Annonce
Assens

Genanvendelse: Der er fejl i over 20 procent af spandene

Det går godt med at sortere emballageaffald fra restaffaldet i Assens Kommune. Men der er stadig noget at lære. Stikprøver viser, at der er fejl i over 20 procent af de grønne affaldsspande. Se videon her, hvor Gitte Hegelund fra Assens Forsyning, Affald og Genbrug, viser hvordan du sorterer korrekt.

1. april var det fem år siden, Assens Kommune indførte den såkaldte Duoflex-ordning, og alle husstande fik den todelte grønne affaldsspand til emballageaffald.

Det har ført til langt færre besøg på genbrugsstationerne, at en væsentlig del af det genanvendelige emballageaffald hentes ved gadedøren, men det giver også udfordringer at finde ud af at sortere rigtigt. Og selv om de fleste gør deres bedste, så viser stikprøverne, at der er fejl i flere end 20 procent af spandene.

Det udløste vrede reaktioner, da flere borgere i efteråret kunne fortælle, at de ikke fik tømt deres grønne beholder til genanvendeligt emballageaffald, fordi der var fundet fejl i sorteringen.

Så kan det også være lige meget, så putter vi alt i den grå spand, var reaktionen fra folk, der mente, at de gjorde meget ud af at sortere og derfor ikke fandt det rimeligt, at de blev "straffet" for enkelte fejltrin.

Det er nok for tidliget at konkludere, om de utilfredse borgere har gjort alvor af deres trusler, da der kun er et par måneder at måle på.

Mængderne, der går til genanvendelse, er ganske vist faldet, men det skyldes blandt andet, at papirmængderne er faldet meget. Papirmængderne udgør dog stadig 45 procent eller 1280 af de 2840 tons emballageaffald, der indsamles i den grønne affaldsbeholder.

Der er ikke meget, der tyder på, at folk er blevet mere trodsige, og drifts- og affaldschef i Assens Forsyning Søren Rasmussen oplever, at korrekt sortering er noget, de fleste går op i.

- Folk vil det gerne. De gør det overordnet set rigtig godt, selv om nogle synes, det er besværligt.

- Men der er også nogle, der vælger at putte genanvendeligt affald i dagrenovationsspanden. Ulempen er, at de selv og deres naboer kommer til at betale for det, og at man sender gode materialer, som kunne genanvendes, til forbrænding, siger han.

Annonce

Stikprøver

Hvor meget emballageaffald, der går den vej, er der ikke overblik over. De sorte spande bliver ikke kontrolleret.

Det gør derimod de grønne. Og selv om det overordnet set går godt med at sortere, og Assens Kommune ligger på en genanvendelsespocent på 47, så er der hver uge i gennemsnit 304 grønne beholdere, der ikke bliver tømt på grund af fejlsortering.

- I de tilfælde er det ikke bare én ting, der er sorteret forkert, siger Gitte Hegelund, teknisk designer i Affald og Genbrug, som er en af de medarbejdere, der kører ud og løfter låget, før renovationsfolkene kommer.

Er der kun en enkelt eller få fejl i sorteringen, får man blot en seddel med forklaring på, hvad der var galt. Sådan en hilsen får 290 husstande om ugen.

Med 2500 tømninger på ugebasis konstateres der altså større og mindre fejl i knap 24 procent af spandene. Gik man hårdere til værks, ville man ramme dobbelt så mange, mener Gitte Hegelund.

Kontrol på kontrol

Resultatet af de stikprøver, som Affald og Genbrug gennemfører, sammenholdes med de fejlsorteringer, som renovationsarbejderne konstaterer.

- Er der store forskelle, beder vi vores underentreprenør om at forklare det, siger Søren Rasmussen.

Det er også et krav, at renovatøren sørger for billeddokumentation, når man lader en spand stå på grund af fejlsortering.

Kontrollen fortsætter på sorteringsanlægget hos Dansk Affald i Vojens. Er noget kommet forkert i byen, sendes der billeddokumentation retur.

Kontrollen er en del af processen, forklarer Søren Rasmussen. Det er en kvalitetssikring og en forsikring over for hinanden de tre parter imellem.

Den bruges desuden i forbindelse med informationskampagner, fordi den siger noget om, hvor der skal sættes ind. Samtidig giver det svar på rede hånd, hvis nogen ringer og vil vide, hvorfor deres spand ikke blev tømt.

Kan du slå en knude?

Plastik er en af de store udfordringer, når emballageaffaldet skal sorteres.

- Det har vist sig at være svært at skelne mellem hård og blød plast, siger Søren Rasmussen, der anbefaler denne enkle huskeregel: Kan du slå en knude på det, er det blød plast, og kan du banke på det, er det naturligt nok hård plast.

Se videoen på Fyens.dk/Assens, hvor Gitte Hegelund viser, hvordan emballageaffaldet sorteres korrekt

I fem år har borgerne i Assens Kommune fået hentet både emballage- og restaffald på hjemadressen. I dag genanvendes 47 procent af husholdningsaffaldet. Den mængde skal øges til 50 procent om i 2022. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce