Annonce
Danmark

Ginsorbet - med og uden agurk

Pynt agurkesorbeten med citron, agurk eller rosenblade - og server hurtigt. Foto: Michael Bager

Sommerens G&T kan med enkel midler forvandles til en frisk sorbet.

1 Sorbet med gin)

Gin & tonic-sorbet til seks personer (900 gram)

Det skal du bruge:

8 spsk gin, 500 gram sukkerlage, 375 gram tonicvand, saft af en citron.

Sådan gør du:

Hæld gin, sukkerlage, tonic og sigtet citronsaft i en beholder med læg og rør det sammen. Hæld ekstra citronsaft på, hvis blandingen mangler et pift syre. Lad væsken blive kold i køleskabet, og kør den kolde væske til sorbet på ismaskinen - tjek med mellemrum, det tager op til 40 minutter. Konsistensen skal være fast og grødet. Madredaktøren testede opskriften på årets varmeste dag og lagde et badehåndklæde om maskinen for at holde kulden inde... Hæld i en tætsluttende beholder og kom den i fryseren til næste dag. Sorbeten skal op en halv time før brug til temperering i køleskabet - kugl den op med en isske eller en varm spiseske. I sagens natur skal den spises straks.

Annonce

2 Agurkesorbet med gin)

Det skal du bruge:

1,3 kilo agurker (ca. fire) - gå efter de økologiske - 4 dl sukker, 4 dl vand, 1,5 dl citronsaft, 14 cl gin - Hendrick's, Bombay eller hvad du har i skabet..

Sådan gør du:

Skræl agurkerne og kør dem til en puré på maskinen. Kog vand og sukker op til en lage og køl den af. Bland lage, citronsaft og agurkepuré og hæld gin i. Rør det hele på ismaskinen og sæt på køl i fryseren. Server isen i dine bedste glas og pynt med rosenblade eller et stykke agurk.

3 Grundlage til sorbet)

Det skal du bruge:

1 kilo sukker, 1 kilo vand, evt. en vaniljestang

Sådan gør du:

Kog sukker og vand op i en gryde til væsken er klar, hæld straks på en ren, tør og tætsluttende beholder og lad den køle af. Sukkerlagen skal i køleskabet, hvor den kan holde sig i to uger. Lagen er nem at bruge, hvis man får lyst til en hurtig omgang sorbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce