Annonce
Erhverv

Gasa Group klar til flytning: Frasalg gør blomstergigant mindre

Gasa Group modtager og afsender hver dag store mængder af potteplanter på de særlige rullende reoler, der bruges i branchen. Her er det fællestillidsmand Jes Sørensen, der dirigerer blomsterne. Arkivfoto: Kim Rune

Før Gasa Group flytter ud til motorvejen, har blomstergiganten i Odense solgt og nedlagt afdelinger for at kunne blive mere effektiv i det nye transportanlæg.

Midt i december 2018 kører de første lastbiler med potteplanter til og fra Gasa Groups nye adresse i Odense-bydelen Sanderum tæt på landevejen til Assens og motorvejsafkørsel 52. Men inden da er Danmarks største eksportør af blomster blevet skåret til, så den passer til de nye lokaler.

Derfor har den store virksomhed solgt den del af forretningen, der gjorde det muligt for butikker og lignende at købe blomster på stedet i Odense, Aalborg og Aarhus - den såkaldte cash & carry-del - til virksomheden Plantas Group.

Samtidig har Gasa Group delvis nedlagt Garta, der solgte tilbehør til gartnerier, og viderefører kun en del af de hidtidige aktiviteter. Til gengæld har man fra 1. december opkøbt Florex Export, der fokuserer på Sverige.

Annonce

Gasa Group Holding A/S

Hjemsted: Odense

CVR-nummer: 30 27 29 00

Direktion: Daniél Vesterlund og Claes Riber

Bestyrelse: Hans Christian Korsgård Madsen (formand), Thomas Marstrand (næstformand), Kristian la Cour og Lars Aage Sørensen samt Flemming Røigaard-Petersen, Jens Kjær Hermansen og Carsten Brendholdt (medarbejdervalgte)

Ejere: Erhvervsinvest (80 pct.), DLG (20 pct.)

Regnskabstal 2017:

Omsætning: 2.369 millioner kroner (2016: 2.349)

Overskud af drift (EBITDA): 47 millioner kroner (2016: 36)

Overskud før skat: 27 millioner kroner (2016: 28)

Overskud efter skat: 22 millioner kroner (2016: 25)

Egenkapital: 182 millioner kroner (2016: 158)

Antal medarbejdere: 407 (2016: 423)

Mindre men effektivt

- I forbindelse med flytningen vil vi være mere fokuseret, så hele opsætningen på den nye adresse kan fungere så effektivt som muligt. Der er ikke rigtig nogen sammenhæng mellem vores kerneforretning og cash & carry-salget, og samtidig kunne vi få en gevinst på at sælge denne del, siger Daniél Vesterlund.

Han har ansvaret for salg og logistik og udgør sammen med økonomidirektør Claes Riber Gasa Groups øverste ledelse efter at administrerende direktør Niels Søren Rasmussen stoppede ved årsskiftet.

- Vores nye domicil bliver væsentligt mindre, end det nuværende i Bolbro, men det bliver mere moderne og mere effektivt, og så er det indrettet til vores nuværende aktivitet i modsætning til de gamle bygninger, siger Daniél Vesterlund.

- Hele branchen vil komme til at få gavn af den nye bygning og det nye område, siger han.

Nybyggeriet bliver på omkring 20.000 kvadratmeter, heraf en hal på 11.000 kvadratmeter, lager på 6.000 kvadratmeter og 3.000 kvadratmeters administration. I Bolbro, hvor der nu skal være boliger, har Gasa Group 52.000 kvadratmeter. Store dele af året er ikke alle kvadratmeter i brug.

Containere sendte overskud ned

Især frasalget af cash & carry-delen har betydet, at omsætningen i 2017 kun er steget meget beskedent. Hvis man alene ser på de aktiviteter, der stadig er i virksomheden, er stigningen ifølge virksomheden meget mere markant.

- De danske produkter er de vigtigste for os, men derudover er vi det eneste selskab, der har et ben i både Danmark, Holland og Tyskland. Det giver en bred palet af produkter, og i 2017 lykkedes det os for alvor at få den palet ud på alle markederne, siger Daniél Vesterlund, der også havde gavn af sidste års forårsvejr.

Ifølge en pressemeddelelsen fra koncernen steg overskuddet fra driften markant til 47 millioner kroner - 11 millioner mere end i 2016. Imidlertid er tallet på bundlinjen blevet lidt mindre - resultatet blev i 2017 27 millioner kroner før skat - en millioner mindre end året før. Årsagen er dels et lavere resultat i firmaet Container Centralen, som Gasa ejer halvdelen af og dels større netto finansudgifter.

Gasa Group blev i december 2017 solgt fra landmandsselskabet DLG til kapitalfonden Erhvervsinvest, der meddelte, at man ikke havde planer om at ændre på virksomheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce