Annonce
forside

Geden er stadig et julegavehit

I år er Anette Heick ambassadør for Giv en ged-kampagnen. Anette Heick og familien har været i Malawi for at se effekten af kampagnen i nogle af de landsbyer, som har fået hjælp. Pr-foto

Det er 12 år siden, at danskerne første gang stiftede bekendtskab med Folkekirkens Nødhjælps Giv en ged-kampagne. Siden er der kommet mange andre velgørenhedsgaver på markedet, men geden er stadig en af de bedst sælgende.

Annonce

Folkekirkens Nødhjælp havde forventet at sælge 2000 geder, da de i 2006 lancerede kampagnen Giv en ged. Den skulle få danskerne til at bytte nogle af de traditionelle julegaver ud med velgørenhed, som kommer nogle af verdens fattigste til gode. Kampagnen blev overvældende godt taget imod, og forventningerne til salget blev langt overgået. 16.500 geder, 14.090 hønseflokke, 2827 køkkenhaver og 2608 bisværme blev det til.

- Vi fik en indtjening første år på 9,5 millioner kroner, så man må sige, at vi fandt en formel, der ikke var set før. Giv en ged var med til at konkretisere nogle af de problematikker, vi arbejder med, som ellers kan være ret abstrakte og komplicerede, og det blev taget godt imod, fortæller Thilde Marie Skaaning, som er projektleder i Folkekirkens Nødhjælp.

Siden den spæde begyndelse har Folkekirkens Nødhjælp udvidet udvalget af velgørende gaver betragteligt, så man i dag også kan give for eksempel en fodbold, en skolebænk eller en cykel. Men det er det stadigvæk geden, som er den mest populære.

- Det hænger sammen med, at det er geden, vi promoverer mest, og så tror jeg, at mange synes, det er en sjov gave. Gederne har skæve øjne, kan klatre i træer og der er noget hyggeligt over dem, siger hun.

Bedst sælgende gaver

De bedst sælgende gaver i Folkekirkens Nødhjælp i år er geder, hønseflokke, skolebænke og køkkenhaver i den rækkefølge.En ged koster 275 kroner, en hønseflok med 10 høns og en hane koster 215 kroner, en skolebænk står til 250 kroner og køkkenhaver med frø og stiklinger koster 175 kroner.

De tørstige geder kan drikke op til 10 liter vand om dagen. Pr-foto
Annonce

Geden, der bliver ved med at give

Når en familie i Malawi eller andre af organisationens indsatsområder modtager en ged, giver det familien adgang til mælk og i sidste ende også kød og skind. Desuden får de rådgivning og hjælp til, hvordan de skal passe dyret, så de også kan avle på det. På den måde kan familien på sigt tjene penge på at sælge gedekiddene. Det første kid skal de dog give videre til en anden familie, så geden kan komme flere til gavn.

I Folkekirkens Nødhjælp kan de se, at der er danskere, som har givet en ged flere gange, og kampagnen har fået en plads i mange danskeres bevidsthed.

- Der skal være plads til gaverne og alle de fysiske ting, vi giver hinanden, men jeg tror også, mange har et ønske om at række lidt ud i juletiden og gøre noget, der fortæller en anden historie. Man kan give geden til sin bedstefar, som i forvejen har alt, hvad han skal bruge, og så kan familien få sig en snak om, hvorfor man giver denne slags gave, siger Thilde Marie Skaaning.

Julehjælp til folk i nød

Siden Giv en ged-kampagnen begyndte er flere nødhjælpsorganisationer kommet på markedet. Her er tre andre bud på gaver, der hjælper til folk i nød.


  1. Red Barnet har mange gavebeviser, som hjælper børn i nød. På deres hjemmeside www.redbarnet.dk kan du se hele udvalget. Her kan du blandt andet give mad til sultende børn for 217 kroner.
  2. SOS Børnebyerne giver fadderskaber til børn i udsatte områder. Med et fadderskab får barnet et hjem, en uddannelse og en mor i en SOS-børneby. Det koster 235 kroner om måneden at støtte et barn og 185 kroner om måneden at støtte en SOS-børneby. Hvis fadderskabet oprettes inden 13. december, modtager du en velkomstmappe, som kan gives til modtageren til jul. Hvis fadderskabet oprettes senere, kan velkomstpakken ikke nå frem, men der følger et gavebevis med kvitteringen. Læs mere på www.sosboernebyerne.dk.
  3. Giv vinterhjælp til familier på flugt i Syrien med Folkekirkens Nødhjælp. Det koster 250 at støtte Dansk Flygtningehjælps arbejde, og vinterhjælpen inkluderer tøj og et tæppe til et barn på flugt, en varmeovn og presenning til at beskytte mod kulden og en pakke med redskaber til akut vinterhjælp. Gaven finder du på www.flygtning.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce