Annonce
Faaborg-Midtfyn

Glæde på Avernakø og Lyø: Flere færgeafgange får ny prøveperiode

Øfærgen Faaborg III går en ny, travl sæson i møde. Ligesom, der har været i år, kommer der ekstra afgange på 2020-sejlplanen. Arkivfoto.
I sommer udvidede Faaborg-Midtfyn Kommune sejladsen til Lyø og Avernakø med to ekstra afgange om dagen på forsøgsbasis. I går besluttede politikerne i kommunens økonomiudvalg at forlænge forsøget, inden der tages en beslutning, om de ekstra afgange skal være permanente.

Faaborg: Turister, beboere og erhvervsdrivende på Lyø og Avernakø kunne i sommers nyde godt af flere færgeafgange end normalt. Det har kun været en midlertidig forsøgsordning fra Faaborg-Midtfyn Kommune, men nu bliver den forlænget til næste år, og det skaber glæde blandt andet på Lyø.

- Det er jo svært at have noget i mod forslaget, da det kan holdes inde for driftsbudgettet. Så fra min side er der ikke nogen bemærkninger, da jeg synes det er positivt, skriver Søren Westerskov, der er medlem af Ø-udvalget, i et høringssvar til kommunen.

Det har især været sommerens hverdage, der har manglet afgange. Det har nemlig kun været torsdag, fredag og lørdag, der har haft afgang kl. 12. I sommerens forsøgsordning har middagsafgangen været hver dag. Det samme gælder afgangen kl. 20. I den normale plan var der kun afgang om fredagen. Indtil videre peger konklusionen i retning af, at forsøget har været en succes, skriver havnemester Lasse Olsen i sin redegørelse:

- Det har længe været færgepersonalets opfattelse, at der har været behov for en middagstur i hvert fald søndag, hvilket i nogen grad bakkes op af statistikken.

Annonce

Det er imidlertid første år med denne afgang, og vi har måske ikke fået den markedsført tilstrækkeligt.

Havnemester Lasse Olsen i en redegørelse til politikerne.

Potentiale i udvidet færgedrift

De ekstra afgange er dog stadig på forsøgsbasis, og det er ikke sikkert, de bliver permanente. Det er især den sene afgang kl. 20, der skaber tvivl. Selvom de ekstra afgange har givet ekstra passagerer, har det ikke været nok til at finansiere dem. Det vil sige at kommunen har haft en større udgift ved de ekstra afgange. Lasse Olsen mener alligevel, at der er potentiale i flere afgange om sommeren:

- Det er imidlertid første år med denne afgang, og vi har måske ikke fået den markedsført tilstrækkeligt. Tilbagemeldingerne fra erhvervsdrivende på øerne har været overvejende positive, skriver han i redegørelsen til Faaborg-Midtfyn Kommune.

Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager synes, det er positivt, at forsøgsordningen er blevet forlænget:

- Selvfølgelig er det en fordel for dem, der gerne vil besøge øerne, men det er også en fordel for øboerne, at der er større mulighed for at komme frem og tilbage. Så jeg synes egentlig alle parter vinder på den beslutning, vi har truffet.

Kommunen lader den kommende forsøgsordning i sommeren 2020 danne grundlag for, om ordningen skal være permanent.

- Vi tager et år mere, og ser hvordan det går. Så tager vi en beslutning derefter, lyder det fra borgmesteren.

Foruden sommerens ekstra sejladser har politikerne desuden vedtaget, at færgen får en ekstra afgang kl. 12 på anden påskedag, store bededag, Kristi himmelfart og anden pinsedag. Desuden udvides sejlplanen med en afgang fra Faaborg kl. 20 onsdag før påske, og 24/12 og 31/12 sejles som lørdag med afgang fra Faaborg kl. 8, kl. 10, kl. 14 og kl. 16. Hele sejlplanen ligger på https://oefaergen.fmk.dk/sejlplan/

Det besluttede politikerne i økonomiudvalget

At middagsafgangen kl. 12 fra Faaborg alle dage i juni bibeholdes endnu et år på forsøgsbasis.

At sejlplanen udvides med en afgang kl. 18 fra Faaborg på lørdage i juni, således lørdag og søndag sejles ens.

At afgangen kl. 20 fra Faaborg bibeholdes endnu et år på forsøgsbasis i perioden 1. juli – 11. august.

At sejlplanen udvides med en middagsafgang kl. 12 fra Faaborg følgende datoer: 13/4 - 2. påskedag, 10/5 - hjemrejse ifm. store bededag, 24/5 - hjemrejse ifm. Kristi himmelfart, 1/6 - 2. pinsedag.

At sejlplanen udvides med en afgang fra Faaborg kl. 20 onsdag før påske.

At sejlplanen den 24/12 og 31/12 sejles som lørdag med afgang fra Faaborg kl. 8, kl. 10, kl. 14 og kl. 16.

At der på forsøgsbasis indføres en afgang fra Faaborg kl. 18 den 1. lørdag i måneden i ydersæsonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce