Annonce
Faaborg-Midtfyn

Generationsbro: Unge står for julehygge på plejehjem

Det var en kæmpe portion dej, Rikke Greve og Sandra Madsen skulle have igennem kødhakkeren, men heldigvis fik de hjælp af Karen Andersen og Max Møller, to af beboerne på Prices Have Centret. Foto: Palle Søby

Hver onsdag formiddag kommer en gruppe unge fra Den Kombinerede Ungdomsuddannelse og hygger med beboerne på Prices Have Centret. Så laver de forskellige aktiviteter med de ældre - denne onsdag bager de julesmåkager.

Faaborg: På bordet står en skål med en kæmpe portion dej. Rikke Greve kører dejen gennem kødhakkeren, og Sandra Madsen former pølserne til vanillekranse.

Rikke og Sandra er elever på Den Kombinerede Ungdomsuddannelse, der holder til på produktionsskolen på Nyborgvej. Men i dag er de i Hyggekrogen på Prices Have Centret.

På den anden side af bordet sidder Karen Andersen og Max Møller. De er beboere på plejecenteret. Og for dem har onsdag formiddag lige siden august været noget særligt. For her kommer de unge fra Den Kombinerede Ungdomsuddannelse på besøg.

- Det er godt nok en stor portion, siger Max.

- Ja, vi bliver vist ikke færdige før midnat. Du bliver nødt til at hjælpe, griner Rikke.

Annonce
Amadou Camara får en snak med Bodil Okkels Hansen, mens han triller kokoskager. Amadou synes, det er noget mere stille og roligt på plejehjemmet end i børnehaven. Foto: Palle Søby

Forholdet har udviklet sig

Det ugentlige møde mellem generationerne er tydeligvis til glæde for både unge og gamle.

- Det er rigtig fedt at komme herned og føle, at vi giver de ældre noget liv. Første gang var vi meget tilbageholdende, men nu går vi bare hen og lægger en hånd på skulderen og siger "ka' du ha' en god dag". Der er blevet bygget et forhold op, og vi føler, at vi er med til at gøre en forskel for de ældre, fortæller Rikke.

Ved et andet bord er Amadou Camara og Nicolai Wikkelsø Mogensen i gang med at lave kokoskager med de ældre.

- Ja, det her er stille og roligt - i forhold til børnehaven, hvor vi også kommer, siger Amadou.

- Jeg kan godt lide at prøve noget nyt, og det er hyggeligt at lære de gamle at kende og høre deres livshistorie. Vi hjælper dem med forskellige ting, og jeg lærer noget nyt hver gang, siger Nicolai.

I dag handler det om julesmåkager - og de blev gode, skal vi hilse og sige! De andre gange har der været aktiviteter som bingo, film, spil, musikquiz, OL-løb og wellness-dag, hvor de ældre fik massage og fik lakeret negle.

- Det er sundt, når vi giver de ældre en berøring, som de ellers ikke får så meget af, siger Rikke.

- Det er fantastisk. En rigtig god idé. Det er hyggeligt, at de unge mennesker kommer herned. De spiller med os og kører ture med os og så videre, siger en af beboerne, Monna Haubjerg.

Tina Moritzen, kontaktlærer på Den Kombinerede Ungdomsuddannelse, og Helle Aagaard fra Prices Have Centret har strikket forløbet med "Halløj på plejehjemmet" sammen. Foto: Palle Søby

Hygge og fagligt indhold

Tina Moritzen, kontaktlærer på Den Kombinerede Ungdomsuddannelse, og Helle Aagaard, ansat på Prices Have Centret, står bag forløbet, som de kalder "Halløj på plejehjemmet".

- I starten var de unge berøringsangste og stod helt stive og sagde: "Så, nu kommer de gamle!" Nu går de selv hen og henter dem på stuerne, fortæller Tina Moritzen.

- Ud over at bygge bro mellem generationerne har det også et vigtigt fagligt indhold, hvor vi prøver at vise de unge forskellige erhvervsmuligheder - for eksempel som her hvordan det er at arbejde som sosuassistent, siger Tina Moritzen.

- Det er en arbejdsproces, hvor de unge er med i hele forløbet. De er med til at sørge for alt det, vi skal bruge fra gang til gang. Samtidig får de en masse teori og bliver klædt på til at have med demente at gøre, tilføjer hun.

Egentlig skulle forløbet slutte her til jul, men det fortsætter.

- Vi kan slet ikke undvære de unge. Vi er høje hver gang, de har været her. Det er en kæmpe oplevelse, siger Helle Aagaard.

Så er der gang i kokoskagerne: Fra venstre Edith Madsen, Jytte Gram, Bodil Okkels Hansen, Amadou Camara og Nicolai Wikkelsø Mogensen. Foto: Palle Søby
Rikke Greve og Sandra Madsen er to af de unge på Den Kombinerede Ungdomsuddannelse, der hver onsdag formiddag får stort udbytte af at besøge de ældre på Prices Have Centret. Foto: Palle Søby
Rikke Greve og Sandra Madsen hygger med Karen Andersen og Max Møller, mens de laver vanillekranse. Foto: Palle Søby
- Så er der smagsprøver! Helle Aagaard serverer de første færdigbagte julesmåkager. Mmmmm ... Alle er godt tilfredse med resultatet. Foto: Palle Søby
Amadou Camara i gang med kokoskager, mens Bodil Okkels Hansen kigger på. Foto: Palle Søby
- Skål, siger Max Møller i saftevand, mens fra venstre Rikke Greve, Sandra Madsen, Karen Andersen og Karen Jakobsen har travlt med vanillekransene. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce