Annonce
Sydfyn

Giftige fluorstoffer i Svendborgs drikkevand er ved at blive undersøgt: Svar forventes i denne måned

Gry Tully Robsahm er anlægschef i Vand og Affald i Svendborg, og hun fortæller, at en boring i Svendborg Kommune blev lukket tilbage i juni, hvor Miljøstyrelsen kom med nye grænseværdier for lovlig mængde af fluorstoffer i vandet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En af Svendborg Kommunes vandboringer har for højt indhold af PFAS-stoffer. Vand og Affald lukkede dog boringen tilbage i juni, og lige nu afventes nye vandanalyser.

Svendborg: I weekenden fortalte TV2 om en undersøgelse foretaget af Danske Vandværker, der konstaterede, at i 38 vandboringer, fordelt i hele landet, er indholdet af de giftige PFAS-stoffer, fluorstoffer, for højt.

Et af stederne på landkortet var Svendborg.

- Det er en trist melding, og vi tager det dybt alvorligt. Det er et stof, der har vist sig at være langt mere sundhedsskadeligt end først antaget, lyder det fra Gry Tully Robsahm, der er anlægschef i Vand og Affald i Svendborg

Annonce

Til historien hører dog, at Miljøstyrelsen i juni i år har ændret grænseværdien for, hvor mange nanogram PFAS-stoffer, der må være pr. liter vand, hvilket betyder, at flere af vandboringerne måske tidligere har overholdt grænseværdien, men fordi den nu er ændret, er der flere vandværker, der slår ud på skalaen.

I starten af juni meldte styrelsen ud, at de sænkede grænseværdien. Tidligere vandanalyser viste, der ikke var problemer, men nu kom altså den nye grænseværdi, og her var vandet i den ene boring over den nye grænsen.

Gry Tully Robsahm, anlægschef, Vand og Affald

Lukkede straks vandboring

Det er også det, der er tilfældet for en vandboring i Svendborg. At vandet i en boring, der forsyner Sørupværket, tidligere har overholdt grænseværdien, men ikke gør det efter de nye grænseværdier.

- I starten af juni meldte styrelsen ud, at de sænkede grænseværdien. Tidligere vandanalyser viste, der ikke var problemer, men nu kom altså den nye grænseværdi, og her var vandet i den ene boring over den nye grænse, fortæller Gry Tully Robsahm.

Det betyder, at drikkevand nu maksimalt må indeholde to nanogram pr. liter af PFAS-stofferne PFOA, PROS, PFNA og PFHxS tilsammen.

Vand og Affald i Svendborg handlede dog på det med det samme og lukkede vandboringen tilbage i juni.

Hvad er PFAS (fluorstoffer)

PFAS er en fælles betegnelse for fluorstoffer, som kan stamme fra eksempelvis flammehæmmere, brandskum og overfladebehandling af tøj. Slukningsskum har indtil 2011 indeholdt PFAS-stoffer.

Stofferne kan være farlige. De kan ophobe sig i kroppen og nogle af stofferne kan, ifølge Forbrugerrådet Tænk, øge risikoen for nogle former for kræft og ufrivillig abort hos kvinder, ligesom at de også kan være skadelige for immunforsvaret.

Miljøstyrelsen skærpede i juni 2021 grænseværdien for indhold af PFAS-stoffer i drikkevandet. Grænseværdien er ændret, fordi man gennem sundhedsstudier er blevet bekendt med, hvordan PFAS-stoffer påvirker menneskers sundhed.

Vand og Affald afventer lige nu analysen fra laboratorierne, som forventes at være klar i slutningen af oktober.

- Vi har udtaget vand til analyse igen for alle fem vandværker. Derudover også fra alle syv boringer i Svendborg by, hvoraf den ene altså står lukket, og så fra fire boringer i Hvidkilde for at se, hvordan det ser ud hele vejen rundt, siger Gry Tully Robsahm.

Annonce

Altid god kvalitet

- Vi forventer ikke, at der noget i drikkevandet, der ikke skal være der, for tidligere analyser har vist, at det var, som det skulle være, udover den ene boring, som er over grænsen efter de nye værdier, siger anlægschefen.

Skulle det vise sig, at der en vandboring med alt for højt indhold af fluorstoffer, så handles der, siger Gry Tully Robsahm.

- Jeg ved ikke, om det er stoffer, man kan rense vandet for, men umiddelbart vil boringen så lukke permanent.

Gry Tully Robsahm fortæller ligeledes, at der er mange vandboringer til hvert vandværk, og at disse ligger spredt, så man får spredt indvindingen. Der er i alt 27 vandboringer til de fem vandværker i Svendborg Kommune.

- Vi gør altid, hvad vi kan, og vi laver hele tiden analyser af vores drikkevand. Det er underlagt stram lovgivning i forhold til kvalitet, som vi selvfølgelig opretholder til fulde, lyder det fra Gry Tully Robsahm.

Annonce
Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs-hardhitter blev frikendt - Martin Larsen kan alligevel spille onsdag mod Rungsted

Odense

Efter afsløringer: Næste år vokser kontroltrykket på gartnerierne

Navne For abonnenter

Anne Mette Sulzbrück hjalp andre, men afviste selv al hjælp og døde i den største elendighed og fornedrelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Danmark For abonnenter

Caroline dropper skolen for klimaet og rejser med bus til COP26 - læs her, hvad hun vil sige til politikerne

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde

Mangler du en hundeskov? Kommunen overvejer - igen - at lave fristed for de firbenede

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Annonce