Annonce
Navne

Mig og Fyn: Man etablerer en helt ny bydel - og så bliver det trukket ned af lysflimmer

Gertrud Hvidberg-Hansen pendler mellem Odense og København og nyder den korte afstand til hovedstaden. Foto: Robert Wengler
Direktøren for Glyptoteket i København bor i Odense. Vi har stillet Gertrud Hvidberg-Hansen en række spørgsmål om hendes forhold til den ø, hun har bosat sig på.

Hvorfor bor du der, hvor du gør?

- Jeg bor i Åløkkekvarteret i Odense. I sin tid flyttede vi til Fyn, da jeg blev ansat på Fyns Kunstmuseum. Vi valgte kvarteret på grund af den korte afstand til banegården, centrum og de mange grønne områder. Det er et hyggeligt kvarter med mange fine gader og huse. Selv om jeg senere blev direktør på Faaborg Museum (2013) og sidste år på Glyptoteket i København, bor vi her stadig. Det er så bekvemt og hurtigt at tage toget til København H, som ligger fem minutters gang fra museet på H.C. Andersens Boulevard. Samtidig er der kort afstand til resten af Fyn og øerne, der har rigtig meget at byde på.

Hvis du skulle flytte i morgen, hvor ville du så flytte hen?

Annonce

- København, hvor jeg arbejder og har en del familie og venner. Jeg elsker storbyens liv og mange forskellige tilbud, men jeg kan ikke undvære naturen eller havet, så jeg ville finde et sted, hvor jeg både er tæt på by og natur.

Hvor ville du IKKE flytte hen?

- Jeg vil næppe flytte til et sted, som jeg ikke har en eller anden tilknytning til i form af familie, venner og arbejde.

Mig og Fyn

I serien Mig og Fyn stiller vi 12-15 spørgsmål til folk, der har et forhold til Fyn.

Det kan være fynboer, tilflyttere eller fynboer, der er flyttet.

Har du et forslag til en fynbo, en nyfynbo eller en eksilfynbo, vi kan udspørge, kan du maile til: navne@fyens.dk

Beskriv en perfekt lørdag/fridag på Fyn:

- I en travl hverdag henter jeg ny energi i natur- og kulturoplevelser. Der er skønt mange steder, og der er altid noget nyt at opleve året rundt. Vi tager ofte på cykeltur eller på tur i vores kano. Vi elsker også at have gæster eller være sammen med gode venner. Lykken er at nå begge dele på en fridag.

Hvilke steder ville du vise en gæst fra udlandet?

- Fyns Hoved! Naturen er fantastisk flot, og det er et område, som jeg har kendt altid og stadig har en nær tilknytning til, da min mor kommer fra området. Hindsholm som helhed har det hele: unik natur, gode strande, fine og velbevarede landsbymiljøer, kulinariske oplevelser og gode råvarer.

Hvilken fynsk attraktion besøger du oftest?

- Jeg er af gode grunde en flittig museumsgæst og kommer gerne på de fynske kunstmuseer. Gammel kærlighed ruster aldrig, så et besøg på Faaborg Museum står stadig højt på listen - gerne kombineret med ture ud i Svanninge Bakker og Bjerge. Egeskov Slot besøger vi jævnligt - der er meget at opleve også for børnene.

Fyns Hoved og Hindsholm har det hele, synes Gertrud Hvidberg-Hansen. Privatfoto

Hvad synes du er en skamplet på Fyn?

- Der er fint de fleste steder på Fyn, og der er generelt en høj kvalitet. Men lysreklamen på en af byens højeste bygninger på Fisketorvet i hjertet af Odense bør flyttes eller fjernes! Man kan se den på mange kilometers afstand døgnet rundt. Det fine ved Odense er, at når man kommer til byen fra Middelfart eller Nyborg, har man på lang afstand domkirkens spir i sigte. Lysreklamen har helt overtaget det prospekt. Man etablerer tilmed en helt ny bydel omkring Thomas B. Thriges Gade og åbner en international attraktion, som det nye H.C. Andersens Hus tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma, hvor alt skal gå op i en højere enhed ... og så bliver det trukket ned af tilfældigt lysflimmer!

Hvad er Fyns mest oversete seværdighed?

- Der er mange seværdigheder på Fyn - ældre såvel som nyere. Hvis man er interesseret i arkitektur og design, er Fredens Kirke i Skibhuskvarteret i Odense virkelig seværdig. 100 år og stadig smuk og moderne, kunne være overskriften her. Kirken blev indviet i 1920 og tegnet af arkitekt P.V. Jensen-Klint ­- og for mange en ukendt forløber for Grundtvigskirken i København, der er en af landets fineste bygninger. Alt inventar i Fredens Kirke er flot design og udgør en helhed - fra detaljer som dørgreb, salmetavler, lysestager - og kroner og lamper til døbefont, prædikestol mv. Udvendigt skaber grå-gule mursten linjer, mønstre og volumener en monumental bygning, der knejser i kvarteret, samtidig med at den har en intimitet og detaljering, som gør den meget nærværende.

Hvad er det bedste ved fynboer?

- Generøsitet, gæstfrihed og omhu. Mange ting bliver udført med omhu for detaljen - også selv om det tager lidt længere tid.

Hvad er det værste ved fynboer?

- Uh ha - det er svært! Men måske at nogle ting netop kan tage sin tid. Af og til skal man væbne sig med tålmodighed. Men det er på en måde fint nok, at der ikke skal være så meget fart på hele tiden.


Af og til skal man væbne sig med tålmodighed. Men det er på en måde fint nok, at der ikke skal være så meget fart på hele tiden.

Gertrud Hvidberg-Hansen om fynboer


Færdiggør sætningen: Hvis jeg skulle gøre noget godt for Fyn, ville jeg …

…sikre at der atter kom til at køre direkte tog fra Odense og ud til store dele af Europa. Det var helt fantastisk, da der var flere afgange dagligt til Amsterdam, München, Innsbruck mv. Selv om Fyn er ”syet” sammen med hele landet gennem veje, broer og færger, betyder det meget for éns udsyn at være forbundet gennem velfungerende togforbindelser, der rækker langt ud over Danmarks grænser.

Blå Bog

Gertrud Hvidberg-Hansen, direktør for Ny Carlsberg Glyptotek i København. Tidligere direktør for Faaborg Museum og inspektør ved Fyns Kunstmuseum/Odense Bys Museer.

Født i 1968 i Gentofte, men vokset op i Aarhus.

Cand.mag. i kunsthistorie og fransk fra Aarhus Universitet.

Bor i en villa i Åløkkekvarteret i Odense sammen med mand og børn.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce