x
Annonce
Sydfyn

Genbrugspladser lukket for private: Langeland siger som den sidste i det fynske område stop

Lars Birk Rasmussen forklarer, at situationen er uholdbar. Derfor lukker genbrugspladserne for private brugere. Arkivfoto: Karl Edvard Hansen
Folk fra andre kommuner er kørt den lange vej til Langeland for at aflevere affald

LANGELAND: Langelands genbrugspladser er fra og med torsdag formiddag lukket for private. Med bekymring har det kommunale selskab Langeland Forsyning A/S iagttaget de seneste dages udvikling, og efter et faggruppemøde er det besluttet at holde pause. Det tre pladser ligger i Rudkøbing, Helsned og Lejbølle.

- Vi kan ikke forsvare det længere. I forvejen havde vi henstillet til, at brugerne kun kom med det allermest nødvendige, og det gik fint i sidste uge, men i denne er der kommet flere og flere på pladserne. Det har knebet med at holde den fornødne afstand, og nogle har været henne at prikke ansatte på skulderen. Mens de så har vejledt brugeren, er der kommet andre, som også har prikket en ansat på skulderen. Vi er nødt til at tage dette skridt, siger direktør i Langeland Forsyning, Lars Birk Rasmussen.

Langeland er den sidste kommune i det fynske område, som har haft genbrugspladser åbne for private brugere, og han har eksempler på, at folk har kørt gennem to andre kommuner for at aflevere affald. Det er uholdbart.

Og det er ikke alene haveaffald, som man ellers skulle tro efter de seneste dages solskin.

- Mange har fået ekstra tid og har måske ryddet pulterkamre og lofter, lige som byggemarkeder stadig er åbne. Der er sikkert mange, som har gang i nogle gør-det-selv projekter, tilføjer forsyningsdirektøren.

- Vi gør ikke det her for at genere nogen, men af sundhedsmæssige årsager. Vi har hensyn at tage både til de ansatte og til brugere, påpeger Lars Birk Rasmussen.

Annonce

Erhvervsliv må stadig benytte en enkelt plads

Erhvervslivet må gerne stadig komme, men kun i Rudkøbing. Adgangsvejene er for smalle de to andre steder, hvis man kommer med trailer og har brug for at vende.

Erhvervsfolkene kan enten få adgang via det årskort, man kan have i forvejen, eller man kan købe en engangsbillet. Alle skal sende en sms ved ankomsten til pladsen, hvor ansatte så sørger for at åbne bommen.

Lukningen for private gælder indtil videre.

- Der er to ting, som kan lave beslutningen om. Den ene er, hvis myndighederne ser bedring i situationen og ophæver noget af den delvise nedlukning af Danmark. Den anden er, hvis vi på landsplan via Kommunernes Landsforening kan finde en fælles, forsvarlig løsning, nævner Lars Birk Rasmussen.

Nogle kommuner, der har lukket genbrugspladser, anfører, at det også er for at have ansatte klar til andre opgaver.

- Det har ikke været inde i overvejelserne, men der er da nogle steder, hvor vi er lidt "tynde" i bemandingen, hvis nogen skulle blive smittet eller på anden måde syge. Så kan de ansatte fra genbrugspladserne erstatte de pågældende, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce