Annonce
Erhverv

Se Facebook fra luften: It-giganten tænder sit fynske datacenter torsdag

Facebook inviterer indenfor til stor fest torsdag, hvor de første servere i datacentret i Odense bliver slået til. Dermed tændes der for serverne, måneder før den annoncerede åbning i 2020.

Flere måneder før centret var planlagt til at åbne, tænder amerikanske Facebook torsdag formiddag for de første serverhaller i det gigantiske datacenter i Tietgenbyen i Odense.

Samtidigt overtager Facebook også området fra den britiske entreprenør-virksomhed Mace, som hidtil har haft ansvaret på pladsen.

Det står klart tirsdag eftermiddag, efter at den amerikanske it-gigant har udsendt invitationer til en stor fest torsdag på centret, hvor både Facebooks amerikanske og europæiske datacenteransvarlige og særligt indbudte gæster samt pressen er inviteret indenfor på den 500.000 kvadratmeter store grund. Blandt gæsterner er Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S).

- Vi har glædet os rigtig meget til torsdag, som er en stor dag for os, hvor vi fejrer, at vi formelt set rykker ind i datacentret, siger Facebooks kommunikationsansvarlige i Norden, Peter Münster.

Annonce
Facebooks datacenter i Odense består af et par store serverhaller. Torsdag tændes der for strømmen, og Facebook slår dørene op til åbning. Foto: Frederik Nordhagen

Afsløret for tre år siden

Om tre uger er det tre år siden, Fyens Stiftstidende kunne afsløre nyheden om, at Facebook havde planer om at etablere et gigantisk datacenter i Tietgenbyen. Dermed fulgte det sociale medie i kølvandet på Apple, som var i fuld gang med at opføre et datacenter ved Foulum uden for Viborg.

Først den 19. Januar 2017 bekræftede Facebooks chef for datacentre i Europa, Niall McEntegart på et pressemøde sammen med Odenses netop tiltrådte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) nyheden på et pressemøde på rådhuset i Odense. Datacentret var en realitet, der ville blive bygget for milliarder i Odense, og Facebook forventede at tage de tusindevis af servere i brug i løbet af 2020.

Det sker altså allerede nu efter at tusindevis af danske og ikke mindst udenlandske ansatte fra en lang række lande har arbejdet på byggepladsen i snart tre år. Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger vil der torsdag blive tændt for de første tre eller fire af de i alt otte datahaller, som de to opførte serverbygninger på den store byggegrund i Tietgenbyen indeholder.

Når først centret står helt færdigt næste år ventes det at beskæftige 175 ansatte, mens overskudsvarmen fra serverne skal levere varme til mindst 6900 fynske husstande.

Efter at datacenterbyggerierne i Odense og Viborg var sat i gang, annocerede Facebook, Apple og Google planer om yderligere datacentre i Danmark. Google er i gang med et byggeri ved Taulov og har planer om at bygge yderligere et center ved Aabenraa. Til gengæld har Facebook skrottet planer om et datacenter, som ellers var på tegnebrættet ved Esbjerg, mens Apple ligeledes har skrinlagt sine planer i Aabenraa for at fokusere på centret ved Foulum.

Indgangen til Facebooks datacenter i Odense. Ikke umiddelbart til at se, at her bor en af verdens it-giganter. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce