Annonce
Erhverv

Gemt i bankboks: Masser af vækst i fynsk datacenter

Athena IT-Groups servere er godt gemt af vejen i en dyb kælder med en meget, meget tyk mur omkring. Foto: Athena IT-Group

Fra en bankboks to etager under jorden kæmper et Odense-firma mod it-verdenens helt store giganter som Google, Microsoft og Amazon. Foreløbig klarer fynboerne sig godt.

Odense-virksomheden Athena IT-Group har i årevis sørget for sikker opbevaring af kundernes data, men den forretning har mange andre også fået øje på.

Verden over - snart også i Odense - bygges gigantiske datacentre med plads til flere data, end nogen kan forestille sig. Flere af verdens allerstørste datavirksomheder - blandt andre Google, Microsoft og Amazon - lejer pladsen i deres datacentre ud til enhver, der har behov.

Nogle af de store - som Facebook og Apple - bygger datacentre til eget forbrug, men for flere er det en kæmpestor forretning at leje plads ud.

Denne form for opbevaring af data kaldes "cloud" - engelsk for sky - fordi man ikke ved præcist, hvor ens data ligger, og fordi de let kan ligge flere steder i verden samtidig.

Athena IT-Group A/S

Adresse: OdenseCVR-nr: 19 56 02 01

Direktion: Jens Erik Thorndahl (adm.), Poul Sindberg.

Bestyrelse: Helge Munk (formand), Søren Hougaard, Jesper Aggerholm, Stig Hølledig, Jørgen Bardenfleth.

Ejere: Helge Munk (25-33 pct.), familien Aggerholm (25-33 pct.), familien Hølledig (15-20 pct.), familien Hougaard (10-15 pct.)

Regnskabstal 2015/16:

Omsætning: 69,7 mio. kr. (+5,7 mio. kr. i forhold til 2014/15)

Resultat før afskrivninger (Ebitda): 14,8 mio. kr. (+2,3 mio. kr.)

Resultat af drift (Ebit): 5,4 mio. kr. (+0,5 mio. kr.)

Resultat før skat: 5,1 mio. kr. (+1,0 mio. kr.)

Resultat efter skat: 4,0 mio. kr. (+0,7 mio. kr.)

Egenkapital: 54,2 mio. kr. (+1,3 mio. kr.)

Antal ansatte: 42 (+3)

Athena IT-Group i Odense er ifølge virksomheden selv blandt de største danske hosting-firmaet. Foto: Athena IT-Group

Datacenter i bankkælder

Athena IT-Group ved præcist, hvor kundernes data er: De ligger ved ringvejen i Odense to etager under jorden i en kælder, der tidligere var bankboks for Nationalbankens afdeling på Fyn.

Her er alt lige fra den lille virksomheds backup af bogholderiet til hele den store butikskædes samlede it-løsning.

Og trods konkurrencen fra amerikanske giganter stiger Athenas omsætning kraftigt - 40 procent over de seneste fem år og ni procent i det seneste regnskabsår, hvor tallet endte på 70 millioner kroner.

- Vi er bestemt i konkurrence med de store cloud-virksomheder. Vi er stadig billigere end dem, men deres priser falder, så det er ikke sikkert, at vi kan beholde den forskel, siger administrerende direktør Jens Erik Thorndahl, Athena IT-Group.

Virksomheden og dens kolleger i Danmark tilbyder også rene cloud-løsninger, men samtidig har den mange andre produkter, som man ikke kan få hos de store.

Athena kan kort sagt overtage lige så stor en del af it-driften, som kunden har lyst til. Firmaet kan blot opbevare kundens egen server, men det kan også fungere som kundens it-afdeling og klare alle it-forhold. Og enhver løsning imellem de to yderpunkter.

- Vi kan tilbyde service og dansk support døgnet rundt. Det kan de store amerikanske koncerner ikke, siger direktør Jens Erik Thorndahl, Athena IT-Group. Foto: Athena IT-Group

- Det kan man ikke hos de store. Her får man noget plads eller adgang til et program, og så må man selv finde ud af, hvordan man bruger det, siger Jens Erik Thorndahl.

Odense-firmaet er blandt de største danske firmaer, der beskæftiger sig med "hosting" - engelsk for værtsskab. Dets indtjening har i en periode været lidt ujævn, men i de seneste regnskaber er overskuddet steget og er nu på fem millioner kroner før skat. Direktøren lover, at fremgang i både omsætning og overskud i regnskabsåret 2016/17.

Der er muligheder i markedet. Kun 30 procent af virksomhederne har lagt noget af deres it-drift ud til underleverandører, og yderligere 30 procent siger, at de kunne tænke sig at gøre det. Alligevel er væksten i branchen kun på to-fem procent.

- Årsagen er, at priserne falder så hurtigt. Så der skal meget ny forretning til for blot at holde omsætningen, siger Jens Erik Thorndahl.

En af Athena IT-Groups største aktionærer er Helge Munk, Odense, der ejer 23 procent af aktierne. Virksomhedens datacenter og adresse er i Odense, hvor der er 32 medarbejdere. Cirka 10 ansatte arbejder fra enten Taastrup eller Vojens.

Annonce
GOG For abonnenter

Poul er manden bag den særlige GOG-kultur: - Samværet er det vigtigste. Alt andet er bare pladder

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Odense For abonnenter

Mon komiske Ali er hentet ind som konsulent på Odense Letbane

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Podcast

Lyt: Kirsten og Erling har været enige om (næsten) alt i 60 år

Kerteminde

Har du undret dig? Derfor har Kerteminde Kommune ingen hjemløse

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Navne For abonnenter

Odenses Elvis brænder for badminton: - Min frivillighed er tilbagebetaling for det, sporten har givet mig

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Faaborg-Midtfyn

Formand glad for ny aftale med greven: Egeskov Marked fik overskud trods færre kræmmere

Annonce