Annonce
Odense

Giv dig selv og dine pårørende en gave: Opret et behandlingstestamente

Vil man gerne sikre sig i visse situationer ikke at få livsforlængende behandling, kan man oprette et behandlingstestamente på sundhed.dk. Eneste krav er, at man er fyldt 18 år og har et NemID. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Med et behandlingstestamente sikrer du dig, at du ikke bliver holdt i live længere, end du har lyst til, hvis du for eksempel ligger hjælpeløs hen på grund af en ulykke, og al håb om bedring er udelukket.

I dag bliver vi ældre, og vi dør ikke af de samme ting, som vi gjorde tidligere. Det er en overvejende positiv udvikling, kan de fleste nok blive enige om, men teknologi og nye behandlingsmuligheder gør også, at vi kan holdes kunstigt i live i lang tid, selvom vi ikke er ved bevidsthed, og der ikke er håb om bedring.

Hvis man gerne vil undgå at ende i en sådan situation, er det en god idé at skrive et behandlingstestamente. Det siger Thomas Gren Vasileiou, jurist og partner i minearvinger.dk.

- Behandlingstestamente er et slags testamente, hvor man tager stilling til, om man ønsker livsforlængende behandling, hvis man bliver alvorligt syg. Det er et testamente, alle burde kende til, synes jeg. Det giver en vished og sikkerhed for, at man har taget stilling, og så gør man det nemmere for ens pårørende, hvis man bliver alvorligt syg.

Annonce

Nemt at oprette

Ifølge Thomas Gren Vasileiou er det ikke svært at oprette et behandlingstestamente. Faktisk kan man gøre det på sundhed.dk. Eneste krav er, at man er fyldt 18 år og har et NemID.

Når man har logget ind, er det muligt tage stilling til tre forskellige scenarier:

1. Første scenarie handler om, hvorvidt man ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivning ved hjertestop, hvis man er uafvendeligt døende. Uafvendelig dødende betyder, at døden med stor sandsynlighed forventes at indtræde inden for dage til uger trods anvendelse af de foreliggende behandlingstilbud i forhold til grundsygdommen og eventuelle følgetilstande.

2. I andet scenarie tilkendegiver man, om man vil holdes i live, hvis man ligger hjælpeløs hen på grund af sygdom, ulykke eller andet, og al håb om bedring er udelukket. Et eksempel herpå er patienter, der er svært hjerneskadede og derfor ude af stand til at klare sig selv.


Det er et testamente, alle burde kende til, synes jeg. Det giver en vished og sikkerhed for, at man har taget stilling, og så gør man det også nemmere for ens pårørende, hvis man bliver alvorligt syg.

Thomas Gren Vasileiou, jurist og partner i minearvinger.dk


3. Endelig kan man tage stilling til, om man ønsker livsforlængende behandling, herunder genoplivning ved hjertestop, hvis det kan føre til, at man overlever, men de fysiske konsekvenser af en sygdom eller behandling vurderes at være meget alvorlige og lidelsesfulde.

Har man lavet et behandlingstestamente, kan ens pårørende som udgangspunkt ikke modsætte sig ens egne ønsker, men der er mulighed for på sundhed.dk at krydse af, at ens ønsker kun skal respekteres, hvis de pårørende meddeler deres accept i den konkrete situation.

Thomas Gren Vasileiou, jurist og partner i minearvinger.dk, anbefaler alle at få lavet et behandlingstestamente. Det er hverken svært eller dyrt, siger han. Foto: Christian Lange Lund

Når Thomas Gren Vasileiou rådgiver klienter, beder han dem altid til at tage stilling til, hvad der skal krydses af i behandlingstestamentet.

- Når folk får lavet testamente hos os, så er det en del af pakken. Folk siger tit, at de ikke skal genoplives, men jeg tror, det er de færreste, som går ind og laver det af sig selv. Jeg oplever også, at kun få af dem, vi taler med, kender til behandlingstestamentet, siger Thomas Gren Vasileiou og tilføjer, at behandlingstestamentet først kommer i spil, når man er ukontaktbar.

En forlængelse af livstestamentet

Før 1. januar 2019 var det muligt at oprette et livstestamente. Hvis man allerede har oprettet et livstestamente, vil det stadig gælde efter 1. januar 2019. 

Behandlingstestamentet giver dig flere muligheder end livstestamentet og er mere bindende for sundhedspersonalet. 

Man kan oprette et behandlingstestamente i stedet for et livstestamente, hvis man ønsker det. Det er altid muligt at ændre eller tilbagekalde et livstestamente via sundhed.dk.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Fem små killinger efterladt foran børnehave i en lille papkasse uden mad og drikke: - Det er aldrig okay

Erhverv For abonnenter

Rekordgodt år for en Fyns største virksomheder: Overskuddet stiger trods konkurrenter og mangel på arbejdskraft

Faaborg-Midtfyn

Kæmpeplan flytter bibliotek: Så vilde er planerne for byens største øjebæ

Odense

Mysterie opklaret: Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen - nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce