Annonce
Faaborg-Midtfyn

Geoparkens Unesco-ansøgning udskudt endnu engang: Borgmester ønsker ændret organisering

Der går noget tid, før Det Sydfynske Øhav bliver Unesco-certificeret. En endelig ansøgning er på ny udskudt. Her et billede fra for to år siden, da Unesco besigtigede Det Sydfynske Øhav for at se nærmere på dets geopark-potentiale. Der går dog noget tid før, Foto: Katrine Becher Damkjær
Bestyrelsen bag projektet Geopark Det Sydfynske Øhav har på ny valgt at udskyde ansøgning om at blive certificeret som Unesco-geopark. Samtidigt søger man en ny sekretariatsleder til at erstatte Torbjørn Tarp, som er fratrådt sin stilling efter længere tids sygemelding.
Annonce

Sydfyn: Det var med champagne i glasset, lagkage i mundvigen og store armbevægelser, at Geopark Det Sydfynske Øhav blev lanceret tilbage i 2018.

Bag projektet stod de fire øhavskommuner, Svendborg, Langeland, Ærø og Faaborg-Midtfyn, som skålede og gav håndslag på, at man sammen ville gå efter at få Det Sydfynske Øhav udnævnt som Unesco Global Geopark.

Her to år senere er målet dog endnu ikke nået - og det bliver det heller ikke foreløbigt.

En endelig ansøgning til Unesco, som skulle ligge klar ultimo november, når nemlig ikke at blive færdiggjort, hvorfor projektet må skydes med et år. Eller endnu et år for at være eksakt, da man også sidste år siden opgav at blive klar med ansøgningen.

Det er yderst beklageligt igen at måtte udskyde, medgiver bestyrelsesformand i Geopark Det Sydfynske Øhav, Flemming Madsen.

- Det skal ingen tvivl være om, at vi alle havde gået med ambitionen om at aflevere til tiden i år. Det var vores ambition, men det viste sig, at det ikke kunne lade sig gøre, lyder det fra Flemming Madsen.

- Så vi skyder det én gang til for at være sikre på, at vi ikke får et afslag. Vi vil helst være 100 procent sikre på - eller i hvert fald tæt på - at vi afleverer noget rigtig godt materiale, som vi kan være stolte af. Det er vi ikke sikre på, at vi kan nå i mål med i år.

- Det er ærgerligt, men det er der ikke noget at gøre ved, tilføjer Flemming Madsen.

Annonce

Leder stoppet

Nyheden om den udskudte ansøgning falder sammen med, at Geopark Det Sydfynske Øhav, der tidligere hed Naturturisme I/S, har annonceret, at det søger ny sekretariatsleder. Den tidligere leder, Torbjørn Tarp, er netop fratrådt efter længere tids sygemelding.

Flemming Madsen afviser, at fratrædelsen af Torbjørn Tarp er relateret til den missede ansøgningsfrist, men siger dog, at sygemeldingen har haft betydning for arbejdet i det fire mand store sekretariat, som står for at skulle lave ansøgningen.

- Det betyder, at vi ikke har nået de ting, som vi gerne ville nå. Det er jo et lille sekretariat, og når der er en mand væk, har det betydning for, hvor langt man når. Det betyder, at fremdriften i det arbejde, vi skal have lavet, ikke er så stor, som vi gerne ville, siger Flemming Madsen.

- Coronaen har heller ikke ligefrem gjort det nemt. Mange af de ting, som man skulle have lavet i forhold til borgerinddragelse, har været komplet umulige i år. Så der er flere årsager til, at vi ikke har nået de ting, vi skulle.

Hvad er geopark?

En geopark er et område, som indeholder store geologiske værdier med videnskabelig kvalitet eller er sjældne, har en æstetisk appel eller stor uddannelsesmæssig værdi.

En geopark inddrager områdets geologiske værdier sammen med de naturmæssige, arkæologiske eller kulturhistoriske værdier til at skabe en ramme om en samlende fortælling.

De fire kommuner Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg indeholder tilsammen 11 områder, der er udpeget til at have national geologisk interesse. Tre af udpegningerne - herunder hele øhavet - har international betydning.

Udover de geologiske kan værdier som kunst, kultur, lokale fødevarer, friluftsliv, natur- og kulturhistorie, erhvervslivet, det maritime liv også inddrages i geoparken.

Annonce

Et andet setup

Det er lidt af en bet for de fire samarbejdskommuner, at geoparken endnu ikke er tættere en Unesco-certificering. Det mener i hvert fald Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Det er jeg da ærgerlig over - det tror jeg, vi alle er. Det er et højt profileret projekt, som vi lægger stor vægt på, at vi kommer i mål med, siger han og udtrykker forståelse for, at man har valgt at udskyde.

- Hvis vi sender en ansøgning, som ikke lever op til kravene, så risikerer vi at få et nej og kan ikke søge igen. Derfor er det også vigtigt, når vi sender en ansøgning af sted, at den lever op til de krav, Unesco har. Derfor er det næsten den eneste beslutning, vi kunne tage, siger han.

Borgmesteren indrømmer dog, at det ikke er godt nok, at man på to år ikke er nået længere med ansøgningen.

- Nej, det er det sådan set ikke, men det er også derfor, vi i borgmesterkredsen har bedt vores kommunaldirektører om at komme med forslag til, hvordan vi kan lave et andet setup og organisering, så vi når i mål med det. For det er klart, at når man to gange har måttet udskyde det, så tyder det på, at den konstruktion, vi har haft, har været for følsom, siger han.

- Jeg ved ikke, om vi har været utilfredse med det arbejde, der er lavet (i sekretariatet, red.), men tempoet har ikke været hurtigt nok til at nå i mål med de målsætninger, vi har. Der er det min indstilling, at vi ikke bare kan læne os tilbage og sige, at nu tror vi på, at det sker i løbet af næste år. Det skal vi have sikkerhed for, og det kræver nok, at vi får lavet nogle ændringer i den måde, arbejdet er organiseret på, lyder det fra Hans Stavnsager.Jeg ved ikke, om vi har været utilfredse med det arbejde, der er lavet (i sekretariatet, red.), men tempoet har ikke været hurtigt nok til at nå i mål med de målsætninger, vi har.

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn KommuneAnnonce

Gerne været foruden

Bestyrelsesformand Flemming Madsen afviser, at der fra bestyrelsens side er utilfredshed med det stykke arbejde, som Geopark-sekretariatet hidtil har lavet.

- Nej, det kan vi ikke påstå.

Heller ikke selvom det ikke lykkedes med at nå i mål med ansøgningen?

- Man kan altid diskutere, hvem der har skylden for, at vi står i den her situation, men det er en ret akademisk diskussion. Vi kan konstatere, at vi står her i dag, vi er langt, men mangler nogle ting. Hvem har skylden for det? Er det de ansatte i sekretariatets skyld, bestyrelsens eller min? Det er nok en kombination.

Men signalværdien i, at man igen må udskyde er vel ikke for god?

- Nej, den havde jeg gerne været foruden. Jeg ville meget gerne have afleveret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce