Annonce
Nordfyn

Giv agt: Højsæson for påkørsler starter nu

Det kan blive blodigt, hvis ikke man er ekstra opmærksom på efterårets vildt. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Nu begynder den periode på året, hvor flest bilister ender ud i en ubehagelig situation på vejene: Fra starten af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte typisk markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

Nordfyn: I sidste uge satte Nordfyns Kommune 40 skilte op, der skal advare om forhøjet risiko for at påkøre hjorte. Et fornuftigt træk, for højsæsonen for påkørte hjorte starter nemlig nu. Det fortæller Michael Carlsen, der er biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse.

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter. Det gælder selv sagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring.

Han anbefaler derfor, at man holder ekstra øje med hjorte i trafikken i efterårs- og vintermånederne. Fra begyndelsen af oktober stiger antallet af henvendelser om påkørte hjorte markant hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, og de mange opkald fortsætter i flere måneder. Sidste år modtog vagtcentralen i alt 10.445 henvendelser om påkørte hjorte, hvoraf en tredjedel fandt sted i oktober, november og december. Hos Dyrenes Beskyttelse forventer man en ny rekord med over 4.000 henvendelser de næste tre måneder.

Annonce

Undgå påkørsel

Sæt farten ned, når du i tusmørke og om natten kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Hjortene er mest aktive omkring solnedgang og solopgang, og i efterårs- og vintermånederne betyder det, at man skal være særligt opmærksom mellem klokken 6-9 om morgenen og igen klokken 16-21 om aftenen.

Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.

Husk hjorteskilte, der advarer om øget risiko for hjorte i området.

En hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Er skaden alligevel sket, skal du gøre følgende:

Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.

Bliv på stedet - hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.

Hold afstand, så dyret ikke stresses.

Ring til Falck, hvis dyret er dødt.

Kilde: paspåhjortene.dk

Nyt projekt

Michael Carlsen fortæller, at et sammenstød mellem en bil og en hjort kan ende med alvorlige skader for både hjort, bilist og bil. Derfor har Dyrenes Beskyttelse startet et nyt projekt, som skal indsamle mere nøjagtigt viden om påkørsler. Det sker ved hjælp af den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag. Det fortæller Michael Carlsen:

- Vi har brug for mere viden om ulykkerne for at kunne undgå dem. Ser vi for eksempel på Viborg Kommune, så er det suverænt den kommune med flest påkørsler ifølge vores tal, men det siger ikke nødvendigvis noget om, at risikoen for at påkøre en hjort er størst her. Der er mange faktorer, som man skal tage højde for, før man kan sige noget om risikoen for den enkelte bilist. For eksempel kommunens størrelse, antal veje og trafiktætheden.

Derfor vil man blive bedt om at dele GPS-data, hvis man ringer til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral efter en påkørsel. Projektet, der er støttet af Aage V. Jensens Fond, skal gennem den opsamlede viden være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden, til gavn for både dyr og mennesker, tilføjer biologen.

Giv agt!

De 40 skilte, som Nordfyns Kommune satte op i sidste uge, er opsat udvalgte steder, som Nordfyns Hjortelaug har været med til at udpege. Hjortelauget fører nemlig som de eneste registrering med påkørsler og ved derfor, hvor der tidligere er sket uheld med vildt. Det fortæller Tom Hørmann, vejingeniør ved Nordfyns Kommune.

- Skiltene kommer til at stå en måned, måske seks uger, og så tager vi dem ned igen. Det er nemlig en kampagne, vi kører lige nu, fordi vi ved, at det er nu, at hjortene er i brunst og derfor bevæger sig mere.

Skilte som det her står de næste seks uger på 40 udvalgte steder på Nordfyn. Foto: Nordfyns Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce