Annonce
Indland

Gastronomisk potentiale: Var det noget med en vandmand til middag?

En sprød vandmand med dulse, sichuanpeber i ponzu, tsukemono af kinaradise og pulveriseret sesamolie tilberedt af kok Klavs Styrbæk. Foto: Kristoff Styrbæk

En gastrofysiker på SDU har fundet en ny metode til at gøre de blævrende væsner spiseklar.

Annonce

Det er som regel ikke maven, der knurrer, når man støder på en vandmand. Men det er et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet måske ved at lave om på.

Forskerne har nemlig fundet ud af, at man ved at lægge vandmanden i alkohol og lade den trække vandet ud af den, kan få det blævrende væsen til at få en konsistens som kartoffelchips.

- I løbet af et par dage erstatter alkoholen vandet i vandmændene, og ved efterfølgende fordampning bliver de knastørre, siger astrofysiker Mie Thorborg Pedersen fra SDU.

Ifølge hende er det konsistensen, og at den ser flot ud på en tallerken, der gør, at vandmanden har et gatronomisk potentiale.

Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen fra SDU har længe været fascineret af vandmænd, og hun har derfor sammen med sine forskerkollegaer fundet en hurtig metode til at lave vandmandschips. PR-foto
Annonce

Asiatisk tradition

I Asien er det ikke nogen nyhed, at vandmænd kan spises. Der produceres flere hundrede tons tørrede vandmænd om året, og det er sket gennem mere end tusind år.

Men i Asien bruger de helt op til 30-40 dage på at dræne vandmændene for vand med forskellige former for salt, og de skal løbende flyttes til nye tanke.

- Måske kan det være interessant for dem at overveje alkohol-tørring, mener Mie Thorborg Pedersen.

Og derved kan SDU's resultat måske være med til at øge effektiviteten i den del af verden.

Det kan måske også hjælpe de danske fiskere, hvis vi begynder at spise vandmænd. Ifølge SDU er der i nogle farvande så mange vandmænd, at det er problematisk for fiskerne, da der kan komme så mange vandmænd i et fiskenet, at det bliver for tungt for fiskerne at hive indenbords. De bliver derfor nødt til at tømme fangsten og starte forfra.

Tang og insekter har efterhånden fundet vej til vores tallerkener, så hvorfor ikke også vandmænd? PR-foto
Annonce

Høj æstetik

Kok Klavs Styrbæk, der har gourmetrestauranten Styrbæks i Odense, har arbejdet med vandmænd i sit køkken de sidste fire-fem år. Det er dog vandmænd tilberedt ved den asiatiske salt-metode, hvor vandmændene ikke er sprøde som chips, og hvor de for eksempel er serveret strimlet med grøntsager.

- Det geniale med den nye forskning er, at man kan trække mere vand ud, end vi kan, og derfor kan det blive nogle crispy og enormt smukke vandmænd, hvor man faktisk kan se, det er en vandmand, siger han.

Det er ikke muligt for restauranter at købe alkohol med så høj procent, som der skal til for at bearbejde vandmanden så sprød som på SDU.

- Men der vil sikkert være nogen, der kan se en forretningsidé i det, og så vil man en dag kunne købe det, ligesom man køber basismadvarer som flåede tomater på dåse, mener han.

Efter at alkoholen er fordampet, har vandmanden konsistens som kartoffelchips. Ifølge gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen har den ikke nogen voldsomt distinkt smag. PR-foto
Annonce

Vanvittigt interessant

Det, der ifølge Klavs Styrbæk gør vandmanden vanvittigt interessant gatronomisk, er ikke så meget smagen, men dens specielle tekstur.

- Det er en slags knasende, elastisk sprødhed samtidig med, at det er en meget smuk fødevare, lyder hans vurdering.

En vandmand smager nemlig af ingenting, bortset fra en lille smule havsmag.

- Det er ligesom at arbejde med østers. Det er en lille elegant, smuk forret med sprøde urter og tang og med lidt lime dryppet over med et glas champagne til. Så det er en vanvittig smuk og harmonisk ret, siger Klavs Styrbæk.

En vandmand efter den er blevet kogt: Papirstynd og klar til at blive spist. PR-foto
Klavs Styrbæk er positiv over for vandmænd på middagsbordet. Og så har han heller ikke noget imod fisk, som det fremgår af billedet. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce