bare mennesker, som enten er kommet i forkert selskab eller har kedet sig lidt og så lavet noget skrammel. Og jeg synes, at langt de fleste fortjener en ny chance. Får de den, oplever du også, at de opfører sig loyalt over for virksomheden.

Rådmand håber flere vil være med

Rådmand Brian Dybro (SF) opfordrede i den forløbne uge flere fynske virksomheder til at byde ind og give unge med en plet på straffeattesten en ny chance. Det skete til et arrangement med fokus på rummelige arbejdspladser - arrangeret af Odense Mangfoldighedscharter.

- Nogle af virksomhederne er lidt tilbageholdende, for de ved ikke helt, hvad de går ind til. Set fra min stol handler det derfor også om at få tingene afdramatiseret. Man ansætter ikke en straffeattest, men et menneske. Og man skal huske på, at man kan forandre sig Tager virksomhederne et socialt ansvar, får de til gengæld nogle hamrende loyale medarbejdere, siger Brian Dybro.

En måde at afdramatisere tingene på er ved at snakke om dem. At virksomheder som Peder Olsen & Søn fortæller om deres gode erfaringer - eller at interesserede virksomheder kan snakke med nogen, der ved, hvad det handler om.

Og en helt central aktør her er virksomheden High: Five, som i flere år har haft et formelt samarbejde med kommunen. High: Five finder egnede unge til virksomhederne og står inde for, at de er klar til at arbejde og har en succesrate på 75 procent et år efter ansættelsen. Man kan læse mere om High: Five her.

Peder Olsen & Søn er på alle måder en mangfoldig arbejdsplads med omkring 100 ansatte fordelt på ti forskellige nationaliteter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce