Annonce
Livsstil

Gentænkt klassiker: Genbrugsglas giver designikon et naturligt skær

Aalto-vasen - også kendt som Savoy-vasen - blev til i 1936. Den har siden været produceret på Iittalas glasværk. Alvar Aalto selv skulle eftersigende aldrig have tjent penge på det ikoniske design, da han via designkonkurrencen, han i 1936 deltog i, overgav rettighederne til glasværket. Alligevel er vasen nok hans mest kendte og bedst sælgende design. Foto: Iittala
Aalto-vasen er blevet produceret på Iittalas glasværk siden 1936. For tiden pustes den i overskydende glas fra produktionen, for den skarpe, ikoniske vase er blevet en del af en bæredygtig genbrugskollektion, som det finske glasværk præsenterer i slutningen af august.

Kanterne er skarpe, formen organisk og kvaliteten høj. Men glasvasen har små bobler af luft og et skær af noget mere naturligt. Aalto-vasen, der er en af Iittalas mest kendte design, er gået til genbruget.

I slutningen af august lancerer det finske designbrand en genbrugskollektion med nogle udvalgte, langtidsholdbare designobjekter som Alvar Aaltos vase fra 1936. Kollektionen bliver skabt af genbrugsglas fra Iittalas glasværk, og det nye materiale tilfører noget levende og uforudsigeligt til det ellers stramme, finske glasdesign. Hver enkelt vase er unik og har små bobler af luft, der er umulige at komme uden om, når man arbejder med genbrugsglas. Og så varierer farvepaletten i det klare glas fra kølige havblå til rolige grønne nuancer.

Farver, der understreger den organiske form, der kunne være en af de tusindvis af finske søer, en træstamme eller måske en bølge (aalto på finsk).

I de årtier, vasen har eksisteret, er dens abstrakte, svungne former blevet fortolket på et utal af måder. Den har også haft adskillige farver, der har skiftet med moden. I 1937 var Aalto-vasen enten klar, brun, azurblå eller røgfarvet. Fra 50’erne og frem blev den pustet i glas, der var opalfarvet, koboltblåt eller rubinrødt. Nu hedder farverne blandt andet mosgrøn, regnblå og hør.

Aaltovasens nye genbrugsfarve er bestemt af resterne fra produktionen.

Med den kommende kollektion er det anden gang, at Iittala forsøger sig med glasdesign i 100 procent genbrug. I foråret 2019 var den finske glasproducent den første i verden til at lave en drikkeglasproduktion, hvortil der udelukkende blev brugt genbrugt glas. Målet er, at fremtiden bliver endnu mere bæredygtig på glasværket.

Og her er genbrug af glas og minimering af spild væsentlige indsatsområder, da det både giver energibesparelser og anvendelse af færre naturlige råvarer.

I Iittalas glasværk skal alt overskudsglas genbruges. Når man mundblæser og arbejder med en flydende masse af glas, vil der opstå spild. Som eksempel bliver Aalto-vasen mundblæst ned i en form, men skæres efterfølgende til af en maskine, så den står helt skarpt i kanten. Derudover er der løbende et spild af glas på grund af fabrikkens strenge kvalitetskontrol.

Det er de rester af glas, der nu får nyt liv i den hav-farvede Aalto-vase (1199,95 kroner), Aalto-fyrfadsstagen (179,95 kroner), Kastehelmi-drikkeglas (199,95 kroner for to), Kastehelmi-fyrfadsstage (149,95 kroner) og Raami-drikkeglas (189,95 kroner for to), der udgør den begrænsede genbrugskollektion.

En Aalto-vase bliver til. Siden 1936 er vasen blevet produceret af Iittalas glasværk. Det nye er, at den nu bliver pustet i genbrugt glas i en begrænset kollektion, der kommer i butikkerne i slutningen af august. Genbrugsvaserne vil have små unikke kendetegn som bobler i glasset eller dens egen unikke nuance af klart blåt eller grønligt glas. Foto: Iittala
Iittalas glasværk er begyndt at arbejde med genbrugt glas. Når man mundblæser glas og arbejder med en flydende glasmasse, er det umuligt at undgå spild. Men nu bliver overskudsglasset fra produktionen genbrugt i en ny kollektion med blandt andet Aalto-vasen i en 16 centimeter høj, bæredygtig udgave. Foto: Iittala
Aalto-vasen bliver produceret i et begrænset antal i bæredygtige materialer. Vasen er 16 centimeter høj og koster 1199,95 kroner. Den kan have små bobler i glasset og farvepaletten varierer fra klare, kølige blå nuancer til de grønlige. Foto: Iittala
Glasrester fra produktionen af finske designobjekter bliver genbrugt i en ny bæredygtig kollektion af velkendte Iittala-produkter. Foto: Iittala
Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce