Annonce
Faaborg-Midtfyn

Genfødsel: Efter 13 års fravær genopstår Faaborgs kulturnat - og det bliver stort

Oliver Streich (tv) og Peter Wallin ville egentlig bare lave en lille festival i byskolens gård. Men så greb det om sig. Foto: Bent Warncke
Faaborg kommer til at summe af kulturel aktivitet, når kulturnatten den 14. juni bliver genfødt efter 13 år i dvale - et kæmpe program med et meget lille budget.

Faaborg: Efter en pause på 13 år genoplives Faaborg Kulturnat, og det bliver med et arrangement, der sprænger alle rammer. Faaborg kommer den 14. juni til at boble af liv og aktivitet.

Hvornår får man ellers lejligheden til på en og samme aften at høre et råbekor på Torvet, en borgmester der læser op af Tolkien, mulighed for at kigge indenfor i frimurerlogen, at tegne efter en croquis-model i ungdomsskolen og/eller at hyggestrikke på Byskolen?

33 foreninger og institutioner bidrager til festen, og alt i alt vil der i løbet af aftenen være over 60 forskellige arrangementer på 15 lokationer rundt om i byen.

Det er kunstner og gymnasielærer m.m. Oliver Streich, der sammen med musikskoleleder Peter Wallin står fadder til kulturnatten i Faaborg anno 2019.

- Det er blevet langt større, end vi havde regnet med. Da vi begyndte at snakke om det her for godt et år siden, var det tanken, at det bare skulle være en lille festival på Byskolen - en minikulturnat for os i Kulthuset - men da vi fik skrevet rundt og snakket med folk, viste det sig, at rigtig mange ville være med. Det kom lidt bag os, at interessen var stor, fortæller Oliver Streich.

Kommunen har bevilget 65.000 kroner til arrangementet, og de penge går næsten udelukkende til kunstnerhonorarer.

- Alle har budt ind med frivillige kræfter, og foreningerne bidrager også selv økonomisk. Derfor kan det lade sig gøre at have så stort et program med så lille et budget, siger Oliver Streich.

Annonce

Kulturnatten i Faaborg

På torvet er der officiel velkomst ved borgmester Hans Stavnsager klokken 19.00.

Programmet for kulturnatten ligger blandt andet på biblioteket, i Helios og på turistkontoret.

På nettet kan man se programmet på www.faaborgkulturnat.dk/

Der var kulturnat i Faaborg i en årrække fra 2000 til 2006. Den sidste var i 2006, hvor daværende borgmester i Faaborg Britta Duelund åbnede festlighederne.

Et overflødighedshorn

Programmet, der kan ses på hjemmesiden www.kulturnatten.dk, er i den grad et kulturelt overflødighedshorn.

Dykker man lidt ned i programmet, kan det faktisk være lidt svært at vælge, hvordan man skal disponere sin aften. Skal man lade sig føre med vinden og stemningen, eller skal man lave sig selv et stramt program?

- Det er blevet et overflødighedshorn, fordi alle ville være med, og man kan ikke nå det hele. Det bliver nok lidt festivalagtigt - måske går man bare fra sted og sted, siger Oliver Streich.

Selv skal arrangøren tidligt på aftenen optræde i Kulthuset med sit orkester Adlon Quintetten, og resten af tiden har han tænkt sig at lade sig føre og forføre.

- Jeg skal helt sikkert starte på museet, hvor der er en spændende fernisering (Birkholms Echo, red.). Men jeg vil også ned og høre duoen "Små Oaser" på Faaborg Museum. Bjarke Falgren og Jens Lysdal laver noget musik, hvor de lader sig inspirere af det sted, de spiller, og det bliver godt. Så skal jeg også på Byskolen og høre Odense-bandet "Statisk", der mere er i rock/pop-afdelingen - byorkestret på Torvet er også på mit program. Det bliver lidt svært at nå det hele, og jeg får virkelig travlt, siger han.

Storforbrugere af kultur

Om kulturnatten denne gang er kommet for at blive, afhænger naturligvis af, hvordan initiativet bliver modtaget, og om man kan få skabt en organisation omkring det, siger Oliver Streich.

- Hvis det nu bliver så sjovt, som vi håber, er der måske nogle andre, der også kommer på banen, så næste års kulturnat bliver helt anderledes. Men det siger altså noget om, hvad Faaborg er for en by, at det overhovedet kan lade sig gøre. Det er en ekstremt høj koncentration af kulturinteresserede mennesker, der bor her, og så er der en kæmpe frivillighed omkring det. Folk i Faaborg er storforbrugere af kultur, og det ser man ikke på samme måde i mange andre byer på Faaborgs størrelse, siger han.

Oliver Streich (tv) og Peter Wallin ville egentlig bare lave en lille festival i byskolens gård. Men så greb det om sig. Foto: Bent Warncke
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce