Annonce
Faaborg-Midtfyn

Genforening og ønskebio hos Foreningen Norden

Per Grau Møller, formand for Grænseforeningen i Faaborg-Midtfyn, fortæller om, hvad genforeningen betyder i dag. Arkivfoto: Roland Petersen

Midtfyn: Foreningen Norden i Faaborg-Midtfyn markerer onsdag 15. januar kl. 19 100-års jubilæet for Sønderjyllands genforening med Danmark med et foredrag på Ferritslev Friskole med titlen ”Genforeningens betydning for os i dag”, hvor formanden for Grænseforeningen i Faaborg-Midtfyn, Per Grau Møller, fortæller om genforeningens betydning for os i dag.

Efter kaffen er der underholdning ved Horne Mandskor, hvor cirka 40 mænd synger nordiske sange, også enkelte ørehængere af udenlandsk oprindelse, men på dansk.

Det koster 50 kr. i entré inkl. kaffe og kage.

Lørdag 18. januar har Foreningen Norden fået lov til at vælge en nordisk film til en åben særforestilling i Ringe Bio.

I år er valget faldet på den norske film ”Ud og stjæle heste”, som er baseret på den prisbelønnede Per Pettersons bestseller af samme navn. Filmen vises kl. 14.

Norden byder på gratis kaffe og kage fra kl. 13 i caféen. Det er en åben forestilling, og alle er velkomne.

Billetter à 75 kr. kan reserveres og købes på www.ringebio.dk.

I forbindelse med generalforsamlingen i Foreningen Norden i Faaborg-Midtfyn torsdag 27. februar på Ringe Bibliotek vil Jens Utoft, redaktør og kredsformand for Foreningen Norden i Skive, fortælle og vise billeder fra en rejse i Norge og Sverige med bl.a. Indlandsbanen, ”2500 km med tog i Norge og Sverige”. Alle er velkomne hele aftenen, hvor der er gratis entré, oplyser Tom Warren, formand for Foreningen Norden i Faaborg-Midtfyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce