Annonce
Fyn

Gensyn om 14 dage?: Håb for elever på fynske skoler og ungdomsuddannelser

De ældste klasser og elever på ungdoms- og voksenuddannelser i Nordjylland og Vestjylland kan komme tilbage i skole fra 1. marts, lyder indstillingen fra Indsatsgruppen for håndtering af covid-19. Hvis smittetallene udvikler sig positivt, kan det fra midten af marts komme på tale også at åbne uddannelserne på Fyn. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Ekspertgruppes indstillinger til en genåbning af Danmark åbner for butikker og giver håb for de ældste skoleelever og elever på ungdomsuddannelser.

Fyn: Et forsømt forår bliver måske afværget for de ældste fynske skoleelever og elever på ungdoms- og voksenuddannelser. Hvis udviklingen i smitten går den rigtige vej, kan det fra midten af marts blive muligt at åbne for afgangselever på de fynske skoler og for ungdomsuddannelser.

Det vurderer Indsatsgruppen for håndtering af covid-19 mandag i sin indstilling til en plan for genåbning af Danmark.

Gruppen konstaterer, på baggrund af de laveste syvdages incidenser og den mindste udbredelse af virusvarianten B.1.1.7 i Nordjylland og Vestjylland, at de to landsdele kan genåbne grundskoler for afgangselever samt ungdoms- og voksenuddannelser med 50 procent fremmøde - dog forudsat af to test om ugen. Efterskoler kan genåbne med fuldt fremmøde, men efter en model med smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

På Bornholm ser kan der ifølge indsatsgruppen fra 1. marts også genåbnes for videregående uddannelser og højskoler samt liberale serviceerhverv - altsammen under forudsætning af test hver uge og fremvisning af negativt testresultat eller færdiggjort vaccinationsforløb for kunder i liberale erhverv.

"Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndigheder, indstiller derudover, at såfremt udviklingen tilsiger det, vil øvrige landsdele, hvor smittesituationen egner sig hertil, kunne foretage samme genåbning efter 14 dage (15. marts 2021)," hedder det i gruppens indstilling.

Det vil "for nuværende" sige, at Fyn og Østjylland samt Vest- og Sydsjælland vil kunne åbne yderligere fra midten af marts.

"Yderligere genåbninger af landsdele vil fx kunne ske, såfremt landsdelene har incidens på mellem 50-75 (testkorrigeret) og ikke væsentlige vækstrater i incidensen, men de præcise kriterier vil blive kvalificeret yderligere," skriver indsatsgruppen i sin indstilling.

Annonce

Skidt udvikling i Odense

Få timer før gruppens indstilling blev offentliggjort, fortalte Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, imidlertid, at smittetrykket er vokset i Odense i løbet af vinterferieugen.

- Vi har set, hvor hurtigt det kan gå i Kolding, og vi skal være ærlige og sige, at det potentielt også i Odense er rigtig alvorligt, og at vi kan blive bragt i en situation som i Kolding. Derfor er det sindssyg vigtigt, vi hjælper hinanden med at forcere bumpet og holder godt fast i de gode vaner, fastslog borgmesteren.

Mandag var incidensen i Odense 99,9 - i Nyborg var den 128,3 - og indsatsgruppen foreslår i sin indstilling, at kommuner, som "inden for de kommende uger" har en incidens over 100 pr. 100.000 borgere, skal vurderes i forhold til, om de gældende restriktioner kan lempes.

"Der kan på den baggrund blive behov for nedlukning fx på institutions-, kommune- eller landdelsniveau, hvis udviklingen tilsiger det, sådan som det eksempelvis er sket i Ishøj og Kolding," skriver indsatsgruppen - med den tilføjelse, at hvis smitten udvikler sig gunstigere end forudsat, vil det kunne tale for en hurtigere genåbning.

Indsatsgruppen indstiller til genåbning fra 1. marts

  • Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav på 10 kvadratmeter pr. kunde i butikker under 2000 kvadratmeter (tidligere 4 kvadratmeter pr. kunde). 
  • For butikker mellem 2000 og 4999 kvadratmeter foreslås et arealkrav på 20 kvadratmeter pr. kunde (tidligere 10 kvadratmeter). Dette gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.
  • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes. Her forudsættes krav om negativ test inden for 72 timer eller dokumentation herfor, enten ved forevisning af sms fra privat leverandør (ved antigentest) eller ved brug af app-løsning eller udskrift for PCR-test.
  • Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 20 personer for så vidt angår udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi.
  • Den regionale genåbning på uddannelsesområdet kan ske under forudsætning af to ugentlige test på grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser (med høj deltagelse). I grundskolen er der dog kun anbefaling om test. Alle kommuner i de pågældende landsdele skal indgå en lokal aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed vedrørende smitteopsporing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce