Annonce
Odense

Generalprøve til HCA Festivals helt store satsning kiksede totalt

Parken, lyset, vandet. Til sammen et sanseligt univers, der desværre kun kunne ses i glimt i "Klokken"s kiksede genralprøve. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalprøven til H.C. Andersen Festivals helt store satsning, "Klokken" i Munke Mose, blev afbrudt af tekniske problemer.

Nu gælder det om at have nerver af stål. Og at tro på den gamle talemåde om, at en dårlig generalprøve er lig med en god premiere.

Forestillingen "Klokken" i Munke Mose er den helt store satsning til HCA Festivals, og sent tirsdag aften var der en sådan lidt hemmelig generalprøve, inden den egentlige premiere onsdag kl. 22.

De første 5-10 minutter forløb okay, men så kom der en afbrydelse. Og endnu en, endnu en og atter endnu en. Til sidst lød det over højttalerne, at man opgav at gennemføre på grund af tekniske problemer, og de par hundrede mennesker, der trods alt havde fået nys om den hemmelige prøve, luskede slukørede bort.

Det var ellers de helt perfekte forudsætninger: Klart, lunt og frem for alt vindstille vejr. For megen blæst kunne nemlig godt være en hindring for den 20 x 40 meter store fontæne af vand fra Odense Å, der er bagtæppet for projiceringen af magisk lys, der tilsammen danner billeder og scener inspireret af H.C. Andersens eventyr, "Klokken".

Annonce
Generalprøve på Klokken med med lyd lys og vandfontæne i Munke Mose.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det så lovende ud

Det var selvfølgelig meningen, at generalprøven skulle give et helt og færdigt billede af, hvad der venter de formentlig titusinder af mennesker, som de kommende aftener vil valfarte til den smukke park.

Nu blev det kun til fragmenter af en forestilling, men de giver dog løfter om en lovende helhed. Først og fremmest er det magisk at nærme sig Munke Mose allerede inden showtime. Parken er stilfuldt illumineret, og nærmer man sig for eksempel fra Ny Vestergade, ser den aldeles magisk ud.

Det er også en modig idé at projicere på vand frem for på rådhusets faste murværk, som det har været set på tidligere festivals. Man kan ikke skrive i vand, og man kan ikke vise knivskarpe billeder på vand. Det hele får et sløret udtryk, som ikke er uden fascination. Og så mætter de kolossale mængder af vand, der sprøjtes op til fontænen, luften med fugt. Vor udsendte - og berejste - fotograf følte sig hensat til Victoria Falls, mens reporteren, der kun har set Danmarks største vandfald, i Døndalen på Bornholm, mere var fascineret af, hvordan lys, luft og vand tilsammen dannede et transparent loft over parken.

Mere publikumsvenligt

Bedømt på den smule, vi nåede at se, var der megen ballet i musik og billeder. Men også nogle lettere foruroligende skov-scener og nærmest skræmmende nærbilleder af et barn, som dog faldt sammen med tidspunktet, hvor generalprøven definitivt blev afbrudt.

Flytningen af årets store show fra Flakhaven til Munke Mose er tvunget af logistiske omstændigheder. Men med plads til 9800 mennesker i parken er det faktisk langt mere ideelt og publikumsvenligt end pladsen ved domkirke og rådhus.

Det kan blive rigtig godt, men nu handler det om at have is i maven og håbe, at det hele klapper til premieren og de kommende aftener. Teknikken skulle helst ikke klokke mere i det.

"Klokken" kan - forhåbentlig - ses i Munke Mose onsdag-lørdag kl. 22. Fredag og lørdag er der også forestillinger kl. 23.30. Det er gratis. Det anbefales af man ikke nødvendigvis går ind fra Filosofgangen / Ny Vestergade, men finder en af de andre talrige indgange til parken for at undgå trafikpropper.

Også set delvis fra bagsiden er set-up'et til "Klokken" et fascinerende skue. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce