Annonce
Erhverv

Glæde over cannabis-gennembrud - men næste gang må der ikke gå 27 måneder

Cannabisplanterne bliver høstet på Little Green Pharma i Stige, hvor medarbejderne har været hele følelsesregisteret igennem det seneste år. For et år siden så det ud til, at de ville miste deres arbejde, fordi de daværende canadiske ejere trak sig fra Europa og ville af med fabrikken. Så blev de solgt til australske Little Green Pharma, og nu trives produktion og medarbejdere igen.  Foto: Michael Bager
27 måneder tog det Little Green Pharma at få godkendt et dansk produkt til danske patienter. Branchen håber, at det kommer til at gå hurtigere med de næste godkendelser. Meget hurtigere.

Der er skulderklap og strømme af lykønskninger til Little Green Pharma i Stige, der som de første i Danmark netop har fået godkendt et cannabisprodukt til det danske marked.

Efter godt to års sagsbehandling har den fynske virksomhed i denne uge fået Lægemiddelstyrelsens grønne lys og kan nu tilbyde danske patienter Billinol - et produkt med tørrede blomster til inhalation.

Det er et gennembrud, der bliver bemærket i branchen, som blev født for fire år siden med det formål at give danske patienter adgang til danske produkter. Til dato er samtlige dansk producerede produkter dog blevet sendt ud af landet - til eksempelvis tyske, franske, australske og engelske patienter.

Annonce

Marianne Hundtofte Nielsen, formand for brancheforeningen Medicinsk Cannabis Industri (MCI) og medicinsk direktør i Aurora Nordic, lykønsker sine kolleger i Stige.

- Vi er virkelig glade på Little Green Pharmas vegne og på vegne af de danske patienter. Det er rigtig dejligt, at det er lykkedes, og så håber vi naturligvis, at det går hurtigere med at få godkendt flere produkter fra nu af. Det skal helst ikke tage 27 måneder næste gang, siger hun.

14 måneder

Little Green Pharmas ansøgning blev indsendt i sommeren 2019 og var 27 måneder undervejs i Lægemiddelstyrelsens system, og Aurora Nordic-chefen genkender om nogen de lange sagsbehandlingstider, som branchen har brokket sig højlydt over og håber at få skåret gevaldigt ned.

Australske Fleta Solomon er lidt af en tornado og iværksætter. I 2016 stiftede hun Little Green Pharma, som i dag er Australiens største producent af medicinsk cannabis.  Foto: Michael Bager

Aurora Nordic forsyner syv europæiske lande med medicinsk cannabis og er Danmarks største eksportør, men har endnu til gode at få et produkt optaget på det danske marked.

Det er vigtigt at give danske læger og patienter flere produkter at vælge imellem.

Marianne Hundtofte Nielsen

Aurora har ansøgt om at få en olie godkendt - en ansøgning, der foreløbig har 14 måneder på bagen - den blev sendt i september 2020.

Medicinsk cannabis

Produktionen af medicinsk cannabis i Danmark hviler på en fireårig forsøgsordning, der udløber ved udgangen af 2021.

Ordningen er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Meningen med forsøgsordningen er at give danske patienter mulighed for at afprøve danske produkter.

Ordningen fik flere udenlandske investorer til at etablere sig i Danmark, fordi Danmark kunne blive en adgangsvej til det europæiske marked - og det er Danmark blevet.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der skal godkende de danske produkter til det danske marked.

Little Green Pharmas produkt - Billinol - er godkendt i november 2021 som det første danske produkt.

Den 25. maj 2021 offentliggjorde Sundhedsministeriet, at der er indgået en politisk aftale, der betyder, at ordningen kører videre.

Dyrkningsdelen - som sikrer erhvervslivets grundlag for produktion i Danmark - gøres fra årsskiftet permanent, mens patientdelen forlænges med fire år.

Den nye aftale er indgået mellem regeringen og alle Folketingets partier med undtagelse af Konservative og Radikale Venstre.

- Vi håber, at forlængelsen af forsøgsordningen og den nye betænkning, der er på vej (kommer fra nytår, red.), betyder, at rammerne for godkendelse og smidighed bliver forøget, så der kommer flere danske produkter til de danske patienter, siger Aurora-chefen, der er enig med Little Green Pharma i, at godkendelsen af det første produkt må rumme en masse læring, der gør sagsgangen lettere:

- Nu er kanterne forhåbentlig glattet af, og så håber vi, at de næste ansøgninger går hurtigere. Det er vigtigt at give de danske læger og patienter flere produkter at vælge imellem, siger Marianne Hundtofte Nielsen.

Little Green Pharmas produkt - Billionol - har været godkendt i Tyskland og Australien siden 2020. Det forventes at lande på de danske apoteker i slutningen af året eller i starten af 2022, og Fleta Solomon, som i juni lagde 100 millioner for Stige-fabrikken, er begejstret for at "få hul igennem".

- Det er så godt. Nu kan vi endelig komme til at hjælpe de danske patienter og være med til at indsamle data, og det er ikke bare vigtigt for patienter i Danmark, det er også vigtigt for patienter i hele Norden. Jeg er lykkelig for, at de danske sundhedsmyndigheder har ændret attitude, siger hun.

Fleta Solomon er koncerndirektør i Little Green Pharma, som hun stiftede i Perth, Australien, i 2016. Virksomheden har fortsat hovedkvarter i Australien.


-
Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Podcast

22-årige Jonas sælger stilhed til støjende kontorlandskaber: 'Corona var som at være iværksættersteroider'

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Annonce