Annonce
Kerteminde

Gensyn med Kerteminde: En flygtning krydser sit spor

- Det er et stort skridt at tage at vende tilbage til Kerteminde med en udstilling i Galleri Kik, hvor jeg sidst udstillede i 1995, da jeg var på toppen af mit misbrug. Men som min bror siger, så bliver ringen sluttet, siger kunstmaler Kim Larsen. Foto: Line Precht Jensen

For 17 år siden forlod en alkoholiseret Kim Larsen Kerteminde for at komme på afvænning. Siden har han boet i Nordjylland og er blevet billedkunstner på fuld tid. Nu udstiller han i Kerteminde.

Annonce

Kerteminde/Lønstrup: I 1995 udstillede den lokale maler Kim Larsen i Galleri Kik, som han selv sad i bestyrelsen for. Han var dengang ung og dybt alkoholiseret.

Med fernisering Kr. Himmelfartsdag torsdag den 25. maj udstiller Kim Larsen igen i Galleri Kik, nu som en moden mand, der har lagt misbruget bag sig og i dag lever af sin kunst.

Og lad os tage den med det samme - det er ikke den berømte musiker Kim Larsen, vi taler om, men hans nevø, der ind imellem har følt navnesammenfaldet en smule belastende.

- Jeg har mere end en gang hørt bemærkningen: Nej, ikke dig - den rigtige Kim Larsen, fortæller han.

- Men mine venner forsikrer mig om, at jeg er den rigtige Kim, tilføjer han med et grin.

- Da jeg var blevet ædru og clean, tænkte jeg som refleks, at nu skulle jeg så hjem til Kerteminde igen. Men så stoppede jeg op og tænkte: Nej. For ud over familien var der også min gamle misbrugsverden, og jeg ville ikke falde i igen.

Kim Larsen, kunstmaler
I disse dage arbejder Kim Larsen som en hest for at få Kerteminde-motiver nok til sin udstilling. Her er det Lundsgaardsskoven, hvor han som barn kom sammen med sin farmor.
Annonce

Den Hellige Ild

Kim Larsen har tegnet og malet hele sit liv, så langt han overhovedet kan huske tilbage, og når det blev for kedeligt eller for svært i skolen, så sad han også og tegnede i stedet for. Og som voksen kan han slet ikke lade være.

- For mig er det en slags nødvendighed at male, siger han.

- En indre skabertrang - en længsel, jeg ved ikke rigtigt, hvordan jeg skal beskrive det. Jeg kalder det nogle gange Den Hellige Ild, for det læste jeg engang, at Holger Drachmann kaldte det, og det kan jeg godt genkende.

Annonce

Glad for Nordjylland

Et af hans foretrukne motiver er skove.

- Jeg husker, når mine forældre tog mig med ud i Hverringeskoven, så var mine brødre og jeg klædt ud som indianere og tumlede derude. Og min farmor tog mig ofte med i Lundsgårdsskoven, erindrer han.

Men erindringerne fra Kerteminde er ikke kun lyse. Så efter flere forgæves afvænningsforsøg, hvor han altid faldt i igen, når han kom tilbage til Kerteminde, rykkede han i 2000 teltpælene op og tog til Nordjylland.

- Da jeg var blevet ædru og clean, tænkte jeg som refleks, at nu skulle jeg så hjem til Kerteminde igen. Men så stoppede jeg op og tænkte: Nej. For ud over familien var der også min gamle misbrugsverden, og jeg ville ikke falde i igen, mindes han.

- Jeg var i mellemtiden blevet glad for Nordjylland - ikke mindst Hjørring, der har masser af kulturliv. Og nu er Lønstrup blevet mit sted.

Annonce

Fynboen vender hjem

Efter at være blevet afvænnet fra stoffer og sprut er Kim Larsen nu ædru alkoholiker, som han kalder det - hvilket vil sige, at han ikke kan snuppe så meget som et enkelt lille glas champagne nytårsaften, for så går det bare galt igen. Det er alt eller intet. Og efter selv at have være turen igennem afvænning uddannede han sig som misbrugskonsulent.

For lige omkring to år siden lukkede det behandlingssted, han var ansat på, og så var det, han tog det store spring ud i at være fuldtidskunstner med eget galleri, og siden er det lykkedes ham at leve af kunsten.

- Jeg maler jo for min egen skyld, så det er fantastisk, at der så oven i købet er nogle, der vil betale for det, siger han.

- Og jeg bliver så glad, når jeg hører nogen sige om mine billeder, at de bliver glade af at se på dem.

Folk fra Kerteminde og omegn kan i dagene den 25.-28. maj for første gang i 22 år se Kim Larsens kunst udstillet på Fyn, når han udstiller i Galleri Kik med udstillingen "Fynboen vender hjem" - der også med et lån fra litteraturen kunne have heddet: En flygtning krydser sit spor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce