Annonce
Odense

Genbrugsguld smides ud som skrald: Odense Renovation vil åbne ny genbrugsbutik

Der er masser af plads på lageret til den nye genbrugsbutik på Højvang i Næsby, hvor der allerede nu er ved at samle sig en del varer. Foto: Odense Renovation
Alt for mange genanvendelige ting bliver smidt ud som skrald på genbrugspladserne i Odense. Odense Renovation tager derfor nu et markant skridt og åbner en genbrugsbutik til al genbrugsguldet.

Odense Renovation skruer nu markant op for genbruget på kommunens otte genbrugsstationer, der nu skal levere genbrugsguld til en helt ny genbrugsbutik.

Genbrugspladserne har igennem en del år efterhånden haft en særlig container til ting og sager, som borgerne selv har ment har været for gode til at smide ud. Her har humanitære organisationer som Folkekirkens Nødhjælp blandt andet kunnet hente ting til deres genbrugsbutikker.

Men nu tager Odense Renovation altså endnu et skridt i den bæredygtige retning, når de til juni åbner en stor genbrugsbutik på Højvang i Næsby.

- Vi skelner mellem genanvendelse og genbrug. Når noget skifter hænder uden at gennemgå en forarbejdning, er det genbrug, og det er faktisk det allerbedste for miljøet, så det skal vi selvfølgelig være med til at skabe meget mere af, siger genbrugschef hos Odense Renovation, Mette Lorenzen.

Mette Lorenzen henviser til, at Odense Renovation nu har besluttet, at alt, som afleveres på én af de otte genbrugsstationer i Odense, som hovedregel må blive solgt i en genbrugsbutik.

Det vil altså ikke længere kun være ting fra den særlige container med nummer 27 for "genbrugelige effekter", som vil kunne sende i den nye genbrugsbutik. Hvis man kommer med ting til genbrugspladsen, som man ikke ønsker genbrugt af andre, skal man nu tage kontakt til personalet på pladsen, der så vil markere tingene med en særlig spraymaling.

Organisationer får førstevalg

Den nye genbrugsbutik i Næsby kunne som udgangspunkt ligne en hård konkurrent til de mange genbrugsbutikker, der med frivillig arbejdskraft sælger genbrugsguld til fordel for velgørende formål.

Som i dag vil de humanitære organisationer dog have førsteret til tingene fra genbrugspladser, der i første omgang bliver sat i en lagerbygning, før de bliver sat til salg i butikken. Ifølge Mette Lorenzen efterlader det dog rigeligt med effekter til genbrugsbutikken.

- Selv når de humanitære organisationer har hentet det, de kan bruge, er der stadig virkelig meget tilbage. Med den nye genbrugsbutik kan endnu flere ting få nye ejere og nyt liv, siger Mette Lorenzen.

Der er allerede ansat en daglig leder af butikken, som bliver lønnet. Og her er valget faldet på Anja Michele Møller, der tidligere har været leder af den socialøkonomiske virksomhed Superwerk, der må lukke, efter at kommunen har trukket sin støtte til stedet.

Annonce

Mere end en genbrugsbutik

Folk fra Odense Renovation arbejder lige nu på højtryk for at gøre butikken klar til åbningen i juni. Og det er ikke kun selve salget af genbrug, der skal styr på før åbningen.

Tanken er nemlig, at butikken skal fokusere mere bredt på genbrug og såkaldt upcycling eller kreativt genbrug, hvor man bruger genbrugte produkter på en ny måde.

I den forbindelse vil der være flere arbejdende stande for iværksættere, udstillinger med kunstnere, der bruger genbrugsprodukter, og andre aktiviteter.

Der er endnu ikke sat en præcis dato for åbningen, men det skulle altså gerne blive til juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

220 boliger og nyplantet skov skal udgøre ny, CO2-negativ bydel i Middelfart: Bliver præsenteret på verdens største arkitekturkongres

Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce