Odense: Dybest set tager stikket med vaccine ganske få sekunder at få sprøjtet ind i den ene overarm. Resten af de fire-fem minutter, det tog for 88-årige Inga Jensen fra Odense, gik med at registrere hendes navn, cpr-nummer og verificering af datoen for vaccinestik nummer to.
- Jeg har været lidt ængstelig på forhånd, om jeg skulle have vaccinen eller ej i forhold til den medicin, jeg får i forvejen. Men da jeg blev forsikret om, at det ikke betød noget har jeg glædet mig til at komme, siger Inga Jensen.
Efter at have fået vaccinestikket i den ene overarm sad hun et kvarter bagefter for at sikre, hun ikke pludselig fik en allergireaktion. Det gjorde hun ikke, og nu kan hun se frem til næste vaccinestik om fire uger som det, hun kalder en forsikring for livet.
- Alle de gamle ligesom mig er for længst blevet vaccineret, men jeg tilhører den gruppe, der ikke får anden hjælp i dagligdagen og kan klare mig selv, så jeg har ventet indtil nu, siger Inga Jensen, der er pensioneret folkeskolelærer og bor i Snestrup ved Tarup.
Trafikale problemer
Hun var bare én af de mange, som fredagen igennem blev taget imod af sundhedspersonale på vaccinationscentret på Athenevænget i Sanderum. Allerede foran centret stod politihjemmeværnet og dirigerede bilisterne hen til ledige parkeringspladser, og mens der indenfor var styr på tingene var det udenfor, at udfordringerne viste sig.
- Hvis vi skal have alt til at køre i hverdagen skal vi have løst det trafikale med parkering og måske med en bedre skiltning, erkender Sigurd Broesby-Olsen, ledende overlæge og ansvarlig for vaccinationsindsatsen i Odense.
Fredagen igennem så han hundredvis af borgere komme til centret. Mange var klædt pænt på, nogle i det stiveste puds, og hos de fleste var der håb i øjnene med udsigt til, at hverdagen igen kan vende tilbage, når coronavaccinen har bredt sig i kroppen og skabt et immunforsvar mod den verdensomspændende pandemi.
- Det er meget rørende at være en del af, og sådan tror jeg også, at vores personale oplever det, siger Sigurd Broesby-Olsen.
Fra test til hverdag
Ud over de trafikale udfordringer fandt han inden for i lokalerne på Athenevænget generalprøven for bestået, og giver også gerne et bud på, hvornår det bliver hverdag, så hr. og fru Jensen kan få deres vaccinationer.
- Med stresstesten, som vi kalder generalprøven, har vi skullet finde ud af, hvor sprækkerne er henne. Det, vi har set i dag (fredag/red.) som et væsentligt skridt opad, er kun et øjebliksbillede. Når vi går en måned frem håber jeg, det her er hverdag. At vi hver dag kan vaccinere det antal, vi har gjort i dag. Men det afhænger helt og holdent af, hvor mange vacciner, vi får leveret, siger den ledende overlæge.
Generalprøve
1500 borgere og 1000 sundhedspersonaler blev ved stresstesten fredag vaccineret på vaccinationscentret på Athenevænget i Odense.
I løbet af 12 timer fra klokken 9 til 21 var 30 ud af 40 vaccinationspladser taget i brug.
Tidligere har det højeste antal vaccinerede på én dag været 900 personer.
Også i Svendborg blev kapaciteten og presset testet. Her skulle der vaccineres 1000 personer, heraf 600 borgere og 400 sundhedspersonaler. Hidtil har det højeste antal været 380.
Én af dem, der møder mange af både borgere og kolleger i sundhedsvæsenet, er sygeplejerske Rachel Sander.
- Det er generelt meget glade borgere, som kommer for at få deres vaccination. De ældre har glædet sig, er positive, og roser personalet. De yngre er glade for, at det går så hurtigt som det gør, forklarer hun.
Hun er normalt sygeplejerske på hudafdelingen og i allergicentret på Odense Universitetshospital, men er efter eget ønske lånt ud til vaccinationscentret. Præcis som de fleste andre af hendes kolleger på Athenevænget.
- Vores akilleshæl er mængden af vacciner. Vi vaccinerer, indtil vi ikke har flere, og er der afbud får vi ringet efter dem, der står på listen til at få en vaccine inden for det næste stykke tid. Ingen af dem går til spilde, garanterer Rachel Sander.
At vaccinationscentret er blevet placeret på Athenevænget er sket i samarbejde med Odense Kommune. Man havde også kigget på den lukkede Bazar Fyn centralt i Odense og Syddansk Universitet, men begge dele blev droppet på grund af henholdsvis dårlige trafikale adgangsforhold og vanskelig indretning.
Sigurd Broesby-Olsen, ledende overlæge og ansvarlig for vaccinationsindsatsen i OdenseHvis vi skal have alt til at køre i hverdagen skal vi have løst det trafikale med parkering og måske med en bedre skiltning.