x
Annonce
Odense

Generalprøve til HCA Festivals helt store satsning kiksede totalt

Parken, lyset, vandet. Til sammen et sanseligt univers, der desværre kun kunne ses i glimt i "Klokken"s kiksede genralprøve. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalprøven til H.C. Andersen Festivals helt store satsning, "Klokken" i Munke Mose, blev afbrudt af tekniske problemer.

Nu gælder det om at have nerver af stål. Og at tro på den gamle talemåde om, at en dårlig generalprøve er lig med en god premiere.

Forestillingen "Klokken" i Munke Mose er den helt store satsning til HCA Festivals, og sent tirsdag aften var der en sådan lidt hemmelig generalprøve, inden den egentlige premiere onsdag kl. 22.

De første 5-10 minutter forløb okay, men så kom der en afbrydelse. Og endnu en, endnu en og atter endnu en. Til sidst lød det over højttalerne, at man opgav at gennemføre på grund af tekniske problemer, og de par hundrede mennesker, der trods alt havde fået nys om den hemmelige prøve, luskede slukørede bort.

Det var ellers de helt perfekte forudsætninger: Klart, lunt og frem for alt vindstille vejr. For megen blæst kunne nemlig godt være en hindring for den 20 x 40 meter store fontæne af vand fra Odense Å, der er bagtæppet for projiceringen af magisk lys, der tilsammen danner billeder og scener inspireret af H.C. Andersens eventyr, "Klokken".

Annonce
Generalprøve på Klokken med med lyd lys og vandfontæne i Munke Mose.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det så lovende ud

Det var selvfølgelig meningen, at generalprøven skulle give et helt og færdigt billede af, hvad der venter de formentlig titusinder af mennesker, som de kommende aftener vil valfarte til den smukke park.

Nu blev det kun til fragmenter af en forestilling, men de giver dog løfter om en lovende helhed. Først og fremmest er det magisk at nærme sig Munke Mose allerede inden showtime. Parken er stilfuldt illumineret, og nærmer man sig for eksempel fra Ny Vestergade, ser den aldeles magisk ud.

Det er også en modig idé at projicere på vand frem for på rådhusets faste murværk, som det har været set på tidligere festivals. Man kan ikke skrive i vand, og man kan ikke vise knivskarpe billeder på vand. Det hele får et sløret udtryk, som ikke er uden fascination. Og så mætter de kolossale mængder af vand, der sprøjtes op til fontænen, luften med fugt. Vor udsendte - og berejste - fotograf følte sig hensat til Victoria Falls, mens reporteren, der kun har set Danmarks største vandfald, i Døndalen på Bornholm, mere var fascineret af, hvordan lys, luft og vand tilsammen dannede et transparent loft over parken.

Mere publikumsvenligt

Bedømt på den smule, vi nåede at se, var der megen ballet i musik og billeder. Men også nogle lettere foruroligende skov-scener og nærmest skræmmende nærbilleder af et barn, som dog faldt sammen med tidspunktet, hvor generalprøven definitivt blev afbrudt.

Flytningen af årets store show fra Flakhaven til Munke Mose er tvunget af logistiske omstændigheder. Men med plads til 9800 mennesker i parken er det faktisk langt mere ideelt og publikumsvenligt end pladsen ved domkirke og rådhus.

Det kan blive rigtig godt, men nu handler det om at have is i maven og håbe, at det hele klapper til premieren og de kommende aftener. Teknikken skulle helst ikke klokke mere i det.

"Klokken" kan - forhåbentlig - ses i Munke Mose onsdag-lørdag kl. 22. Fredag og lørdag er der også forestillinger kl. 23.30. Det er gratis. Det anbefales af man ikke nødvendigvis går ind fra Filosofgangen / Ny Vestergade, men finder en af de andre talrige indgange til parken for at undgå trafikpropper.

Også set delvis fra bagsiden er set-up'et til "Klokken" et fascinerende skue. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce