Annonce
Kultur

Geografisk Have i uforskyldt stormvejr: Krav om negative corona-test får hård medfart på sociale medier

Geografisk Have er genåbnet, men der er krav om, at man har en corona-test, som er negativ. Det er en form for forløber for det corona-pas, EU taler om i øjeblikket. Arkivfoto: Morten Pape
Lige nu diskuteres det at indføre coronapas. Udendørs attraktioner som Geografisk Have er allerede blevet bedt om at forlange negative corona-test af sine gæster, og det er langt fra alle tilfredse med på de sociale medier.

Kolding: Geografisk Have har set sig nødsaget til at fjerne et opslag på sin egen Facebook-side. Årsagen er, at opslaget har ført så mange grove kommentarer med sig, at den ordlyd og tone kan haven ikke acceptere.

Det oprindelige opslag var egentlig en faktuel information om de krav, som midlertidigt gælder for adgang til Geografisk Have. På lige fod med andre udendørs attraktioner er Geografisk Have nemlig blevet pålagt, at man i forbindelse med genåbningen skal bede gæsterne om at fremvise en negativ coronatest, som er er højst 72 timer gammel. Hvis haven ikke opfylder det krav, kan attraktionen selv få en bøde, oplyser Kulturministeriet på sin hjemmeside.

Men det krav fik altså flere til at fare i flint på Facebook. JydskeVestkysten har også omtalt det nye krav og lagt artiklen på Facebook, hvor flere også har kommenteret artiklen i grove vendinger, mens andre blot grundlæggende er uenige i, at det skulle være et nødvendigt tiltag.

Også andre udendørs attraktioner har oplevet vrede kommentarer på Facebook. Det gælder eksempelvis Odense Zoo.

Klikker man ind på zoo's Facebook-side kan man læse et nyt opslag, hvor der blandt andet står: "Kære alle sammen, Uanset om I er for eller imod regeringens testkrav, så kræver det en ordentlig tone, hvis I vil kommentere vores opslag og på vores side. Ellers må I finde et andet sted at debattere".

Annonce

Rapport sætter spørgsmålstegn

Rent fysisk bliver man også mødt af kravet om den negative corona-test, når man ankommer til Geografisk Have, hvilket også er et krav fra regeringen.

- Vores oplevelse var, at det gik ganske fredeligt for sig i løbet af mandagen. Nogle gæster var ikke klar over kravet, så dem kunne vi ikke lukke ind, men oplevelsen var, at det tog folk ganske pænt uden at skælde os ud for det, siger Lene Holm, der er direktør i Geografisk Have.

Annonce

Rapport: Meget lille betydning

En opsigtsvækkende ekspertrapport fra Statens Seruminstitut bliver omtalt i medierne tirsdag morgen, og den beskriver, at det sandsynligvis betyder meget lidt for samfundet, om der er åbent eller ej i udendørs attraktioner. DR's hjemmeside har talt med Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog på Københavns Universitet. Han er enig i, at udendørs idræt og foreningsliv ikke giver megen ekstra corona-smitte.

- Det er klart, at det ikke bidrager stort til smittespredningen. Man kan absolut debattere, om det ville være en god idé at lukke det ned fremover, siger han til DR.

Lene Holm har også bemærket rapporten og reaktionerne.

- Det er selvfølgelig en ny viden, vi vil gå videre med til politikerne. For hvis vi skal bede gæsterne om at vise en negativ test, så skal det også give mening. Og det er der trods alt en del tvivl om efter rapporten fra Statens Seruminstitut, siger Lene Holm, som overvejer, hvordan det giver bedst mening at gå videre med sagen.

Sådan lyder kravet

På Kulturministeriets hjemmeside kan man blandt andet læse:

  • Med kravet om fremvisning af dokumentation for en negativ test gælder det, at kunder, besøgende og lignende for at få adgang skal kunne forevise dokumentation for en covid-19 test med et negativt resultat, som er foretaget inden for 72 timer før den pågældendes ankomst til en kulturinstitution. Testen skal være en antigentest (hurtigtest) eller PCR-test.
  • Følgende oplysninger skal desuden fremgå af dokumentationen for covid-19-testen: 1. Den testede persons navn svarende til navnet på personens medbragte pas, kørekort eller sundhedskort eller andet offentligt udstedt identitetskort. 2. Tidspunktet for testtagningen 3. Resultatet af testen Dokumentation kan både foreligge i papirformat og elektronisk.
  • Institutionerne skal kontrollere besøgendes dokumentation for en negativ test og opstille informationsmateriale om testkrav. Det bemærkes, at institutionerne kan ifalde bøde, såfremt de lukker personer ind, der ikke kan fremvise negativ test og ikke opstiller informationsmateriale.
  • Kilde: Kulturministeriet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Odense For abonnenter

Jura-professor klar til kamp: Klinke-strid kan ende i retssag mod Odense Kommune

Annonce