Annonce
Bagsiden

Genial idé redder sankthans: Hekse sendes til Bloksbjerg ved stening

Selv tørke og afbræningsforbud kan ikke standse hævdvundne danske skikke. Foto: Colourbox

Tørke og afbrændingsforbud tvinger arrangører af sankthansbål til at gå nye veje. Og det er måske slet ikke så galt endda.

Publiceret første gang 23. juni 2018

Hvad gør man, når tørken aflyser en af de mest danske traditioner: At synge smukke sange i sommernatten, mens man brænder heksen af på bål? Jo, man finder da bare en anden middelalderlig henrettelsesmetode.

- Da vi nu ikke kan brænde heksen af som vi plejer, har vi valgt at sende heksen til Bloksbjerg ved hjælp af stening. I stedet for at sidde på et kosteskaft i toppen af bålet, bliver hun gravet halvt ned i et hul og dækket med en sæk. I aften synger vi Midsommervisen som vi plejer, og når verset med hekse og trolde er afsluttet, er det tegn til, at børn og voksne må kaste sten mod heksen, forklarer Christian Trolkjær.

Annonce

CO2-neutralt og styrkende

Han er formand for den beboerforening, der hvert år arrangerer den store sankthansfest i Tusindårsskoven i Odense, og han ser mange fordele ved stening frem for afbrænding.

- Stening kan forene folk med forskellig tro. Det giver god motion først at gå rundt at finde velegnede sten og derefter at kaste med dem, og så kan det gavne integrationsprocessen, siger Christian Trolkjær og uddyber:

- Vi må jo ikke glemme, at for mange af vore nye medborgere vil det at være med til en stening vække minder om deres hjemlande. Og så er det i øvrigt CO2-neutralt.

Kritisk røst fra skoven

Det er dog ikke alle, der bakker op om den nye metode.

- Jeg er en kende skuffet over, at man ikke benytter afbrændingsforbudet til lige at stoppe op og overveje, om man skal fortsætte denne mærkværdige skik med at juble over, at en kvinde henrettes på grusom vis, siger Vigdis Druehyld.

Hun bor i Tusindårsskoven, hvor hun driver en klinik med alternativ behandling, salg af urter og smådyr samt rundflyvninger.

For børnenes skyld

Men kritikken preller af på arrangøren af aftenens sankthansstening:

- Vigdis Druehyld har ret i, at vi bør tænke nye tanker. Og det gør vi jo også. Det ER da dumt at hænge fast i den samme metode år efter år, når der nu er så mange forskellige. Så jeg vil sige, at der med stening er kommet noget nyt og godt ud af den triste situation, at vi måtte aflyse bålet. Ikke mindst for børnenes skyld, siger Christian Trolkjær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce