Annonce
Danmark

Ginsorbet - med og uden agurk

Pynt agurkesorbeten med citron, agurk eller rosenblade - og server hurtigt. Foto: Michael Bager

Sommerens G&T kan med enkel midler forvandles til en frisk sorbet.

1 Sorbet med gin)

Gin & tonic-sorbet til seks personer (900 gram)

Det skal du bruge:

8 spsk gin, 500 gram sukkerlage, 375 gram tonicvand, saft af en citron.

Sådan gør du:

Hæld gin, sukkerlage, tonic og sigtet citronsaft i en beholder med læg og rør det sammen. Hæld ekstra citronsaft på, hvis blandingen mangler et pift syre. Lad væsken blive kold i køleskabet, og kør den kolde væske til sorbet på ismaskinen - tjek med mellemrum, det tager op til 40 minutter. Konsistensen skal være fast og grødet. Madredaktøren testede opskriften på årets varmeste dag og lagde et badehåndklæde om maskinen for at holde kulden inde... Hæld i en tætsluttende beholder og kom den i fryseren til næste dag. Sorbeten skal op en halv time før brug til temperering i køleskabet - kugl den op med en isske eller en varm spiseske. I sagens natur skal den spises straks.

Annonce

2 Agurkesorbet med gin)

Det skal du bruge:

1,3 kilo agurker (ca. fire) - gå efter de økologiske - 4 dl sukker, 4 dl vand, 1,5 dl citronsaft, 14 cl gin - Hendrick's, Bombay eller hvad du har i skabet..

Sådan gør du:

Skræl agurkerne og kør dem til en puré på maskinen. Kog vand og sukker op til en lage og køl den af. Bland lage, citronsaft og agurkepuré og hæld gin i. Rør det hele på ismaskinen og sæt på køl i fryseren. Server isen i dine bedste glas og pynt med rosenblade eller et stykke agurk.

3 Grundlage til sorbet)

Det skal du bruge:

1 kilo sukker, 1 kilo vand, evt. en vaniljestang

Sådan gør du:

Kog sukker og vand op i en gryde til væsken er klar, hæld straks på en ren, tør og tætsluttende beholder og lad den køle af. Sukkerlagen skal i køleskabet, hvor den kan holde sig i to uger. Lagen er nem at bruge, hvis man får lyst til en hurtig omgang sorbet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce