Annonce
Læserbrev

Genbrug. Lad dit affald komme andre til gode

Synspunkt: Vi skal alle arbejde mod, at vi får mindre affald. Vi sorterer og genbruger en masse i vores familie. Genbrugsforretninger bliver støvet igennem meget ofte. Vi er der før, vi går til en butik efter nyt.

Vi gør det af flere grunde. Vi sparer en masse penge, men det, der driver os, er, at vi er med til på en god måde at spare miljøet. Både i dyr produktion, men også i materialer.

Stor er min undren derfor, når vi i Fåborg-Midtfyn Kommune kommer på en af kommunens genbrugspladser. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man gør, som man gør der. Jeg uddyber lige. I går var min mand på pladsen i Ringe. Han var "syg" da han kom hjem. Ikke mindst af ærgrelse. Fordi ...

Foran mange af containerne til brændbart og lignende stod førsteklasses havemøbler. Blandt andet 12 ens stabelstole i træ/jern. De fejlede intet - ud over at trænge til en gang rengøring og olie. Han var ked af det, fordi han tidligere har erfaret, at der ikke er mulighed for at få "fingrene" i dem. Dette selv om vi kender en del familier med små penge, som ville elske at få dem.

Det, der gør det endnu mere trist, er, at pladsen i Ringe har sat en containere op som os, der afleverer ting, kan sætte til brug af andre. Vi kan kalde det gratis loppemarked eller hjælp din næste - og miljøet- container.

Denne ordning er desværre kun frivillig. Med andre ord skal det være en selv, der afleverer til genbrug. Sætter du det andre steder på pladsen end der, ja så skal det destrueres. Jeg ved ikke, hvem der står bag denne (vanvittige?) beslutning. Ved dog, at det ikke er personalet på pladsen. De er nøjagtigt ligeså uforstående over det, som jeg er. Jeg tænker derfor, at det må være en politisk beslutning fra fordums tid? Dum er den ihvertfald, set fra min side.

Jeg sukker dybt hver gang, jeg ser gode brugbare ting blive smidt i brændbart. Aldrig har vi i Danmark haft så mange fattige. Og sjældent har jeg set mere brug-og-smid-ud mentalitet fra de, der (måske) har lidt mere. Jeg forstår ikke hvad der gør, at man ikke lader brugbare ting gå videre?

Jeg vil vove den påstand, at i Nyborg har de opfundet den rette løsning. Som samtlige genbrugspladser i hele landet burde gøre dem kunsten efter. De har nemlig indgået aftale med den lokale Danehofgarde.

Aftalen går i sin enkelthed ud på - som jeg forstår den - at kører du ind på genbrugspladsen, så skal du være indstillet på, at det du sætter af, det har du ikke råderet over, hvad der sker med. Det har de ansatte på pladsen. Vurderer de derfor, at det er en brugbar ting, ja så ender tingen som salgsvare på Gardens månedlige loppemarked. Intet for småt, intet for stort.

Vi er faste kunder på det loppemarked. Her finder vi dimsen som vi lige mangler. Det kan være vindueshaspen, underkroppen eller det "nye" sportstøj. Personligt er loppedagene der fredede på min kalender. Her lærer vi fx. plejebørnene, hvor meget man kan få for en flad 50'er. Og ikke mindst, hvordan vi alle kan hjælpe til med, at miljøet skånes - på en god måde. Jeg glæder hver gang over, hvor meget der er "reddet" fra forbrænding. Det er virkeligt store mængder. Jeg ved nemlig, at der hentes flere containerfulde om ugen! Til gavn for mange.

Hvorfor indfører vi ikke "Nyborg"-modellen på alle landets genbrugspladser? Danehofgarden tjener så meget, at deres forening løber fint rundt. Det vil kunne gavne mange andre foreninger, som har det svært økonomisk? Det vil selvfølgelig kræve mange frivillige til at hjælpe, men mon ikke det er et praktisk problem, der kan løses. Det tænker jeg. Så hvorfor sætter vi ikke i gang?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce